بیماری مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس یکی از بیماری های دستگاه عصبی است که در آن سیستم ایمنی بدن به اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) حمله می کند. از بین رفتن این پوشش باعث اختلال در پیام رسانی به عضلات شده و بیمار درجاتی از ناتوانی های حرکتی را تجربه می کند. این بیماری به مرور زمان بدتر می شود و پیشرونده است.
کنترل تغذیه در بیماران MS یکی از راههای کند کردن پیشرفت این بیماری است. به همین دلیل رژیم غذایی خاصی برای این بیماران در کنار درمانهای دیگر مثل کاردرمانی و توانبخشی در نظر گرفته می شود. ما در این مقاله شما را با غذاهای مضر برای ام اس آشنا خواهیم کرد تا با کاهش مصرف آنها علائم بیماری تان را کمتر کنید. جهت دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس
مولتیپل اسکلروزیس یا بیماری MS در هر سنی ممکن است رخ دهد، اما بیشتر این بیماری در سنین جوانی (۲۰ تا ۴۰ سالگی) بروز می کند. عوارض و علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس به صورت زیر هستند:
- تغییرات خلقی و احساسی
- ضعف و خستگی
- لرزش بدن
- احساس درد، سوزن سوزن شدن، گزگز و بی حسی عضلات
- فلج جزئی یا کلی اندامها
- اختلال در تعادل و هماهنگی اعضای بدن
- عدم تمرکز و فراموش کردن بعضی از کلمات
- مشکلات تکلمی
مشکلات بینایی مثل تاری دید، ضعف بینایی و یا نابینایی کامل یکی از چشم ها هم از عوارض و علائم اصلی ام اس در زنان هستند.
برای بهبود علائم بیماری MS با کاردرمانی در اصفهان، شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
درمان قطعی ام اس
بیماری ام اس درمان قطعی ندارد. اما با کمک روشهای تشخیص ام اس، کاردرمانی، ورزش و تغییر سبک زندگی می توانیم سرعت پیشرفت بیماری را کند و علائم آن را بهبود دهیم. مناسب بودن ﺗﻐﺬﻳﻪ در ام اس هم می تواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران ام اس کمک کند.
در درمان ام اس با تغذیه، معمولا به افراد توصیه می کنیم در کنار مصرف دارو و توانبخشی بیماران ام اس، حتما از خوردن بعضی غذاها بپرهیزند. همچنین حتما مصرف غذاهایی که در کاهش علائم ام اس و عوارض داروهایی که مصرف می کنند، موثر هستند را جدی بگیرند.
غذاهای مضر برای بیماران ام اس
به گفته دکتر زهره حسنوند، کارشناس ارشد توانبخشی، مصرف بعضی از غذاها علائم MS را بدتر می کنند. به دلیل اهمیت ﺗﻐﺬﻳﻪ در ام اس، به افراد مبتلا به این بیماری توصیه می کنیم در کنار روشهای پزشکی، مصرف مواد غذایی مضر برای ام اس را تا حد ممکن محدود یا قطع کنند. این خوارکی ها عبارتند از:
اسیدهای چرب اشباع شده
اسیدهای چرب اشباع شده چربی های حیوانی یا گیاهی هستند که در دمای اتاق حالت جامد دارند. برای محدود کردن مصرف این نوع چربی ها باید مصرف گوشت قرمز پر چرب، پوست مرغ، کره حیوانی، خامه، لبنیات پرچرب، زرده تخم مرغ، سس مایونز، روغن نارگیل یا خرما و کره کاکائو را کاهش دهید.
غذاهای فرآوری شده
غذاهای فراوری شده مثل سوسیس و کالباس، غذاهای سرخ شده، فست فودها و مواد کنسروی به دلیل داشتن چربی های اشباع شده، شکر و یا نمک زیاد باعث ایجاد التهاب در بدن می شوند. بنابراین باید مصرف این غذاها را محدود کنید.
ماهی تن
ماهی تن جزء ماهی های بزرگ است و بیشتر از ماهی های کوچک فلزات سنگینی مثل جیوه دارد. فلزات سنگین تاثیر منفی روی سیستم عصبی بدن دارند و به همین دلیل علائم بیماران MS را تشدید می کنند. بنابراین به جای ماهی های بزرگ مثل تن، ماهی کوچکی مثل ساردین را در برنامه غذایی تان قرار دهید.
شیرینی جات و قندهای تصفیه شده
هنوز مطالعه روی ارتباط بین شیرینی و شکر با بیماری ms ادامه دارد و نتایج قطعی در این مورد منتشر نشده است. اما واضح است که چاقی علائم این بیماری را تشدید می کند. پس برای کنترل وزن خود و جلوگیری از تشدید علائم تان بهتر است مصرف انواع نوشابه، کیک، کلوچه، شکلات و شیرینی جات دیگر را تا حد ممکن محدود کنید.
مصرف سدیم یا نمک زیاد
مصرف زیاد نمک، غذاهای نمکی، چیپس و تنقلات شور نه تنها حملات ام اس را بیشتر می کند، بلکه احتمال بروز ناراحتی های قلبی و عروقی را در بیماران ام اس افزایش می دهد. افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس بیشتر از دیگران در معرض بیمارهای قلبی و عروقی هستند.
نوشیدنی های رژیمی
در این نوشیدنی ها از شیرین کننده های مصنوعی مثل ساخارین و آسپارتام به جای شکر استفاده می شود. این موارد باعث ناراحتی های قلبی و اختلالات عصبی می شوند و از این طریق ام اس را بدتر می کنند. این نوع نوشیدنی ها را باید از رژیم غذایی روزانه تان حذف کنید.
غذاهای کم فیبر
غذاهای کم فیبر باعث بروز مشکلات گوارشی مثل یبوست شده و بر باکتری های روده تاثیر منفی می گذارند. این عوارض بر جذب مواد غذایی لازم برای دستگاه عصبی تاثیر خوبی ندارند و حملات ام اس را بدتر می کنند. به همین دلیل مصرف غذاهای پر فیبر مثل سبزیجات و میوه جات را به بیماران ام اس حتما توصیه می کنیم.
مصرف گلوتن
بعضی از بیماران ام اس نسبت به ماده ای به نام گلوتن که در غلات (گندم و جو) و خوراکی های تهیه شده از آن مثل نان سبوس دار، سبوس و ماکارانی وجود دارند، حساس هستند. این ماده علائم ام اس را در این افراد بدتر می کند.
به همین دلیل اگر بعد از خوردن این نوع غذاها علائم تان تشدید شد باید این خوراکی ها را کنار بگذارید یا محدود کنید و حتما به دنبال جایگزین های مناسب آنها باشید.
برای درمان بیماری MS با کاردرمانی در اصفهان، شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
نکات مهم درباره ام اس (MS)
علاوه بر اهمیت تغذیه در بیماران ام اس و انتخاب رژیم غذایی سالم، موارد زیر هم می توانند با حمایت از سیستم ایمنی بدن، علائم این بیماری را کاهش دهند:
- مصرف سیگار و انواع دخانیات را کنار بگذارید. حتی سعی کنید در معرض دود دخانیات هم نباشید.
- هر روز به اندازه کافی در معرض نور آفتاب باشید تا ویتامین دی بدن تان تامین شود. کمبود این ویتامین باعث تشدید علائم تان خواهد شد.
- انجام ورزش منظم و به خصوص تمرینات ورزشی روزانه که در برنامه کاردرمانی جسمی حرکتی برایتان تجویز شده می تواند کمک زیادی به حفظ توانایی های جسمی حرکتی تان کند.
- از استرس های روحی بپرهیزید. چون استرس تاثیر منفی بر عملکرد عصبی و دستگاه ایمنی بدنتان دارد.
- در مورد رژیم غذایی تان حتما با پزشک خود مشورت کنید. چون با حذف برخی غذاها ممکن است دچار سوء تغذیه شوید. جایگرین های مناسبی که پزشک تجویز می کند از بروز این مشکلات جلوگیری خواهد کرد.
و در پایان اینکه تغییر سبک زندگی در کنار کاردرمانی بیماران ام اس می تواند سرعت پیشرفت مالتیپل اسکلروزیس را کاهش داده و علائم شما را تا حد زیادی بهبود دهد.
اگر سوالی درباره توانبخشی بیماران ام اس و یا تغذیه در بیماران MS دارید، در بخش نظرات این مقاله می توانید سوالات خود را از ما بپرسید.