بیماری مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس یک بیماری مزمن خود ایمنی مربوط به دستگاه عصبی مرکزی است. این عارضه پیشرونده است و درمانی ندارد. اگر به دنبال بهترین دکتر برای ام اس هستید، حتما این مقاله را تا آخر بخوانید. ما در این مقاله به شما خواهیم گفت که برای درمان بیماری ام اس به چه پزشکی باید مراجعه کنید. برای دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
علائم و عوارض بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS)
علت ام اس، حمله اشتباهی سیستم ایمنی بدن به غشای پوشاننده عصب های مغز و نخاع است. صدمه دیدن یا از بین رفتن این پوشش، ارتباط دستگاه عصبی و اندام های دیگر را مختل می کند. شایع ترین علائم و عوارض بیماری ام اس عبارتند از:
- دردهای مزمن
- مشکلات شناختی مغزی
- افسردگی و مشکلات احساسی
- کاهش تمرکز و حافظه
- انرژی کم و خستگی مزمن
- بی اختیاری
در صورتی که این بیماری تحت درمان مناسب قرار نگیرد، پیشرفت کرده و بیمار را ناتوان می کنند.
برای کاهش علائم ام اس و جلوگیری از پیشرفت آن با کاردرمانی می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
باید به چه دکتری برای ام اس مراجعه کنم؟
اگر به دنبال یک دکتر خوب برای ام اس هستید، باید بدانید که این بیماری به دلیل درگیر کردن قسمتهای مختلف بدن، نیاز به درمان های پزشکی مختلفی دارد. به گفته دکتر احسان ذاکرین، متخصص کاردرمانی، با توجه به علائم ایجاد شده، شما برای درمان بیماری MS به تیمی از متخصصان زیر نیاز دارید:
پزشک عمومی: پزشک عمومی بعد از تشخیص علائم ام اس، شما را به متخصص مغز و اعصاب (نورولوژیست) ارجاع می دهد.
نورولوژیست: متخصص مغز و اعصاب نقش مهمی در تشخیص بیماری ام اس، درمان، مدیریت علائم و کنترل سرعت پیشرفت آن دارد.
روانپزشک: MS باعث بروز مشکلات حافظه، تمرکز و پردازش اطلاعات می شود. پس یک روانپزشک می تواند به حفظ و بهبود عملکرد ذهنی تان کمک کند.
پرستار حرفه ای: اگر بیمار دچار مراحل ناتوان کننده ام اس شده باشد، با استفاده از یک پرستار حرفه ای می توانید به بهترین شکل مراقبت از بیمارتان را انجام دهید.
روانشناس: استرس و MS کاملا با هم مرتبط هستند. علائم احساسی MS مثل افسردگی، نگرانی و مشکلات روحی تان را می توانید با حمایت یک روان درمانگر به خوبی مدیریت کنید.
فیزیوتراپیست: با توجه به ناتوانی های جسمی ناشی از ام اس، فیزیوتراپیست می تواند به بهبود عملکرد عصبی-عضلانی بیمار کمک کند.
کاردرمانگر: تکنیک های کاردرمانی نقش مهمی در توانبخشی بیماران ام اس و کاهش سرعت پیشرفت این بیماری دارند. به علاوه، متخصصان مراکز کاردرمانی به شما یاد می دهند که چطور در محیط کار و خانه ایمن و مستقل باشید.
متخصص تغذیه: رژیم غذایی در کاهش یا تشدید علائم ام اس نقش موثری دارد. متخصص تغذیه می تواند به شما در کنترل وزن و کاهش علائمی مثل خستگی، یبوست و مشکلات بلع کمک کند.
گفتار درمانگر: اگر دچار مشکلات تکلم شده اید، یک گفتاردرمانگر می تواند به شما در بازتوانی مهارت های گفتاری، بهبود بلع و تنفس تان کمک کند.
اهمیت کاردرمانی برای ام اس
به این دلیل بهترین دکتر ام اس را می توانید در یک کلنیک کاردرمانی پیدا کنید که متخصصان این مراکز می توانند در زمینه های زیر به درمان بیماری MS کمک کنند:
- کاردرمانی در منزل برای بیمارانی که در اثر علائم ام اس ناتوان شده اند و به سختی می توانند به پزشک مراجعه کنند، حیاتی است. چنین خدماتی را از کلنیک های کاردرمانی می توانید دریافت کنید.
- کاردرمانگر زمان بیشتری را با شما می گذراند و بهتر از پزشکان دیگر می تواند روند بیماری شما را کنترل کند.
- اگر به گفتار درمانی یا فیزیوتراپی نیاز داشته باشید، آنها می توانند بهترین همکاران خود را در این زمینه به شما معرفی کنند.
- کاردرمانی در ام اس شامل گزینه های درمانی گسترده تری نسبت به روشهای دیگر است. بنابراین می تواند جنبه های بیشتری از بیماری ام اس را پوشش دهد.
تکنیک های کاردرمانی ام اس
به گفته آقای دکتر ذاکرین، کارشناس ارشد توانبخشی، برای درمان بیماری MS، یک متخصص کاردرمانی از روشهای زیر برای بهبود بیمار استفاده می کند:
ورزش های کاردرمانی ام اس: این ورزش ها بخش مهمی از برنامه کاردرمانی جسمی- حرکتی و بازتوانی بیماران ام اس هستند. این تمرینات به رفع ناهماهنگی و عدم تعادل اندامها و عضلات و درمان ضعف عضلات در بیماران ام اس کمک می کند.
بازی درمانی: فعالیتهای تفریحی که کاردرمانگر با توجه به توانایی و ضعف های بیمار خود در نظر می گیرد، به بهبود عملکرد ذهنی، جسمی و روحی او کمک زیادی می کند.
کاردرمانی ذهنی: تکنیک های کادرمانی ذهنی برای بهبود حافظه، تمرکز، پردازش اطلاعات جدید و بازتوانی سایر عملکردهای مغز استفاده می شوند.
بهینه سازی محیط: کاردرمانگر با بررسی محیط زندگی و کارتان کمک می کند این فضاها را بهینه کنید. مثلا برای صرفه جویی در انرژی و انجام راحتتر کارها، به شما یاد می دهد که چطور فضاهایی مثل حمام، آشپزخانه، راه پله، اتومبیل و … را تغییر دهید.
برای کاردرمانی و توانبخشی بیماری ام اس، شما هم می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
سوالات رایج در مورد بیماری MS
در این بخش به سوالات رایج شما درباره اینکه برای ام اس باید به چه دکتری مراجعه کنید، پاسخ داده شده است.
کدام پزشکان بیماری ام اس را درمان می کنند؟
همیشه پزشک متخصص مغز و اعصاب درمان علائم MS را برعهده دارد و برای بازتوانی، شما را به کاردرمانگر متخصص در این زمینه نیز ارجاع می دهد. اگر لازم باشد، نورولوژیست یا کاردرمانگر، شما را به متخصصان دیگری هم ارجاع می دهد.
آیا MS بدون دارو درمان می شود؟
اگر بدلیل عوارض جانبی داروها نمی توانید آنها را مصرف کنید، به جای دارو می توانید فیزیوتراپی، کاردرمانی و تزریق استروئید را امتحان کنید.
اگر برای ام اس به پزشک مراجعه نشود، چه اتفاقی می افتد؟
عدم درمان MS منجر به آسیب عصبی بیشتر و تشدید علائم تان می شود. درمان به شما کمک می کند دیرتر به مراحل پیشرفته ام اس وارد شوید.
چطور از پیشرفت MS جلوگیری کنیم؟
سبک زندگی و تغذیه سالم، ترک سیگار، ادامه درمان و انجام منظم ورزش های کاردرمانی ام اس می تواند به کند شدن پیشرفت MS کمک کند.
برای ام اس فیزیوتراپی بهتر است یا کاردرمانی؟
هر دو مزایای خودشان را دارند. مثلا فیزیوتراپی مشکلات فیزیکی بیمار ام اس را بهبود می دهد. در کاردرمانی هم علاوه بر بازتوانی فیزیکی می توانید مشکلات ذهنی و روحی تان را هم رفع کنید.
برای درمان ام اس باید به کجا مراجعه کنم؟
اول باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. بعد به مراکز کاردرمانی ارجاع داده می شوید.
اگر شما هم سوالی درباره بهترین دکتر برای ام اس دارید، می توانید در بخش نظرات این مقاله سوالات خود را بپرسید.