علت دولا شدن نوزاد چیست + راههای درمان

علت-دولا-شدن-نوزاد

اگر متوجه شده اید که نوزادتان هنگام شیردهی کمر خود را قوس می دهد (به جلو خم می شود)، ممکن است در مورد این رفتار کم کم احساس نگرانی کنید. در حالی که دولا شدن نوزاد می تواند یک پاسخ طبیعی و به نوعی استفاده از زبان بدن برای برقراری ارتباط با والدین باشد.
اما در بعضی موارد این کار علامت یک بیماری جدی است که به رسیدگی نیاز دارد. ما در این مقاله به شما خواهیم گفت علت دولا شدن نوزاد چیست و چه زمانی باید نگران خم شدن نوزادتان به جلو باشید. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

دولا شدن نوزادان نشانه چیست؟

نوزادان تا قبل از  ۹ ماهگی برای ارتباط برقرار کردن با شما و نشان دادن درد، گرسنگی، بیزاری از چیزی و … از قوس دادن کمر خود در بعضی مواقع استفاده می کنند. اما بعد از ۹ ماهگی روشهای جدیدتری برای برقراری ارتباط یاد گرفته و دیگر از این حرکت استفاده نمی کنند.

ولی اگر نوزادتان مدام دولا می شود و این حرکت او همراه با علائم دیگری مثل گریه، استفراغ و ناآرامی است، این وضعیت می تواند نشانه یک مشکل سلامتی باشد که برای تشخیص علت و درمان آن باید به پزشک اطفال سریعتر مراجعه کنید.

۷ علت خم شدن نوزاد به جلو

به گفته دکتر احسان ذاکرین، کارشناس ارشد کاردرمانی نوازادان، علت دولا شدن نوزاد می تواند مربوط به یکی از موارد زیر باشد:

قولنج یا کولیک نوزادی

از هر پنج نوزاد در سه ماه اول زندگی یک نفر دچار قولنج (کولیک) می شوند. این عارضه به جز دولا شدن با علائم دیگری مثل گریه بلند یا شبیه جیغ، ناآرامی، قرمز شدن صورت، خم کردن زانوها به بالا، سفت کردن بازوها و یا گره کردن مشت همراه است.

کولیک نشان دهنده مشکل نگران کننده ای نیست مگر اینکه علائم قولنج با استفراغ، اسهال یا تب همراه باشد که در این صورت باید سریعتر به متخصص اطفال مراجعه کنید.

رفلاکس

معمولا در ماه های اول زندگی، نوزادان چندین بار در روز تف می کنند که نشانه رفلاکس (برگشتن اسید معده به سمت دهان) است. با بزرگ تر شدن نوزاد این حالت کمتر می شود و در نهایت رفلاکس باید تا ۱۸ ماهگی به پایان برسد.

این وضعیت نگران کننده نیست مگر اینکه نوزاد بدخلق باشد یا وزن اضافه نکند. در این صورت ممکن است رفلاکس نشانه بیماریهایی مثل آلرژی، انسداد روده یا بیماری ریفلاکس معده به مری باشد که به درمان نیاز دارند.

آپنه تنفسی

آپنه به وقفه های تنفسی در خواب گفته می شود. زمانی که نوزاد دچار این مشکل است، حین خواب از دولا شدن برای تنفس بهتر استفاده می کند. دولا شدن نوزاد در واقع به بازتر شدن راههای تنفسی او کمک می کند و اگر او را از این حالت خارج کنید، نمی تواند به خوبی نفس بکشد.

خم-شدن-نوزاد-به-جلو-در-خواب

کرنیکتروس

زردی (یرقان نوزادی) شدید در چند روز اول بعد از تولد ممکن است رخ دهد. این عارضه به دلیل افزایش رنگدانه های کبد در خون (بیلی روبین) اتفاق می افتد. اگر بیلی روبین بیش از حد در نوزادی بالا برود، ممکن است او را دچار آسیب مغزی به نام کرنیکتروس کند.

این عارضه خوشبختانه نادر است و با علائمی مثل دولا شدن ناگهانی نوزاد، تحریک پذیری، تب، بی حالی، گریه بلند و اسپاسم غیرارادی عضلات نوزاد شناسایی می شود.

اسپاسم‌‌ نوزادی

نوزادان زیر یک سال ممکن است دچار اسپاسم شده و به همین علت بی اراده دو لا شوند. این اسپاسم ها در واقع نوعی تشنج هستند که اغلب از حدود ۴ ماهگی شروع می شوند. تشنج اسپاسم در نوزادان باعث تأخیر در مراحل رشد و تکامل آنها شده و حتما به رسیدگی و درمان نیاز دارد.

شما هم می توانید برای درمان دولا شدن نوزاد به جلو با کاردرمانی در اصفهان از تخصص و تجربه کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.

اختلال طیف اوتیسم

اگر نوزاد موقع خواب، بغل شدن یا بلند کردن او، کمر خود را دولا می کند و در واقع علاقه ای به لمس شدن و تماس جسمی نشان نمی دهد، ممکن است دچار طیفی از بیماری اوتیسم شده باشد. البته این به تنهایی نمی تواند علامت اوتیسم در نوزادان باشد.

اگر قوس دادن کمر نوزاد همراه با مشکلات ارتباطی و اجتماعی مثل عدم برقراری تماس چشمی یا تاخیر در مهارتهای کلامی او باشد، احتمال ابتلا به اوتیسم در نوزاد بیشتر است. برای تشخیص چنین مواردی حتما باید به متخصص اطفال مراجعه کنید.

علائم-اوتیسم-در-نوزادان-(تا-12-ماهگی)

فلج مغزی

اگر نوزاد همیشه، حتی هنگام خواب کمر خود را قوس می دهد، احتمال فلج مغزی یا سی پی (CP) وجود دارد. زمانی این احتمال بیشتر می شود که کودک دچار دیگر علائم سی پی در نوزادان باشد. این علائم عبارتند از:

  • تأخیر در رشد
  • تون عضلانی پایین (عضلات شل و ضعیف)
  • افزایش تون عضلانی (عضلات خیلی سفت و انعطاف ناپذیر)
  • مشکل در صحبت کردن
  • اختلال در بلعیدن
  • آبریزش دهان
  • فقط استفاده از یک طرف بدن
  • ناتوانی های ذهنی
  • تشنج
  • بروز مشکلات بینایی و شنوایی

علائم فلج مغزی در نوزادان معمولا با افزایش سن آنها آشکارتر شده و تشخیص آن راحتتر می شود.

علائم-اولیه-فلج-مغزی-در-نوزادان

علت دولا شدن نوزاد هر چیزی که باشد، برای تشخیص قطعی و درمان آن باید اول به یک متخصص اطفال خوب مراجعه کنید. در صورت نیاز ایشان شما را به متخصصان دیگر و یا به یک دکتر کاردرمانی خوب در اصفهان ارجاع می دهند.

کاردرمانی دولا شدن نوزاد در اصفهان

متخصص اطفال با توجه به دلیل خم شدن نوزاد به جلو ممکن است شما را به مراکز کادرمانی ارجاع دهند. به گفته آقای دکتر ذاکرین، در مراکز توانبخشی اصفهان با توجه به مشکل نوزاد از تکنیک های کاردرمانی زیر برای درمان خم شدن نوزاد به جلو استفاده می شود:

کاردرمانی اوتیسم

با هیچ روشی نمی توان اوتیسم را درمان کرد. اما تکنیک های مختلف کاردرمانی جسمی-حرکتی و نیز کاردرمانی ذهنی اصفهان می توان تا حد زیادی مهارتهای فردی، اجتماعی، ذهنی و جسمی کودکان اوتیسم را توسعه داد.

متخصصان کاردرمانی و توانبخشی برای کاردرمانی کودکان اوتیسم از روشهای توانبخشی مثل رفتار درمانی، بازی درمانی و تقویت پردازش حسی استفاده می کنند. با استفاده از این تکنیکها، علاوه بر بهبود نشانه های اوتیسم در نوزادان، خم شدن نوزاد به جلو نیز کاهش می یابد.

کاردرمانی فلج مغزی

برای درمان فلج مغزی کودکان علاوه بر روشهای دارویی و استفاده از ابزارهای کمکی، حتما از تکنیک های کاردرمانی فلج مغزی کودکان نیز استفاده می شود. برای کاردرمانی خم شدن نوزاد به جلو، کاردرمانگران از تکنیکهای ماساژ تراپی، الکتروتراپی و تمرینات کاردرمانی فلج مغزی استفاده می کنند.

این تکنیکها با تقویت عضلات، جلوگیری از آتروفی ماهیچه ها و بهبود دامنه حرکتی نوزادان بخش مهمی از درمان cp در نوزادان و خم شدن آنها به جلو به حساب می آیند.

کاردرمانی تأخیر حرکتی

کاردرمانگران کودک برای درمان تأخیر حرکتی کودکان بسته به نوع تاخیر رشدی کودک از روشهایی مثل آب درمانی، تمرینات ورزشی و بازی درمانی استفاده می کنند. این نوع کاردرمانی در مواردی که خم شدن نوزاد به جلو به علت اوتیسم یا سی پی ایجاد شده به کار می رود.

کاردرمانی-با-تکنیک-بازی-درمانی

شما هم می توانید برای درمان فلج مغزی نوزادان با کاردرمانی در اصفهان از تخصص و تجربه کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.

درمان اسپاسم نوزادی

کرنیکتروس، یرقان شدید، اسپاسم نوزادی و فلج cp می توانند باعث گرفتگی، سفتی و اسپاسم عضلات در نوزادان شوند. کاردرمانگران برای درمان اسپاسم و گرفتگی عضلات علاوه بر تجویز کمپرس گرم و سرد از روشهای زیر نیز برای توانبخشی نوزادان استفاده می کنند:

  • ماساژ درمانی
  • حرکات کششی برای گرفتگی عضلات
  • درمان های دستی یا منوال تراپی (ترکیبی از حرکات کششی و ماساژ)
  • الکترو تراپی

این تکنیکها علاوه بر رفع اسپاسم نوزاد به درمان تاخیر حرکتی در نوزادان نیز کمک می کنند.

سوالات رایج درباره خم شدن نوزادان به جلو

معمولا در مورد خم شدن نوزادان به جلو از متخصصان کاردرمانی و توانبخشی کودکان و نوزادان سوالات زیر پرسیده می شوند:

از کجا بفهمم که دولا شدن نوزاد یک واکنش طبیعی است یا نشانه یک بیماری؟

اگر چند نوزادتان گاهی به جلو دولا شود جای نگرانی نیست. اما اگر مدام این کار را می کند و متوجه علائم غیرعادی دیگری در او شده اید، ممکن است دولا شدن نشانه یک مشکل سلامتی باشد و باید سریعتر به متخصص اطفال مراجعه کنید.

چرا کودک من هنگام نشستن به جلو خم می شود؟

نوزادان در شروع نشستن و تا زمانی که عضلات تنه و گردن آنها قوی نشده، برای نشستن به حمایت والدین یا دولا شدن به جلو نیاز دارند و این طبیعی است. ولی اگر از سن مستقل نشستن نوزاد گذشته و هنوز به جلو خم می شود باید به متخصص اطفال مراجعه کنید.

علائم اولیه فلج مغزی چیست؟

عضلات خیلی شل یا خیلی سفت، حرکات بی قرار، حرکات تند یا کنترل نشده و لرزش از علائم اولیه انواع فلج مغزی در نوزادان هستند.

اگر شما هم سوالی درباره علت دولا شدن نوزاد و یا روشهای درمان خم شدن نوزاد به جلو دارید، خوشحال میشویم در بخش نظرات آنها را بپرسید. در اسرع وقت همینجا به سوالات شما پاسخ می دهیم.

۳.۵/۵ - (۱۰ امتیاز)
کلینیک حافظ

کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بعنوان مجهزترین و کاملترین کلینیک کاردرمانی در اصفهان ارائه دهنده خدمات تخصصی توانبخشی در زمینه مشکلات جسمی و ذهنی کودکان و بزرگسالان می باشد. ما در کلینیک حافظ با تخصیص بخشهای درمانی ویژه و مجزا و بکارگیری تیمی حرفه ای از درمانگران، مفتخر به ارائه بهترین خدمات درمانی به مراجعین عزیزی هستیم که از اصفهان و شهرهای اطراف به مرکز ما مراجعه می کنند.

۴ دیدگاه ها
  • سلام.من یک نوزاد ۲۱ ماهه دو قلو دارم که ۳۱ هفته به دنیا امده از ۱۸ ماهه شروع کرد به راه رفتن روی پنجه و موقع ایستاده هست به جلو خم میشد الان ۱۰ روزه خودش را صاف کرده در حالت ایستاده و قتی ارام راه میرود ۹۰ درصد روی کف پاها میرود ولی اگر بدود روی پنجه میدوه و بد نشون میدهد و بقیه رفتارهایش از کودک ۲ ساله بالاتره.لطفا راهنمایی کنید با تشکر

  • سلام وقتی دخترم و رو به طرف جلو بغل میکنم خودشو رو به جلو دولا میکنه ،یا روی دوتا دست میخوابونم خودشو رو به بالا مچاله میکنه خیلی نگرانم میشه راهنماییم کنین ممنون دخترم ۴ماهشه

    • اگر گردن گرفتن کودک شما مسئله ای ندارد، فعلا نیاز به بررسی ندارد. در اینصورت، حرکات کودک شما مربوط به رفلکس های نوزادی است و در حال حاضر وجود آن ها نگران کننده نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *