ضعف عضلانی یا میلیت شل حاد (AFM) یک بیماری عصبی غیر معمول، اما تهدید کننده زندگی است که ممکن است در کودکان بعد از بروز تب یا یک بیماری تنفسی خفیف شروع شود. این عارضه در بسیاری از کودکان قابل درمان است اما در برخی دیگر منجر به فلج می شود.
در این مقاله همراه ما باشید تا متخصصان کاردرمانی کلینیک حافظ شما را با این بیماری، علل، تشخیص و روشهای درمان آن آشنا کنند. برای دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
شلی عضلات در کودکان چیست؟
ضعف عضله یا فلاسیدیتی یک بیماری نادر اما جدی است که روی سیستم عصبی به خصوص ناحیه ای از نخاع به نام ماده خاکستری تأثیر می گذارد. این بیماری باعث ضعیف شدن عضلات و رفلکس های بدن در خردسالان می شود.
علائم فلاسیدیتی
شروع ناگهانی ضعف بازوها یا پاها، از دست دادن تون عضلانی و رفلکس از شایع ترین علائم شلی عضلات هستند. اما این کودکان ممکن است علائم دیگری نیز داشته باشند، مثلا:
- چرخش مچ پا به داخل و بیرون زدگی قوزک پاها
- ناتوانی در راه رفتن روی یک خط صاف
- نیاز به گرفتن دسته صندلی برای بلند شدن
- عقب زدگی زانوی کودکان
- ناهماهنگی در نوشتن یا نقاشی کردن
- نشستن به شکل w
- کم رنگ نویسی
اگر فکر می کنید فرزندتان چنین علائمی دارد، فورا به بیمارستان مراجعه کنید تا در صورت بروز نارسایی تنفسی، کودکتان تحت نظر باشد.
برای درمان شلی عضلات کودکان می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
علت شل بودن عضلات در کودکان
شل بودن عضلات کودک به عنوان یک بیماری “شبیه فلج اطفال” شناخته می شود، اما این بیماری توسط ویروس فلج اطفال ایجاد نمی شود و علت دقیق آن هنوز مشخص نیست. اما به گفته برخی منابع معمولاً ضعف عضله توسط انترو ویروس ها، به ویژه D68 یا EV-D68 ایجاد می شود.
این ویروسها باعث تب یا بیماریهای خفیف تنفسی شده و مسری نیستند و فقط تعداد کمی از کودکانی که به ویروسها مبتلا می شوند، شلی عضلات را تجربه می کنند. به گفته برخی منابع دیگر ویروس A71 نیز می تواند باعث فلاسیدیتی در کودکان شود. سموم محیط و علل ژنتیکی نیز می توانند علت ضعف عضله در کودکان باشند.
بیشتر بخوانید: علت شل بودن کمر و گردن نوزادان
نحوه تشخیص ضعف عضله
والدین اولین کسانی هستند که علائم شلی عضلات را می توانند تشخیص دهند. با مراجعه به پزشک، به کمک روشهای زیر ضعیف بودن عضلات کودک تشخیص داده می شود:
- بررسی تاریخچه پزشکی
- انجام MRI برای مشاهده طناب نخاعی
- معاینه سیستم عصبی متناسب با سن کودک
- بررسی قدرت عضلانی در هر چهار اندام حرکتی
- بررسی تون عضلانی کودک
- ارزیابی عصب جمجمه ای
- بررسی رفلکس عصبی
راههای درمان ضعف عضلانی کودکان در اصفهان
به گفته کاردرمانگران کودک در کلینیک حافظ، برای درمان شل بودن عضله از روشهای زیر استفاده می شود:
روشهای دارویی: در این روش، داروهای ضد ویروسی برای مبارزه بدن با ویروس، ایمونوگلوبولین برای درمان اختلالات ایمنی و کورتیکواستروئیدهای وریدی برای کاهش التهاب عصبی تجویز می شوند.
کاردرمانی و توانبخشی: با استفاده از تکنیک های کاردرمانی مثل ورزش درمانی می توان ضعف بازو یا پاها، تون عضلانی، هماهنگی حسی حرکتی و تعادل کودک را بهبود بخشید.
به علاوه، کاردرمانگران دوستان و خانواده را برای وقت گذراندن با کودک تشویق می کنند. یا برنامه هایی برای موفقیت تحصیلی کودکان و آموزش کارکنان مدرسه در برخورد با آنها در نظر می گیرند. همچنین در مواردی لازم است گفتار درمانی و کاردرمانی ذهنی هم برای کودک انجام شود. در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان می توانید از این خدمات بهره مند شوید.
تبادل پلاسما درمانی: این روش برای حذف آنتی بادی ها از خون مناسب است.
تحریک الکتریکی: از این روش برای تحریک اعصاب از دست رفته ماهیچه ها استفاده می شود.
جراحی انتقال عصبی: زمانی جراحی انجام می شود که شلی عضلات با آسیب های عصبی همراه بوده و کودک نیاز به ترمیم این اعصاب آسیب دیده داشته باشد.
به جز نیاز به کاردرمانی کودکان ممکن است فرزندتان به پزشکان دیگری مثل متخصص مغز و اعصاب، متخصص بیماری های عفونی یا فیزیوتراپیست نیز ارجاع شود.
برای درمان شلی عضلات کودکان می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
خلاصه نکات مهم
ضعیف بودن عضلات کودک نوعی بیماری است که با شلی و ضعف عضلات بدن همراه است. این بیماری می تواند منجر به فلج کودکان شود به همین دلیل باید در اسرع وقت، کودک تحت درمان قرار گیرد.
برای درمان فلاسیدیتی در کودکان معمولا از تکنیک های کاردرمانی استفاده می شود. این تکنیک ها به تقویت عضلات کودک کمک می کنند.
سوالات متداول
رایجترین سوالات در مورد شلی عضلات کودکان عبارتند از:
چگونه می توان از عفونت میلیت شل حاد جلوگیری کرد؟
از آنجایی که پزشکان علت این بیماری را ویروسی می دانند، کارهایی مثل شستن مکرر دستها، فاصلهگذاری فیزیکی، استفاده از ماسک و تمیز کردن و ضدعفونی کردن سطوح در فصول سرما و سرماخوردگی می تواند به جلوگیری از فلاسیدیتی کمک کند.
کودکان در چه سنینی بیشتر در معرض ضعف عضله هستند؟
حدود ۹۰ درصد از موارد میلیت شل حاد (شلی عضلات) در کودکان خردسال بین ۱ تا ۷ سال رخ می دهد.
شلی عضلات در کودکان چقدر شایع است؟
این بیماری خوشبختانه نادر است و تخمین زده می شود که در هر یک میلیون نفر، کمتر از یک نفر دچار این عارضه می شود. البته این آمارها رو به افزایش هستند.
اگر شما هم سوالی درباره درمان فلاسیدیتی کودکان دارید در بخش نظرات حتما از ما بپرسید.