بیرون زدگی ستون فقرات نوعی ناهنجاری و بدشکلی در ستون فقرات است که باعث می شود انحنای طبیعی ستون فقرات از بین رفته و بیش از حد معمول، ستون فقرات به سمت چپ یا راست پیچ خورده و خمیده شود. ما در این مقاله به همه چیز درباره علل و درمان بیرون زدگی ستون فقرات در نوزادان خواهیم پرداخت. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
چرخش ستون فقرات چیست؟
چرخش ستون فقرات در نوزادان مادرزادی است و بیشتر در ناحیه کمر یا لومبار و کمتر در ستون فقرات گردنی رخ می دهد. ممکن است در طول رشد جنین، ستون فقرات قفسه سینه و استخوان خاجی (انتهای ستون فقرات) کج شوند و در دوران نوزادی، ستون فقرات کودک به شکل منحنی C مانندی تغییر کند.
گاهی هم ممکن است ستون فقرات به یکی از پهلوها منحرف شده و منجر به ایجاد کیفوز یا قوز در نوزاد یا کودک شود. در این حالت، ستون فقرات به شکل S تغییر می کند. انحراف در هر قسمتی از ستون فقرات از گردن گرفته تا استخوان خاجی می تواند رخ دهد و گاهی نیز همزمان در ناحیه قفسه سینه و کمر پیچ خوردگی ایجاد می شود.
علائم انحراف ستون فقرات نوزادان
علائم اسکولیوز مادرزادی بستگی به شدت آن دارد. انحراف ممکن است کمتر از ۱۰ درجه و یا حتی بیش از ۱۰۰ درجه باشد. بنابراین علائم اسکولیوز کودکان با هم فرق دارد. به طور کلی، موارد زیر جزء علائم بیرون زدگی ستون فقرات در کودکان هستند:
- بیرون زدگی یکی از شانه ها یا یک طرف از دنده ها
- نابرابری و کجی خط شانه، کمر یا باسن
- در مرکز قرار نگرفتن سر
- کج بودن یک طرف کامل از بدن نسبت به طرف دیگر
- چسبیدن بازوها به بدن
- ایجاد چال در ناحیه کمر
به گفته دکتر احسان ذاکرین، متخصص و کارشناس ارشد کاردرمانی، درصورتی که نوزاد دچار مشکلات عصبی و نخاعی باشد، علائمی مثل ضعف، بیحسی یا ناهماهنگی اندامها را هم دارد. البته چنین مواردی کمتر اتفاق می افتد.
برای درمان اسکولیوز مادرزادی در نوزادان می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
برجستگی ستون فقرات چه عوارضی دارد؟
عوارضی که برجستگی ستون فقرات ایجاد می کند کاملاً بستگی به شدت و درجه انحراف ستون فقرات دارد. معمولا عوارضی که در کودکان مبتلا به درجات متوسط و شدید برجستگی ستون فقرات دیده می شود، عبارتند از:
- مشکلات کلیوی یا مثانه ای برای انحراف بیش از ۲۵ درصدی مهره ها
- بروز اختلالات عصبی مثل دیستروفی عضلانی، اسپینابیفدا، …
- ناراحتی های قلبی
- مشکلات تنفسی
- اختلالات شنوایی (در بعضی از موارد)
همچنین بعضی از این کودکان ممکن است به دلیل کجی ستون فقرات، دچار مشکلات گوارشی، سفتی و درد در مفاصل گردن و شانه نیز شوند.
بیشتر بخوانید: آیا اسکولیوز باعث فلج شدن می شود؟
علت بیرون زدگی ستون فقرات در کودکان چیست؟
خمیدگی ستون فقرات کودکان معمولا به دلیل نقص های مادرزادی در دوران جنینی رخ می دهد و می تواند علائم آن تا زمان نوجوانی پنهان بماند. البته این مسئله به ندرت رخ می دهد. معمولا عوامل زیر علت پیچ خوردگی ستون فقرات در نوزادان هستند:
- رشد ناقص استخوان ها
- نقص در شکل گیری ستون فقرات جنین مثل کم بودن فاصله مهره ها
- آسیب یا ضرب دیدگی ستون فقرات
- کم بودن یک یا چند استخوان در ستون فقرات
- مشکلات عصبی مثل فلج مغزی، دیستروفی عضلانی، …
- نابرابری طول پاها
- بروز تومور یا عفونت در ستون فقرات کودک
گاهی اوقات نیز اسکولیوز یک بیماری ارثی ست و یا در اثر اختلالات ژنتیکی به فرزندان منتقل می شود.
کدام قسمت از ستون فقرات بیشتر می چرخد؟
مهره های کمری یا لومبارد، بزرگ ترین مهره های ستون مهره ها هستند که بیشترین وزن بدن را تحمل می کنند. چون این ناحیه دامنه حرکتی بیشتری نسبت به ستون فقرات قفسه سینه دارد، امکان خم شدن و چرخش آن بیشتر از ستون فقرات سینه ای است. بنابراین احتمال کج شدن ستون فقرات در این ناحیه بیشتر از قفسه سینه است.
راههای تشخیص خمیدگی ستون فقرات کودکان
پزشکان علاوه بر معاینه فیزیکی و گرفتن شرح حال بیماری ها و سوابق خانوادگی کودک، از روشهای زیر هم برای تشخیص اسکولیوز مادرزادی نوزادان و کودکان استفاده می کنند:
- اسکن سه بعدی
- رادیولوژی
- MRI
- تست اولتراسوند
بعد از تشخیص شدت خمیدگی ستون فقرات و ضایعاتی که ایجاد شده است، درمان این عارضه شروع می شود. نسبت به عوارضی که این بیماری ایجاد کرده ممکن است به پزشکان مختلفی ارجاع شوید.
درمان خمیدگی ستون فقرات
به گفته آقای دکتر ذاکرین، معمولا انحراف ستون فقرات اگر کمتر از ۴۰ درجه باشد با روش های غیرجراحی زیر می توان، کودکان و نوزادان را درمان کرد:
دارو درمانی: با استفاده از مکمل هایی مثل کلسیم، ویتامین دی و … استخوان های کودک تقویت شده و پوکی استخوان درمان می شود. این روش برای جلوگیری از پیشرفت اسکولیوز مفید است.
بستن بریس: پوشیدن بریس های مخصوص می تواند به درمان خمیدگی ستون فقراتی که قوس آن کمتر از ۲۵ درجه است کمک کند.
کاردرمانی: این روش به تقویت عضلات و استخوان های بیمار کمک کرده و با قدرتمند کردن ساختارهای نگهدارنده ستون فقرات به درمان کجی ستون مهره ها کمک می کند.
فیزیوتراپی: فیزیوتراپیست ها با اوزون درمانی و تکنیک های دیگر، درد و التهاب ناشی از طولانی بستن بریس را تسکین می دهند.
جراحی انحراف ستون فقرات: برای اصلاح کجی ستون فقرات شدید که خمیدگی آن بیش از ۴۰ درجه است، معمولا عمل جراحی انجام می شود. جراحان با توجه به شدت عارضه از تکنیک های مختلفی برای درمان بیماران استفاده می کنند.
بعد از جراحی، مراقبت از ستون فقرات نوزاد همچنان ادامه دارد تا وضعیت ستون فقرات پایدار شود. بعد از آن هم باید هر سال وضعیت ستون فقرات بررسی شود. به طور کلی اگر بیرون زدگی ستون فقرات در دوران نوزادی تشخیص داده شود، راحت تر و بدون جراحی کجی ستون فقرات قابل کنترل یا درمان است.
کاردرمانی خمیدگی ستون فقرات در اصفهان
یکی از روش های غیرجراحی که اغلب برای درمان خمیدگی ستون فقرات به کار می رود، استفاده از تکنیک های کاردرمانی است. در مراکز کاردرمانی اصفهان برای مراقبت از ستون فقرات نوزادان مبتلا به اسکولیوز مادرزادی معمولا از تکنیک های زیر استفاده می شود:
ماساژ درمانی
نوزادان و کودکانی که به دلیل خمیدگی ستون فقرات دچار ضعف یا اسپاسم در عضلات بالاتنه شده اند، به کمک ماساژ درمانی می توان عضلات آنها را تقویت کرد. همچنین ماساژتراپی توسط کاردرمانگران کودک به بهبود گردش جریان خون کودکانی که از بریس استفاده می کنند، کمک زیادی می کند.
ورزش درمانی
انجام تمرینات ورزشی برای درمان انحراف ستون فقرات کودکان به روش های زیر به بهبود کودکان و نوزادان مبتلا به این عارضه کمک می کند:
- تقویت عضلات بدن
- اصلاح پوسچر
- کمک به ایجاد و حفظ ثبات بدن
- کاهش درد و اسپاسم عضلات و مفاصل
- بهبود تنفس و باز شدن قفسه سینه
همچنین در صورتی که برای درمان چرخش ستون فقرات، پزشکان از روش جراحی انحراف ستون فقرات استفاده کنند، تمرینات کاردرمانی برای بازتوانی کودک بعد از عمل تجویز می شود.
برای کاردرمانی کجی ستون فقرات نوزادان و کودکان در اصفهان می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
سوالات رایج درباره انحراف ستون فقرات نوزادان
کسانی که برای انحراف ستون فقرات نوزادان یا کودکان به متخصصان کاردرمانی مراجعه می کنند، اغلب سوالات زیر را درباره علل یا درمان اسکولیوز کودکان می پرسند:
چه زمانی جراحی انحراف ستون فقرات توصیه می شود؟
زمانی که کجی ستون فقرات در حال بیشتر شدن بوده و از ۴۰ درجه، زاویه انحراف آن بیشتر شود، انجام جراحی انحراف ستون فقرات الزامی است.
درمان قطعی انحراف ستون فقرات امکان پذیر است؟
بستگی به شدت این عارضه دارد. مثلا احتمال درمان قطعی انحراف ستون فقرات کودکان اگر خفیف باشد و به موقع اقدام شود، بالا است. با این حال روش های درمانی موجود می تواند تا حد زیادی جلوی پیشرفت این عارضه را بگیرد.
اسکولیوز s بدتر یا c؟
انحراف ستون فقرات به شکل S خطرناک تر است و موقع خم شدن به طرفین، بیشتر احتمال چرخش استخوان های ستون فقرات وجود دارد. اما اگر برجستگی ستون فقرات به شکل C باشد، چنین چرخشی ندارد و درمان آن راحت تر از اسکولیوز S شکل است.
چگونه برجستگی ستون فقرات S شکل را اصلاح می کنید؟
برای درمان اسکولیوز منحنی S، اگر انحنا زیاد نباشد از بریس، کاردرمانی و فیزیوتراپی استفاده می شود. اما اگر انحراف شدید بود، باید عمل جراحی انجام شود.
برای پیدا کردن یک دکتر خوب برای انحراف ستون فقرات، باید به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
می توانید در ابتدا به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید. بر اساس شدت و نوع ضایعاتی که چرخش ستون فقرات ایجاد کرده ایشان شما را به متخصصان دیگری مثل کاردرمانگر، متخصص قلب، ریه، گوارش و … ارجاع می دهند.
چه زمانی ستون فقرات، منحنی S یا C شکل می گیرد؟
بستگی به این دارد که اسکولیوز در چه قسمتی از انحنای ستون فقرات رخ دهد تا منحنی آن به شکل Sیا C تغییر کند.
اسکولیوز دردناک است؟
معمولا خمیدگی ستون فقرات درد ندارد. اما در بعضی موارد، انحراف ستون فقرات می تواند منجر به ضعف و اسپاسم عضلات، فشار به قسمت های مختلف بدن و درد شود. با تکنیک های توانبخشی و کاردرمانی می توان این دردها را تسکین داد.
اگر شما هم سوالی در این مورد دارید، می توانید در بخش نظرات این مقاله آنها را از کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بپرسید.
سلام وقتتون بخیر ببخشید امروز دخترم که چهار ماهشه از بغلم یهویی خواست بیوفته در حالت نشسته که دستشو گرفتم و صدای تقی داد و گریه و جیغ زیادی کرد و بعدش خیلی آروم شد و انگار که اتفاقی نیوفتاده ولی مهره زیر سینش حالت برامده شده چیکار کنم
به ارتوپد مراجعه کنید.