یکی از رایج ترین مشکلات کف پا، صاف بودن آن و از بین رفتن قوس کف پا است. درد کف پا، لگن و زانوها از عوارض شایع کف پای صاف در کودکان و بزرگسالان هستند. از آنجایی که پیشگیری از صافی کف پا بهتر از درمان آن است، در این مقاله قصد داریم شما را با روشهای پیشگیری از کف پای صاف (پَس پلانوس) آشنا کنیم. برای دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
خطر صافی کف پا در چه کسانی بیشتر است؟
مهمترین علت کف پای صاف در بزرگسالان و کودکان، آسیب دیدگی های کف پا مثل شکستگی، پارگی تاندون یا رباطهای پا و ضعف عضلات یا تاندون های پا هستند. افرادی که چنین مشکلاتی دارند، بیشتر از دیگران در معرض صاف شدن کف پا هستند. همچنین افراد زیر بیشتر از سایرین در معرض ریسک صافی کف پاها هستند:
- افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی (آرتریت) یا آرتروز
- افرادی که سابقه ارثی در صافی کف پا دارند
- آنهایی که دچار بیماری عصبی یا عضلانی هستند، مثل فلج مغزی، دیستروفی عضلانی یا اسپینا بیفیدا
- بیماران دیابتی
- کسانی که اضافه وزن زیادی دارند
- زنان باردار
- کسانی که مرتب مجبور به حمل بارهای سنگین هستند
به گفته دکتر احسان ذاکرین، متخصص و کارشناس ارشد کاردرمانی، ورزشکارانی هم که مرتب به کف پاهایشان ضربه وارد می شود مثل بسکتبالیست ها و فوتبالیست ها، اغلب در معرض خطر کف پای بدون قوس هستند و باید جلوگیری از عوارض کف پای صاف را جدی بگیرند.
برای درمان صافی کف پای بزرگسالان و کودکان در اصفهان شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
راه های جلوگیری از صافی کف پا
افرادی که در معرض صافی کف پا هستند، توصیه می شود در هر سنی که هستند حتما از روشهای زیر برای پیشگیری از صافی کف پا استفاده کنند:
استفاده از آرتز مناسب
اگر ریسک کف پای صاف در شما بالا است، می توانید از آرتزهای مخصوص کف پای صاف استفاده کنید. این آرتزها از قوس طبیعی کف پای شما حمایت می کنند.
پوشیدن کفش مناسب
پوشیدن کفش مناسب با حمایت از قوس پا و کاهش فشار به کف پا می تواند از قوس کف پای شما حفاظت کند. اگر باردار هستید، یا از بیماریهایی مثل دیابت و آرتریت رنج می برید، باید برای پیشگیری از کف پای صاف کفش های پاشنه بلندتان را کنار بگذارید.
اگر مجبورید کفش پاشنه بلند بپوشید، می توانید برای مدت زمان کوتاهی از کفش های پاشنه بلندی استفاده کنید که لژ دار هستند و پاشنه های پهنی دارند.
ورزشهای تقویتی پا
اگر دچار ضعف یا آسیب دیدگی در بافتهای نرم کف پا (عضلات، تاندونها، رباطها، …) هستید، با مراجعه به کلینک کاردرمانی می توانید از برنامه های تمرینات کششی و تقویتی این مراکز برای کف پا بهره مند شوید. این تمرینات ورزشی می توانند ساختارهای حفظ کننده ی قوس کف پاهایتان را تقویت کنند.
تقویت این ساختارها علاوه بر کاهش فشار به پاها و حفظ قوس کف پاها می تواند به پیشگیری از کف پای صاف کمک کند. همچنین باید از انجام ورزشهای مضر و خطرناک برای کف پای صاف مثل فوتبال، هاکی، بسکتبال، … تا حد امکان بپرهیزید.
کاهش وزن
چاقی و اضافه وزن باعث فشار بیش از حد به کف پاها، از بین رفتن قوس آنها و یا تشدید صافی کف پا می شود. کاهش وزن نه تنها فشار روی پاها را کاهش می دهد، بلکه باعث کاهش درد پا، لگن، زانو، کمر و دیگر عوارض ناشی از اضافه وزن زیاد می شود.
تحقیقات مختلفی نشان داده اند که کاهش وزن در کودکانی هم که چاقی مفرط دارند، می تواند به جلوگیری از صافی کف پای کودکان در سنین بالاتر کمک کند.
کنترل یا درمان بیماریها
همانطور که گفتیم بیماریهایی مثل دیابت، فشار خون بالا، روماتیسم و چاقی ریسک ابتلا به کف پای بدون قوس را بیشتر می کنند. برای پیشگیری از صافی کف پا بهتر است این بیماری ها را با مراجعه به پزشک، تا حد امکان درمان یا کنترل کنید.
دویدن با پای برهنه
دویدن با پای برهنه روی شن های ساحل یا سطوحی که سخت نیستند و به پاها فشار زیادی نمی آورد، برای جلوگیری از صافی کف پا مفید است. چون راه رفتن با پاهای برهنه می تواند تاندونها، رباطها و عضلات کف پا را تقویت کند.
درمان قطعی صافی کف پا در اصفهان
برای درمان انواع صافی کف پا، روشهای مختلفی وجود دارد. استفاده از آرتزهای مخصوص و کفش های مناسب و نیز ورزش برای کف پای صاف از رایجترین روشهای درمان کف پای صاف انعطاف پذیر هستند. اما برای درمان کف پای صاف از نوع غیرانعطاف پذیر و سخت، روشهای غیرجراحی موثر نیستند و مجبور به جراحی کف پا هستیم.
با این حال اکثر مشکلات کف پا را می توانید با تمرینات کاردرمانی کف پا بهبود دهید. حتی در صورت جراحی هم، جراح تان شما را برای بازتوانی و برگرداندن دامنه حرکتی پا و تقویت ساختارهای آن به یک متخصص کاردرمانی ارجاع می دهد.
برای کاردرمانی کف پای صاف در هر سنی که هستید، می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
سوالات رایج درباره کف پای بدون قوس
مراجعینی که به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان مراجعه می کنند، اغلب سوالات زیر را از ایشان درباره صافی کف پا در کودکان و بزرگسالان می پرسند:
صافی کف پا تا چه سنی قابل درمان است؟
در هر سنی با کاردرمانی می توانیم درمان کف پای صاف در بزرگسالان و کودکان را انجام دهیم. ولی درمان در سنین پایین تر که انعطاف پذیری بدن بیشتر است، خیلی سریعتر و بهتر جواب می دهد.
کف پای صاف در بچه ها نیاز به درمان دارد؟
تمام کودکان با کف پای تخت بدنیا می آیند و بعد از راه افتادن تا حدود ۳ یا ۴ سالگی خودبخود کف پا قوس عادی پیدا می کند. اما اگر کودک شما ۴ سال به بالا است باید برای درمان کف پای صاف او اقدام کنید.
ورزش برای کف پای صاف کودکان چقدر موثر است؟
این یکی از روشهای درمان قطعی صافی کف پا یا پَس پلانوس است. چون بدن بچه ها انعطاف پذیری بیشتری دارد، تمرینات کششی و تقویتی کف پای آنها خیلی بهتر و سریعتر از بزرگسالان جواب می دهد.
اگر سوالی درباره کاردرمانی صافی کف پا یا دیگر مشکلات کف پا دارید، در بخش نظرات مقاله می توانید آنها را از ما بپرسید. در اسرع وقت همینجا به سوالات شما پاسخ میدهیم.