نوزادان نارس، نوزادانی هستند که سه هفته یا بیشتر، زودتر از موعد مقرر به دنیا آمده اند. بدلیل عدم رشد کافی قبل از تولد، این نوزادان خیلی ضعیف، کوچک و کم وزن هستند و برای نفس کشیدن و حفظ دمای بدن به مراقبت های پزشکی و دستگاه انکوباتور نیاز دارند.
به طور طبیعی این نوزادان نسبت به همسالان دیگر خود دچار تاخیر رشدی و تکاملی هستند و یکی از نگرانی های والدین آنها، دیر نشستن نوزاد نارس است. ما در این مقاله به شما خواهیم گفت که چه موقع باید نگران دیر نشستن نوزادان نارس باشید و به پزشک مراجعه کنید. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
نوزاد در چند ماهگی می نشیند؟
به گفته دکتر زهره حسنوند، متخصص و کارشناس کاردرمانی کودک، معمولا رشد حرکتی نوزادان با هم متفاوت است. بعضی از آنها زودتر و بعضی دیرتر یا به کمک والدین شان مراحل تکاملی خود را شروع می کنند. با این حال، اغلب نوزادان نشستن را از ۴-۵ ماهگی شروع می کنند و در ۷-۸ ماهگی می توانند به تنهایی بنشینند.
اما جدول رشد نوزادان نارس متفاوت است و نمی توانید انتظار داشته باشید که شروع گردن گرفتن، غلت زدن و نشستن او با نوزادانی که ۹ ماهه بدنیا آمده اند، همزمان باشد. زمان نشستن نوزاد نارس دیرتر از نوزادان دیگر است.
زمان نشستن نوزاد نارس چند ماهگی است؟
برای تعیین زمان نشستن نوزاد نارس (از شروع به نشستن و مستقل شدن کودک از این لحاظ) باید در نظر بگیرید که او چند ماه زودتر به دنیا آمده و این عدد را به سن او در حال حاضر اضافه کنید. مثلا نوزاد نارس شما الان ۶ ماهه است و یک ماه زودتر به دنیا آمده ، پس او نمی تواند در ۵ یا ۶ ماهگی مثل بقیه نوزادان بنشیند.
بلکه زمان نشستن او از ۷ ماهگی شروع می شود و حتی ممکن است مستقل نشستن او تا ۱۱ ماهگی هم طول بکشد. پس در این موارد نباید نگران تاخیر در نشستن نوزاد یا بقیه روند تکامل حرکتی او باشید.
برای درمان تاخیر حرکتی و تکاملی نوزادان در اصفهان می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
علت دیر نشستن نوزاد نارس چیست؟
دیر نشستن نوزاد نارس یک پدیده کاملا طبیعی است و به دلیل ضعیف بودن ساختارهای بدنی او است که به مرور بهبود می یابد. اما اگر نشستن کودک نارس بیش از حد عادی نسبت به جدول رشد نوزادان نارس طول بکشد، ممکن است علت دیر نشستن نوزاد نارس یکی از مشکلات زیر باشد:
- فلج مغزی کودکان
- نقص های مادرزادی
- نقص های دستگاه عصبی
- اوتیسم
- ناهماهنگی، شلی یا ضعف عضلات در اثر دیستروفی عضلانی، میوپاتی، ….
- ضعیف بودن و کم وزنی نوزاد نارس
- مشکلات ریوی
- مکرر در بیمارستان بستری شدن
با مراجعه به پزشک می توان علت دیر نشستن نوزاد نارس را فهمید و در صورتی که مشکلی وجود داشته باشد، به سرعت برای درمان تاخیر حرکتی کودکان اقدام کرد.
برای دیر نشستن نوزاد نارس چه کار کنیم؟
اگر طبق جدول رشد نوزادان نارس، هنوز کودک تان نمی تواند بنشیند، سعی نکنید زودتر از موعد یا به زور تلاش کنید، کودک را بنشانید. چون این کار باعث آسیب دیدگی غضروف ستون فقرات و عضلات محافطت کننده آن می شود که هنوز ظریف و آسیب پذیرند. اگر نشستن نوزادتان دیر شده باید به مراکز کاردرمانی مراجعه کنید.
در این مراکز، متخصص کاردرمانی کودک به شما یاد می دهد، چطور بدون صدمه زدن به نوزاد به او کمک کنید مهارت نشستن را یاد بگیرد. به علاوه اگر به دلیل یک بیماری یا عارضه کودک نتواند بنشیند، با مراجعه به پزشک و تشخیص علت تاخیر حرکتی او، می توانید برای درمان اقدام کنید.
نحوه کمک به نشستن نوزاد با کاردرمانی در اصفهان
به گفته دکتر زهره حسنوند، اگر نوزاد نارس دچار تاخیر تکاملی باشد، او را به یک کلینیک کاردرمانی در اصفهان ارجاع می دهند. در این مراکز برای کاردرمانی نشستن کودک از تکنیک های زیر استفاده می شود:
ماساژ درمانی
ماساژ تراپی در کاردرمانی برای نوزادان نارس می تواند با رفع مشکلات زیر به نشستن نوزاد کمک کند:
- درمان سفتی و گرفتگی عضلات کودک
- بهبود گردش خون
- تقویت عضلاتی که به نشستن کودک کمک می کنند
ماساژ درمانی توسط کاردرمانگران کودک در کلینیک های کاردرمانی و یا در منزل انجام می شود.
ورزش درمانی
انجام تمرینات ورزشی یکی از اصلی ترین برنامه های کاردرمانی برای نشستن نوزاد است. این تمرینات را از کاردرمانگر کودک یاد می گیرید و می توانید در منزل روزانه برای فرزندتان انجام دهید. انجام این تکنیک ها برای رفع اسپاسم عضلات و تقویت آنها موثر است.
به علاوه، تمرینات کاردرمانی برای نشستن کودک می تواند به حفظ تعادل موقع نشستن و رفع شلی کمر و گردن نوزادان نیز کمک کند. در ادامه با بعضی از این تمرینات آشنا خواهید شد.
برای کاردرمانی دیر نشستن نوزادان به خصوص نوزادان نارس در اصفهان شما هم می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
تمرینات کاردرمانی برای نشستن کودک
تمرینات کاردرمانی برای نشستن کودک همانطور که گفتیم از اصلی ترین تکنیک های کاردرمانی برای نوزادان نارس است که در منزل هم می توانید آن را انجام دهید. موارد زیر نمونه هایی از تمرین نشستن نوزاد نارس هستند:
تمرین ۱
روی زمین بنشینید و پاها را دراز کنید. برای چند دقیقه کودک را بین پاهایتان بنشانید. با دستان خود سعی کنید از کودک حمایت کنید. این تمرین به کنترل عضلانی و نشستن نوزاد نارس کمک می کند.
می توانید این تمرین را در هر حالت دیگری مثل شکل زیر هم انجام دهید. در این تمرین مهم است که کودک از حمایت کامل شما برخوردار باشد و فشاری به او موقع نشستن وارد نشود.
تمرین ۲
از شش ماهگى باید کودک را روی زمین بگذارید و اطراف او بالش بچینید. به آرامی کمک کنید بنشیند. حتما اطراف او باشید تا در صورت افتادن او با صورت روی بالش، به او کمک کنید تا بلند شود. این تمرین به حفظ تعادل بدن و یادگیری نشستن کودک کمک زیادی می کند.
تمرین ۳
کودک برای نشستن به کنترل سر نیاز دارد. برای همین باید اول گردن گرفتن نوزادان تقویت شود. برای این کار چند بار در روز به مدت ۵ دقیقه روی زمین او را به شکم بخوابانید. تلاش کودک برای چنگ زدن به اسباب بازی هایش و شناخت محیط کمک می کند عضلات گردن او تقویت و برای مرحله بعد (نشستن) آماده شود.
تمرین ۴
کودک را گوشه کاناپه بنشانید تا حس کند، نشستن چیست و چطور است. در طول چند دقیقه ای که این کار را انجام می دهید باید کنار فرزندتان بمانید. هر زمانی که نیاز به حمایت و کمک دارد به او کمک کنید. این تمرین به تقویت عضلات بدن کمک کرده و تمرین خوبی برای حفظ تعادل کودک است.
اگر سوالی درباره کاردرمانی برای نشستن نوزاد نارس دارید، می توانید در بخش نظرات این مقاله آنها را از کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بپرسید.
سلام من دخترم ۳۴هفته و۶روزدنیااومدالان پنج ماهوبیست وهفت روزشه هنوز غلت نمیزنه بغلش میکنم قشنگ نمیشینه مدام میادسمت جلو بنظرتون مشکلی داره خیلی خیلی نگرانم
می بایست حتما به کاردرمانی مراجعه کنید تا زمان طلایی معاینه و درمان از دست نرود.
سلام وقت بخیر . نوزاد من سی و سه هفته و شش روز بدنیا اومد .الان هفت ماه و بیست روزشه پلی نه غلت میزنه نه چهاردست و پا میره.فقط یکم بلده بشینه و با روروئک یکمی بره .مشکلی نیست؟
با توجه به تولد زودتر از موعد، چنانچه تا ۹ ماهگی کودکتان چهاردست و پا رفتن را بدست نیاورد، جهت معاینه دقیق تر اقدام نمایید.
ضمنا استفاده از روروئک به دلیل آسیب زا بودن، توصیه نمی گردد.