اختلالات یادگیری یکی از چالش هایی است که برای برخی از کودکان رخ می دهد و باعث کاهش عملکرد تحصیلی آنها می شود. یکی از روشهای حل این مشکل استفاده از تکنیک های بازی درمانی در توانبخشی و کاردرمانی کودکان با اختلال یادگیری است.
ما در این مقاله شما را با ۱۹ تا از بازیهای مناسب برای کودکان با اختلال یادگیری آشنا می کنیم که با مشورت کاردرمانگران کودک می توانید از آنها بهره مند شوید. برای دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
- چرا بازی درمانی برای اختلال یادگیری کودکان موثر است؟
- مزایای بازی برای کودکان با اختلال یادگیری
- انواع بازیهای مناسب برای کودکان با اختلال یادگیری
- بازیهای تقویت کننده مهارتهای کودکان با اختلال یادگیری در اصفهان
- بهترین بازیهای آنلاین برای تقویت مهارتهای ریاضی در کودکان با اختلال یادگیری
- بازیهای فکری برای تقویت حافظه کودکان با اختلال یادگیری
- نکات مهم در انتخاب بازی برای کودکان با اختلال یادگیری
- جمع بندی نهایی
- سوالات متداول
چرا بازی درمانی برای اختلال یادگیری کودکان موثر است؟
بازی درمانی نوعی کاردرمانی کودکان است که با استفاده از روشهای سرگرم کننده می تواند مهارت های مختلف یادگیری و تحصیلی کودکان را به روشی خلاقانه و لذت بخش بهبود بخشد.
در این روش به طور موثری، کودک از طریق بازی با درمانگر کودکان تعامل برقرار کرده و احساسات، افکار و تجربیات خود را در یک محیط امن بیان می کند.
مزایای بازی برای کودکان با اختلال یادگیری
- بهبود مهارتهای مربوط به یادگیری و عملکرد تحصیلی
- بهبود مهارتهای اجتماعی، عاطفی و شناختی (حافظه، حل مسئله، خلاقیت و توجه)
- افزایش اعتماد به نفس و انگیزه کودک
- ایجاد محیط شاد و امن برای تسهیل یادگیری
- تقویت ارتباطات عصبی بین سلولهای مغز
- تقویت حافظه
- افزایش تمرکز طولانی کودک روی یک کار خاص
- تقویت مهارتهای حل مسئله و تفکر منطقی
- آشنایی با احساسات خود و مدیریت کردن آن
- تسهیل یادگیری با تبدیل مفاهیم پیچیده به مفاهیم ساده تر و قابل فهم تر
برای درمان انواع اختلال یادگیری در کودکان شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
انواع بازیهای مناسب برای کودکان با اختلال یادگیری
به گفته متخصصان کلینیک کاردرمانی حافظ، یک کاردرمانگر کودکان در اصفهان با توجه به نوع اختلال، سن، علایق کودکتان و مهارتهایی که نیاز به تقویت دارند، انتخاب می کند که چه بازیهایی برای بهبود یادگیری او مناسب هستند. برخی از بهترین بازیهای آموزشی برای کودکان با اختلال یادگیری عبارتند از:
بازیهای شناختی: این نوع بازی ها در تقویت مهارتهایی مثل حافظه کوتاه مدت و بلندمدت، مدت زمان تمرکز و توجه، کاهش حواس پرتی، حل مسئله و مهارتهای زبانی مثل خواندن، نوشتن و درک مطلب موثر هستند. مثل: پازل یا بازیهای منطقی، بازیهای حافظه، کلمه سازی، بازیهای تخته ای، …
بازیهای حسی-حرکتی: این نوع بازیها به بهبود هماهنگی چشم و دست، تقویت عضلات و افزایش تمرکز کودک کمک می کنند. خمیربازی، توپ بازی، طناب بازی، بازیهای تعادلی، بازیهای حرکتی همراه موسیقی نمونه ای از این بازیها هستند.
بازیهای اجتماعی: این بازیها به تقویت مهارتهای اجتماعی کودکان مثل رعایت نوبت، همکاری، برقراری ارتباط و حل تعارض کمک می کنند. این بازیها شامل بازیهای نقش آفرینی، گروهی، … هستند.
بازیهای آموزشی: یکی از بهترین بازیها برای کودکان با اختلال یادگیری، بازیهایی هستند که به تقویت مهارتهای خاصی مثل خواندن، نوشتن، ریاضی و … کمک می کنند. مثل: بازیهای علمی، بازی با الفبا یا اعداد، بازیهای حل مسئله ریاضی، …
بازیهای آنلاین: این نوع بازیها نقش آموزشی دارند و با داشتن قابلیتهای شخصی سازی و فراهم کردن بازخوردهای فوری موقع بازی می توانند انواع مهارتهای یادگیری را در کودکان افزایش دهند.
بیشتر بخوانید: بازی های مناسب کودکان سندروم داون
بازیهای تقویت کننده مهارتهای کودکان با اختلال یادگیری در اصفهان
برخی از بازیها به طور خاص برای تقویت مهارت خاصی در کودکان طراحی شده اند. برخی از این بازیها عبارتند از:۸۹*
۱- تقویت مهارتهای خواندن: این نوع بازیها به کلمه سازی و بهبود مهارت خواندن در کودکان کمک می کند. مثل بازی ساخت کلمات با حروف، جمله سازی، خواندن داستانهای کوتاه، …
۲- تقویت مهارتهای نوشتاری: این بازیها مهارت نوشتاری را با کارهایی مثل نقاشی، نوشتن داستان کوتاه و بازیهای که مرتبط با املا هستند، تقویت می کنند.
۳- تقویت مهارتهای اجتماعی: بازیهای گروهی و تعاملی مثل بازیهای گروهی توپی، طناب کشی، … باعث می شوند کودک مهارتهایی مثل همکاری، رعایت نوبت و برقراری ارتباط با همسالان را بیاموزد.
۴- تقویت مهارتهای ریاضی: برخی بازیها به کودکان کمک می کنند مفاهیم ریاضی را به طور عملی یاد بگیرند. مثل لگو، پازلهای عددی، بازیهای تختهای ریاضی
کلینیک توانبخشی و کاردرمانی حافظ یک مرکز تخصصی بازی درمانی کودکان در اصفهان است که با مراجعه به این مرکز می توانید برای تقویت انواع مهارتهای یادگیری کودکان خود اقدام نمایید.
بهترین بازیهای آنلاین برای تقویت مهارتهای ریاضی در کودکان با اختلال یادگیری
یکی از اختلالات یادگیری رایج در کودکان، مشکل در مهارتهای ریاضی است. به همین دلیل بازیهای آنلاین مختلفی در وبسایتها و اپلیکیشن ها برای تقویت مهارتهای ریاضی طراحی شده اند که به کودکان با اختلال یادگیری، مفاهیم ریاضی را یاد می دهند. برخی از این بازیها عبارتند از:
۱- بازیهای آموزشی: این بازیها برای یادگیری مواردی مثل اعداد، اشکال، شمارش، اندازه گیری و حل مسائل ریاضی طراحی شده اند. بازیهای آموزشی به صورت مرحلهای هستند و در هر مرحله سطح دشواری مهارتها بیشتر می شود.
۲- بازیهای شبیهسازی: این مدل از بازیها باعث می شوند کودکان در محیطهای شبیه سازی شده مسائل ریاضی را حل کنند.
۳- بازیهای گروهی آنلاین: بازیهای چند نفره آنلاین به کودکان اجازه می دهند با دوستان خود به صورت آنلاین بازی کرده و مهارتهای ریاضی خود را تقویت کنند.
بیشتر بخوانید: ۱۰ اپلیکیشن و بازی اندرویدی برای کودکان اوتیسم
بازیهای فکری برای تقویت حافظه کودکان با اختلال یادگیری
بازیهای فکری نقش مهمی در تقویت حافظه و توانایی مغز کودکانی دارند که با اختلال یادگیری مواجه هستند. این بازیهای شناختی به حافظه کودک و برقراری ارتباط بین اطلاعات کمک می کنند، مثلا:
۴- پازلهای مختلف: پازلها برای تقویت مهارتهای دیداری-فضایی، تجسم فضایی و حافظه تصویری کودک موثر هستند.
۵- کارتهای حافظه: این کارتها کمک می کنند کودک اطلاعات را به صورت جفت به خاطر بسپارد و حافظه تصویری خود را تقویت کند. مثلا یک طرف کارت شکل یک وسیله و در طرف دیگر، اسم آن نوشته شده است.
۶- کلمه سازی: این بازیها به یادگیری لغات جدید، فهمیدن ارتباط حروف و کلمات و تقویت حافظه کلامی کودک کمک می کنند.
۷- بازیهای آویز کردن حروف: این بازیها به یادگیری ترتیب حروف در کلمات کمک می کنند.
۸- پازلهای لِگو: لگوهایی که برای ساختن سازه های مختلف به کار می روند در افزایش مهارتهای حل مسئله و حافظه فضایی کودک تاثیر زیادی دارند.
۹- بازیهایی برای یافتن تفاوتها: این بازیها با کمک مقایسه جزئیات تصاویر و پیدا کردن تفاوتهای آنها به تقویت حافظه دیداری کودک کمک می کنند.
۱۰- شطرنج: شطرنج بازی کردن به تقویت مهارتهای شناختی مهمی مثل برنامهریزی، استدلال منطقی و توانایی پیشبینی کردن کمک می کند.
با مشورت کادرمانگران کودک در کلینیک حافظ می توانید برای درمان اختلالات یادگیری کودکان در اصفهان از مناسب ترین بازیهای اختصاصی برای درمان فرزندتان بهره مند شوید.
برای درمان انواع اختلال یادگیری در کودکان شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
نکات مهم در انتخاب بازی برای کودکان با اختلال یادگیری
کاردرمانگران کودک در انتخاب بازیها موارد زیر را حتما در نظر می گیرند:
- سن، علاقه و نوع مهارتهای مورد نیاز هر کودک
- ایجاد محیطی شاد، بدون فشار و انگیزشی برای بازی درمانی
- تکرار مرتب بازیها برای تقویت مهارتهای مورد نظر
- تشویق و حمایت کودک به خاطر تلاش های او
جمع بندی نهایی
بازیها میتوانند ابزار موثری برای تقویت مهارتهای کودکان با اختلال یادگیری باشند. در کلینیکهای کاردرمانی با انتخاب بازیهای مناسب و ایجاد محیطی شاد و انگیزشی برای کودکان می توان به آنها کمک کرد بر چالشهای یادگیری خود غلبه کنند و مهارتهای تحصیلی و زندگی خود را بهبود دهند.
سوالات متداول
رایجترین سوالات در مورد بازی برای کودکان با اختلال یادگیری که از کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ پرسیده می شوند، عبارتند از:
چرا بازی درمانی برای اختلال یادگیری موثر است؟
بازی زبان مشترک کودکان برای بیان احساسات و تجربیات آنها است. همچنین این روش به کاهش اضطراب کودک کمک کرده و موفقیت در یک بازی به افزایش اعتماد بنفس او کمک می کند. به همین دلیل می تواند چالشهای یادگیری خود را پشت سر بگذارد.
چگونه بازی درمانی به کودکان با اختلال یادگیری کمک میکند؟
کاردرمانگر کودک با مشاهده رفتار کودک موقع بازی می تواند مشکلات و نقاط قوت کودک را شناسایی کند؛ به او در تغییر باورهای منفی و جایگزین کردن آنها با باورهای مثبت کمک کرده و مهارتهای جدید به او بیاموزد.
چه زمانی برای اختلال یادگیری به بازی درمانی نیاز است؟
اگر کودکی همراه مشکل یادگیری مطالب جدید، دچار اختلال در تمرکز و توجه، برقراری ارتباط با همسالان، اضطراب، افسردگی و یا مشکلات رفتاری نیز باشد، بازی درمانی روش موثری برای درمان اختلال یادگیری او خواهد بود.
اگر شما هم سوالی در این مورد دارید، در بخش نظرات می توانید از متخصصان کلینیک حافظ بپرسید.