اختلال طیف اوتیسم یا ASD یک بیماری مادرزادی است که باعث مشکلات رشدی مغز و عملکرد آن می شود. این اختلال تا قبل از سه سالگی علائم خود را نشان می دهد و از هر ۵۴ کودک، یک نفر را مبتلا می کند. اوتیسم در پسرها شایع تر از دختران بوده و ۴ برابر بیشتر از آنها است.
ما در این مقاله به شما خواهیم گفت که علت اوتیسم چیست و آیا اوتیسم ژنتیکی است یا اکتسابی. در آخر هم به رایجترین سوالات شما درباره اوتیسم پاسخ خواهیم داد. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
دلیل ابتلا به اوتیسم چیست؟
طبق گفته دکتر زهره حسنوند، متخصص و کارشناس ارشد کاردرمانی، هنوز علت ابتلا به اوتیسم مشخص نشده است ولی ترکیبی از چندین عامل مختلف باعث بروز این اختلال می شود. طبق بعضی از تحقیقات، ۱۷ تا ۲۰ درصد از علت اوتیسم بچه ها می تواند مربوط به عوامل محیطی زیر باشد:
- داروهایی که باعث اوتیسم می شوند مثلا مصرف تالیدومید، داروهای ضد افسردگی و والپروئیک اسید حین بارداری
- بیماری های مادر در طول بارداری مثلا عفونت ناشی از تبخال تناسلی، دیابت و فشار خون بالا در بارداری
- زایمان زودرس
- عدم تعادل متابولیکی
- بودن در معرض مواد سمی و فلزات سنگین محیطی
- وزن کم نوزاد هنگام تولد
- اسپرم جهش یافته پدر
- بچه دار شدن والدین در سنین بالا
التهاب و واکنش ایمنی بدن مادر به جنین هم می تواند علت اوتیسم در جنین باشد. البته بطور دقیق مشخص نشده که این عوامل در ابتلا به اختلال طیف اوتیسم نقش قطعی دارند. اما با این حال میتوان گفت احتمالا ریسک ابتلا به ASD را بیشتر کرده و یا حتی می توانند علت اوتیسم باشند.
بیشتر بخوانید: اوتیسم در نوجوانی و بزرگسالی
برای کاردرمانی اختلال طیف اوتیسم کودکان و نوجوانان در اصفهان می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
آیا طیف اوتیسم ارثی است؟
اوتیسم یک نوع بیماری ناشی از جهش ژنتیکی و یا ناهنجاری کروموزومی نیست. اما تحقیقات نشان می دهند که نقش عوامل ژنتیکی در ابتلا به اوتیسم بیشتر از عوامل محیطی و اکتسابی است. در واقع نتایج تحقیقات مختلفی نشان داده است که ابتلا به این اختلال ۵۰ تا ۸۳ درصد علت ارثی و ژنتیکی دارد.
البته این به این معنا نیست که هر کسی از نظر ژنتیکی ریسک بالاتری نسبت به ASD داشته باشد، حتما به یکی از طیف های اوتیسم مبتلا می شود. اما کسانی که خواهر یا برادر اوتیستیک دارند یا به یکی از اختلالات ژنتیکی مثل سندرم ایکس شکننده، سندروم رت، … مبتلا هستند، بیشتر از کودکان دیگر در معرض ابتلا به ASD هستند.
ریسک ارثی بودن ASD در دوقلوها
درصد احتمال اوتیسم در بارداری های دوقلویی بستگی به این دارد که بارداری دوقلویی به چه شکلی باشد. مثلا اگر یکی از دوقلوها دچار اوتیسم شود و دو قلوها همسان باشند، یعنی از تقسیم یک تخمک لقاح یافته ایجاد شده باشند، احتمال اوتیسم در قُل دیگر ۸۰ درصد است.
اما اگر یک قل از دوقلوهایی که ناهمسان هستند، اوتیسمی باشد، احتمال بروز اوتیسم در قل دیگر به ۴۰ درصد کاهش پیدا می کند. چون دوقلوهای ناهمسان از باروری دو تخمک جداگانه توسط اسپرم ها تشکیل می شوند و فقط نیمی از ماده ژنتیکی یا DNA آنها با هم مشترک است.
برای کاردرمانی اختلال طیف اوتیسم در اصفهان می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
پرسش و پاسخ در مورد اوتیسم
در این بخش می توانید پاسخ خانم دکتر حسنوند، متخصص کاردرمانی را به رایج ترین سوالات مربوط به اوتیسم بخوانید:
آیا اوتیسم خطرناک است؟
طیف حاد این بیماری ممکن است به مرگ در زمان کودکی منجر شود اما اغلب کودکان اوتیسمی تا سن ۵۰ سالگی هم عمر می کنند.
آیا اوتیسم درمان دارد؟
هر چند درمان اوتیسم در نوجوانی و بزرگسالی و حتی کودکی ممکن نیست اما با کاردرمانی جسمی حرکتی، کاردرمانی ذهنی و دیگر تکنیک های کاردرمانی می توان علائم این اختلال ارثی را بهبود داد.
نتیجه آزمایش اوتیسم پسرم مثبت است اما سالم است و علائم ندارد. علت آن چیست؟
آزمایش اوتیسم در غربالگری یک تست تشخیصی قطعی به حساب نمی آید. یعنی علیرغم مثبت بودن تست، می تواند فرزندتان مبتلا به ADS نباشد. در صورت ابتلا به این عارضه، تا سن سه سالگی علائم اوتیسم بروز می کنند.
آیا اوتیسم در دوران بارداری قابل تشخیص است؟
خیر. تشخیص اوتیسم در دوران بارداری بسیار مشکل است. برای تشخیص زودرس این اختلال می توانید در سنین ۱۸ تا ۲۴ ماهگی کودک، آزمایش اوتیسم در تست های غربالگری مختلف را انجام دهید.
آیا واکسن زدن باعث اوتیسم می شود؟
این به هیچ وجه درست نیست. واکسیناسیون یک روش پیشگیری بی خطری است که کودک را در برابر بیماری های خطرناک ایمن نگه می دارد.
آلودگی هوا هم می تواند علت اوتیسم باشد؟
هر چند بعضی تحقیقات نشان داده اند که آلودگی هوا و ریسک ابتلا به اوتیسم به هم ربط دارند، اما نتایج آنها هنوز به طور قطعی تایید نشده است.
اگر شما هم سوالی در مورد علت اوتیسم و یا درمان آن با تکنیک های کاردرمانی دارید، سوالات خود را می توانید در بخش نظرات این مقاله بپرسید. در اسرع وقت به سوالات شما در همین صفحه پاسخ می دهیم.
سلام من یک خواهر اتیسم دارم میخوام برای بارداری اقدام کنم چجور باید مطمئن بشم فرزند خودم مبتلا به اتیسم نمیشه؟
نقش وراثت در اوتیسم بطور کامل مشخص نیست و نمی توان در این باره نظر قطعی داد.
سلام من ۱۷ ساله هستم درمورد علائم در کودکی چیز زیادی به خاطر ندارم اما در این سن اکثرا علائم اوتیسم رو دارم و برای اینکه توسط جامعه طرد نشم سعی میکنم ازشون جلوگیری کنم تمایل زیادی به صحبت کردن با اشخاص ندارم اما مجبورم که اینکارو انجام بدم روانپزشک به تازگی متوجه وسواس فکری و اختلال لمس در من شده که خب فکر میکنم همه به خاطر اوتیسم باشه آیا چنین چیزی درسته؟
اکثر اختلالات مربوط به این حوزه علائم مشابهی دارند و تشخیص نهایی بر عهده روانپزشک می باشد. در چنین شرایطی بهتر است به پزشک خود اعتماد کنید و روان درمانی و دارو درمانی مناسب را آغاز کنید.