اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک اختلال عصبی و ناتوانی در رشد است که باعث ایجاد مشکلات ارتباطی و تعاملی در فرد می شود. افراد مبتلا به اوتیسم یک سری رفتارهای خاص دارند که مدام آنها را تکرار می کنند. توانبخشی و کاردرمانی موثرترین روش درمانی است که به توسعه مهارت های ارتباطی و تعاملی افراد اوتیسم کمک می کند. قصد داریم در این مقاله به توانبخشی کودکان اوتیسم با تکنیک های کاردرمانی بپردازیم. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
علائم اوتیسم در کودکان و بزرگسالان
علائم اوتیسم در نوزادان معمولا از سنین ۱۲ تا ۲۴ ماهگی ظاهر می شود. ممکن است علائم اوتیسم خفیف یا شدید باشد. انجام رفتارهای تکراری از اصلی ترین علائم این بیماری هستند. از دیگر علائم اوتیسم که در همه سنین مشترک هستند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات ارتباطی مثل ناتوانی در بیان احساسات مختلف
- تاخیر در رشد کلامی (ناتوانی در شروع و ادامه مکالمه)
- مشکل در حفظ تماس چشمی
- تاخیر حرکتی در حرکات ظریف و درشت نوزادان
- مشکل در حس عمقی یا تشخیص موقعیت بدن در فضا
- مشکل در حفظ تعادل بدن
- واکنش شدید و منفی به محرک های صدا (در ۷۰ درصد افراد)
- ناهماهنگی در حس های بویایی، شنوایی و لامسه
افراد اوتیستیک در ایجاد یا توسعه روابط اجتماعی شان دچار مشکل هستند و ارتباط یکطرفه دارند. ۸۵% از افراد مبتلا به ASD دچار اخلالات گوارشی و برخی مشکل خواب دارند.
بیشتر بخوانید: بهترین تمرینات کاردرمانی برای حفظ تعادل کودک
علت بیماری اوتیسم یا درخودماندگی چیست؟
نقص و جهش ژنتیکی و آلاینده های زیست محیطی در محیط زندگی انسان اصلی ترین دلایل ابتلا به اوتیسم ارثی هستند. برخی فاکتورها می توانند ریسک درخودماندگی را بالا ببرند. این عوامل عبارتند از:
- سابقه ارثی
- بارداری در سنین بالای ۳۵ سال یا کمتر از ۲۰ سال
- زایمان زودرس قبل از ۲۶ هفتگی
- تولد نوزاد نارس با وزن کم
علاوه بر موارد بالا، تغذیه مداوم مادر از غذاهای غیر طبیعی و غیر ارگانیک نیز می تواند علت اوتیسم در جنین باشد.
روشهای تشخیص ASD
این اختلال را نمی توان با آزمایش یا روشهای تصویربرداری مثل سی تی اسکن و غیره تشخیص داد. اما کادرمانگران می توانند با غربالگری اوتیسم تا سن ۲ سالگی به طور قعطی این اختلال را شناسایی کنند. گاهی هم ممکن است تشخیص این اختلال تا سن مدرسه رفتن کودک به تعویق بیفتد که باعث درمان سخت تر کودک خواهد شد.
برای تشخیص به موقع اختلال طیف اوتیسم می توانید به بهترین مرکز کاردرمانی اصفهان مراجعه کنید و از تخصص خانم دکتر زهره حسنوند، متخصص کاردرمانی کودکان و بزرگسالان اوتیسم بهره مند شوید. بعد از تشخیص اوتیسم و درجه این اختلال، درمان کودک خود را می توانید تحت نظر ایشان انجام دهید.
برای تشخیص و درمان اوتیسم با کاردرمانی در اصفهان می توانید از تخصص و تجربه کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
آیا درمان اوتیسم امکانپذیر است؟
به گفته دکتر زهره حسنوند، متخصص کاردرمانی اوتیسم در اصفهان، این بیماری را نمی توان درمان کرد و تا آخر عمر با بیمار همراه است. اما با استفاده از تکنیک های مختلف کاردرمانی و توانبخشی اوتیسم می توان علائم این بیماری را کاهش داد. توانبخشی بیماران اوتیسم می تواند مهارت های ارتباطی و اجتماعی آنها را تا حد زیادی توسعه دهد.
کاردرمانی کودکان اوتیسم در اصفهان
کاردرمانی برای کودکان اوتیسم باید از همان زمانی که علائم این بیماری تشخیص داده می شود، تحت درمان قرار گیرد. کاردرمانگران با تشخیص و درمان این اختلال به بیماران اوتیستیک کمک می کنند. کاردرمانی اوتیسم با روشهای زیر انجام می شود:
رفتار درمانی
این روش کاردرمانی اوتیسم برای توسعه مهارت های اجتماعی کودک در ارتباط با همسالان و افراد دیگر لازم است. همچنین کاردرمانگر با کمک به توسعه مهارت های روزمره کودکان، استقلال بیشتری برای او فراهم می کنند. مثلا به آنها یاد می دهند چطور از پله ها بالا بروند، لباس بپوشند و بنویسند.
کار درمانی ذهنی
کاردرمانی ذهنی روش موثری برای رفع مشکلات ناشی از تاخیر رشد ذهنی کودکان است. تکنیک های این روش برای بهبود تمرکز کودک، رفع مشکلات شناختی و تقویت قدرت یادگیری کودک به کار می روند.
بازی مناسب برای کودکان اوتیسم
بازی درمانی برای کودک اوتیسم می تواند به رشد شناختی و هیجانی او کمک کند. در این روش، بازی هایی که مناسب سن کودک هستند، برای او در نظر گرفته می شوند. کودکان اوتیستیک علاقه ای به بازی های گروهی ندارند و ترجیح می دهند تنها بازی کنند. وادار کردن آنها به تحرک و بازی می تواند به تخلیه هیجانی آنها کمک می کند.
به گفته دکتر زهره حسنوند، کارشناس ارشد کاردرمانی، کودکان اوتیسم در نقش پذیری مهارت خوبی دارند. بنابراین می توان با تئاتر درمانی، نقش هایی مثل معلم، دکتر و غیره را به او یاد داد. بازی درمانی به این روش به توسعه مهارت های اجتماعی کودک کمک زیادی می کند.
کار درمانی جسمی حرکتی
تکنیک های این روش کاردرمانی اوتیسم برای بهبود حرکات ظریف (بستن دکمه ها، نوشتن، …) و درشت (راه افتادن، ایستادن، نشستن، …) کودک مورد استفاده قرار می گیرند. کاردرمانی جسمی حرکتی شامل ورزش هایی است که انجام منظم آنها با مزایای زیر همراه است:
- بهبود تعادل و درک موقعیت بدن در فضا
- کاهش رفتارهای تکراری
- کاهش بیش فعالی و پرخاشگری
- تقویت عضلات
تمرین درمانی به افزایش هماهنگی بین اندامهای بدن کودک کمک می کند. اما این تمرینات نباید باعث خستگی کودک شوند.
تقویت پردازش حسی
تکنیک هایی که کاردرمانگران برای رفع مشکلات جسی کودک استفاده می کنند، به آنها کمک می کند محرکهای حسی محیط را به درستی پردازش کند. همچنین این تکنیک های پردازش حسی نقش مهمی در هماهنگی حس های کودک و حتی بهبود مهارت های حرکتی او دارند.
برای کاردرمانی اوتیسم کودکان و بزرگسالان در اصفهان می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
تمرینات کاردرمانی در اوتیسم
در این بخش به بعضی از تمرینات کاردرمانی اوتیسم که شامل تمرینات کادرمانی ذهنی و جسمی هستند، خواهیم پرداخت.
تمرین ۱
یکی از بهترین تمرینات ذهنی برای افزایش تمرکز و توجه کودک اوتیسم، بازی با پازل های ساده است. رشد ذهنی، تقویت یادگیری و توانایی حل مسئله از فواید بازی با پازل در کودکان اوتیستیک است.
تمرین ۲
چهار دست و پا راه رفتن، عقب عقب راه رفتن، مثل خرچنگ یکطرفه راه رفتن، لی لی کردن، بالا رفتن از نردبان نمونه هایی از تمرینات ورزشی ضروری برای کودکان اوتیسم هستند که باعث تقویت عضلات بدن و هماهنگی اندامها می شوند. این تمرینات علاوه بر تحرک بیشتر کودک اوتیسم به تقویت حرکات درشت مثل درست راه رفتن، نشستن و ایستادن کودک نیز کمک می کنند.
بیشتر بخوانید: چه زمانی باید دیر نشستن نوزادان را جدی بگیریم؟
تمرین ۳
بازی با خمیر علاوه بر تقویت عضلات دست و انگشتان کودک، به رشد و تقویت حرکات ظریف دست نیز کمک می کند. خمیربازی می تواند هماهنگی عضلات دست و چشم کودک را بهبود بخشد. تماس با بافت خمیر باعث تقویت حس لامسه و تنظیم هیجانات احساسی کودک مبتلا به اوتیسم نیز می شود.
تمرین ۴
تاب خوردن در حالت های خوابیده به شکم یا نشستن چهارزانو روی تاب به کودک کمک می کند، یاد بگیرد که چطور در موقعیت های متحرک تعادل خود را حفظ کند. نشستن روی توپ CP که برای درمان فلج مغزی کودکان استفاده می شود، هم می تواند به عنوان یک تمرین خوب تعادلی انجام شود.
شما هم اگر سوالی درباره کاردرمانی اوتیسم در اصفهان دارید، می توانید در بخش نظرات این مقاله آنها را بپرسید.