آیا اسکولیوز یک بیماری ارثی ست و به فرزند منتقل می شود؟

بیماری اسکولیوز

یکی از مشکلات ستون فقرات کودکان، چرخش مهره ها در اسکولیوز است که در زمان جنینی رخ می دهد. این عارضه مادرزادی است و باعث می شود ستون فقرات به شکل حرف S انگلیسی در بیاید. مادران مبتلا به کجی ستون فقرات که قصد بارداری دارند، نگران این مسئله هستند که این عارضه به فرزندشان انتقال پیدا کند.
برای رفع این نوع نگرانی های والدین، دکتر زهره حسنوند، متخصص و کارشناس ارشد کاردرمانی در این مقاله به این سوال پاسخ داده اند که آیا اسکولیوز به فرزند منتقل می شود یا نه. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید. برای دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

اسکولیوز چیست؟

اسکولیوز یک ناهنجاری مادرزادی است که در آن بعضی از مهره های ستون فقرات چرخیده و به سمت راست یا چپ منحرف می شوند. ۲% از نوزادان با این ناهنجاری متولد می شوند. بر اساس علت انحراف ستون فقرات در کودکان، انواع اسکولیوز عبارتند از:

اسکولیوز ایدیوپاتیک: از هر ۱۰ نوازد مبتلا به کجی ستون فقرات، ۸ نفرشان دچار این نوع از کژپشتی هستند. علت بروز این نوع اسکولیوز ناشناخته است و به همین علت به آن اسکولیوز ناشناخته هم می گویند.

اسکولیوز عصبی-عضلانی: این نوع اسکولیوز در ۱% از نوزادان و در اثر اختلالات عصبی-عضلانی مثل دیستروفی عضلانی و فلج مغزی کودکان بروز می کند. اسکولیوز عصبی-عضلانی، اعصاب و عضلات کمر کودک را درگیر می کند.

اسکولیوز مادرزادی: در اسکولیوز مادرزادی، انحراف ستون فقرات در نتیجه ی ناهنجاری های استخوانی و اختلالات ساختاری ستون فقرات در دوران جنینی است. از هر ۱۰ نفر یک نفر با این نوع اسکولیوز متولد می شود.

علائم اسکولیوز ممکن است از همان آغاز تولد خود را نشان بدهد و یا اینکه از نوجوانی متوجه اسکولیوز فرزندتان شوید. همچنین انحراف ستون مهره ها از نظر شدت کجی به اسکولیوز خفیف، متوسط و شدید تقسیم می شوند.

برای درمان انواع اسکولیوز کودکان با کاردرمانی در اصفهان می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.

مراحل-پیشرفت-بیماری-اسکولیوز

آیا اسکولیوز ارثی است؟

سوال مهم مادرانی که سابقه کژپشتی در خانواده شان وجود دارد، این است که آیا اسکولیوز به فرزند منتقل میشود یا نه. در واقع اسکولیوز مثل بقیه بیماری های ارثی نیست. یعنی اینکه درجه شدت اسکولیوز و احتمال انتقال آن از والدین به فرزندان از نسلی به نسلی دیگر متفاوت بوده و بستگی به نوع اسکولیوز دارد. مثلا:

اسکولیوز مادرزادی: در اسکولیوز مادرزادی، وراثت هیچ نقشی ندارد و مادر مبتلا به اسکولیوز می تواند یک فرزند کاملا سالم به دنیا بیاورد.

اسکولیوز ناشناخته: اگر اسکولیوز از نوع ایدیوپاتیک بوده و علت آن ناشناخته باشد، وراثت می تواند در ابتلا به این بیماری حدود ۱۰% نقش داشته باشد.

اسکولیوز عصبی-عضلانی: اسکولیوزهایی که بدلیل بیماری های عصبی-عضلانی ایجاد شده اند، تا حد زیادی تحت تاثیر وراثت هستند. در این موارد، اگر والدین سالم باشند و این عارضه سابقه خانوادگی داشته باشد، احتمال تولد فرزندان مبتلا به اسکولیوز زیاد است.

به گفته دکتر زهره حسنوند، متخصص توانبخشی، بنابراین اسکولیوز هم می تواند ارثی و هم غیر وراثت نباشد. این مسئله کاملا بستگی به نوع اسکولیوز دارد.

آیا اسکولیوز به صورت ژنتیکی منتقل می شود؟

پزشکان ژنومی را کشف کرده اند که در بروز اسکولیوز ناشناخته یا ایدیوپاتیک نقش دارد. با این حال، هنوز ژن هایی که باعث بروز ناهنجاری در ستون فقرات می شوند، کاملا شناسایی نشده اند. پس نمی توان با قطعیت گفت که اسکولیوز به صورت ژنتیکی منتقل می شود یا نه.

تعداد بسیار کمی از افراد مبتلا به اسکولیوز، ژن هایی دارند که از پدر یا مادر و یا از هر دوشان به ارث برده اند. اما اغلب، ژنتیک افراد به ندرت نقش خاصی در انحراف ستون فقرات ایفا می کند و اسکولیوز بیشتر به دلایل اکتسابی یا ناشناخته رخ می دهد.

درمان اسکولیوز بدون عمل جراحی در اصفهان

اسکولیوز شدید را با جراحی می توان برطرف کرد. اما اسکولیوزهای خفیف یا متوسط با روش های غیرجراحی قابل اصلاح هستند. موثرترین این روشها، کاردرمانی برای اسکولیوز است. کاردرمانی در اسکولیوز به تقویت عضلات و بافتهای ستون فقرات و اصلاح بدشکلی و انحراف ستون مهره ها کمک می کند.

موثرترین تکنیک کاردرمانی که کاردرمانگران برای تمام درجات اسکولیوز تجویز می کنند، درمان اسکولیوز با ورزش و حرکات اصلاحی ستون فقرات است. برای درمان با این روش می توانید به بهترین مراکز کاردرمانی در اصفهان یا شهرهای دیگر مراجعه کنید.

برای درمان اسکولیوز کودکان با تکنیک های کاردرمانی در اصفهان می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.

درمان اسکولیوز بدون جراحی

سوالات در مورد اسکولیوز

در این بخش می توانید پرسش و پاسخ های مربوط به بیماری اسکولیوز در کودکان و نوجوانان را بخوانید:

اسکولیوز شدید چه عوارضی دارد؟

درجات شدید کژ پشتی باعث انحنا و خمیدگی پشت می شود که فشار زیادی به قلب و ریه ها می آورد. در نتیجه فرزندتان با مشکلات تنفسی و قلبی-عروقی جدی مواجه خواهد شد.

آیا اسکولیوز مادرزادی قابل درمان است؟

اصلاح ستون فقرات در این نوع از اسکولیوز بدلیل سفتی ستون مهره ها سخت تر است و با جراحی ۳۰% انحراف بهبود می یابد.

با کاردرمانی می توان کاملا کجی ستون فقرات را صاف کرد؟

خیر. اگر کژپشتی فرزندتان از نوع مادرزادی نباشد، تا ۷۰ درصد می توانیم با کاردرمانی، ستون فقرات را اصلاح کنیم. ولی کاملا انحراف ستون مهره ها برطرف نمی شود. اما باز هم ۷۰ درصد عدد بسیار خوبی است.

حمل کوله پشتی های سنگین می تواند علت اسکولیوز در کودکان باشد؟

خیر. چنین تصوری غلط است. بد نشستن، الگوی غلط راه رفتن، حمل کوله پشتی سنگین و مواردی مثل این نمی توانند علت اسکولیوز باشند.

اگر شما هم سوالی درباره ارثی و ژنتیکی بودن اسکولیوز دارید، در بخش نظرات این مقاله می توانید از ما سوالات خود را بپرسید. در اسرع وقت در همین صفحه به سوالات شما پاسخ می دهیم.

۴.۹/۵ - (۱۳۱ امتیاز)
کلینیک حافظ

کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بعنوان مجهزترین و کاملترین کلینیک کاردرمانی در اصفهان ارائه دهنده خدمات تخصصی توانبخشی در زمینه مشکلات جسمی و ذهنی کودکان و بزرگسالان می باشد. ما در کلینیک حافظ با تخصیص بخشهای درمانی ویژه و مجزا و بکارگیری تیمی حرفه ای از درمانگران، مفتخر به ارائه بهترین خدمات درمانی به مراجعین عزیزی هستیم که از اصفهان و شهرهای اطراف به مرکز ما مراجعه می کنند.

۲ دیدگاه ها
  • سلام ،پسر و دختر من هر دو اسکولیوز دارن عمه و یکی از عموهاشون هم همینطور و یکی دیگه از عموهاقفسه سینه بر امده داره ایا ژنتیکی هست؟لطفا راهنمایی کنید

    • این عارضه می تواند دلایل ژنتیکی داشته باشد، در هرحال بهتر است پیگیر درمان توانبخشی و ارتوپدیک باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *