راه رفتن قیچی وار یک الگوی راه رفتن غیر طبیعی در کودکان و بزرگسالان است که باعث مشکلات حرکتی آنها می شود. با روشهای کاردرمانی مختلف می توان این مسئله را برطرف کرد.
در این مقاله قصد داریم شما را با روشها و نقش کاردرمانی در بهبود راه رفتن قیچی وار آشنا کنیم. برای دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
راه رفتن قیچی وار: تعریف و علل
راه رفتن قیچی وار (Scissor Gait) در این نوع راه رفتن، پاها به سمت داخل به یکدیگر مانند قیچی نزدیک می شوند و ممکن است به یکدیگر برخورد کنند. به دلیل شبیه بودن حرکات متقاطع پا به حرکت قیچی در این نوع راه رفتن، به آن الگوی راه رفتن قیچی وار می گویند.
علت راه رفتن قیچی وار
به گفته متخصصان کاردرمانی، راه رفتن قیچی وار می تواند در اثر یکی از عوامل زیر در هر سنی رخ دهند:
- مشکلات عصبی-عضلانی مانند فلج مغزی (Cerebral Palsy) در کودکان، آسیبهای نخاعی، …
- اختلالات ژنتیکی
- سکته مغزی در بزرگسالان
- ضعف یا اسپاسم در عضلات ابداکتور ران
- کوتاهی تاندون
- اختلالات مادرزادی
مشکلات حرکتی راه رفتن قیچی وار؛ عوارضی که نیاز به درمان دارند
قیچی وار راه رفتن باعث بروز مشکلات زیر در بیماران می شود:
- الگوی راه رفتن غیر طبیعی
- تداخل در هماهنگی عضلات
- تحلیل عضلات (آتروفی عضلانی)
- کاهش کیفیت زندگی، استقلال و اعتماد به نفس شخص
- کاهش تعادل و افزایش خطر سقوط و آسیب
- کاهش استقامت جسمانی و خستگی موقع راه رفتن
- دردهای عضلانی و مفصلی
در صورت مواجهه با این الگوی حرکتی غیر طبیعی می توانید برای درمان آن به یک متخصص کاردرمانی در اصلاح راه رفتن قیچی وار در اصفهان مراجعه کنید.
برای درمان اختلال راه رفتن قیچی وار در کودکان و بزرگسالان اصفهان شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در این زمینه بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
چگونه راه رفتن قیچی وار را درمان کنیم؟
تکنیکهای مختلف کاردرمانی در اصفهان از روشهای کلیدی درمان قطعی اختلال راه رفتن قیچی وار در کودکان و بزرگسالان هستند. نقش کاردرمانی در بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به این عارضه عبارت است از:
- کنترل بهتر عضلات
- تقویت عضلات ضعیف و کاهش اسپاستیسیتی (سفتی عضلات)
- بهبود تعادل و هماهنگی موقع راه رفتن
- افزایش دامنه حرکتی مفاصل
- اصلاح الگوی راه رفتن
- کاهش درد
همچنین تکنیکهای کاردرمانی باعث استقلال بیشتر شخص در انجام فعالیتهای روزمره و افزایش کیفیت زندگی او می شوند.
اهمیت درمان زودهنگام راه رفتن قیچی وار
تشخیص و درمان زودهنگام راه رفتن قیچی وار مانع پیشرفت مشکلات حرکتی و عوارض ثانویه این مشکل مثل تحلیل عضلات، ناتوانی های حرکتی شدیدتر و درد مزمن می شود. به علاوه درمان مناسب و به موقع کیفیت زندگی بیمار را بهبود می بخشد.
کاردرمانی راه رفتن قیچی وار در اصفهان
به گفته متخصصان کلینیک توانبخشی و کاردرمانی حافظ، راه رفتن قیچی وار را بر اساس شدت و علت آن می توان به یکی از روشهای زیر درمان کرد:
تمرینات کاردرمانی برای راه رفتن قیچی وار
بهترین تمرینات برای راه رفتن قیچی وار که توسط کاردرمانگران و متناسب با نیاز هر فردی طراحی می شوند، عبارتند از:
تمرینات کششی: نقش تمرینات کششی در درمان راه رفتن قیچی وار به صورت کاهش اسپاسم عضلات و افزایش انعطافپذیری مفاصل است. نمونه این تمرینات عبارتند از تمرینات کششی همسترینگ (پشت ران)، کشش عضلات چهارسر ران، …
تمرینات تقویتی: این تمرینات با هدف تقویت عضلات ضعیف ابداکتور ران و تثبیت مفاصل لگن انجام می شوند. با انجام تمریناتی مثل تمرین پل لگنی، حرکت پاها به طرفین با استفاده از کشهای مقاومتی و تقویت عضلات شکم و کمر برای بهبود پایداری مرکزی بدن، عضلات ابداکتور تقویت می شوند.
تمرینات حرکتی: در این تکنیک برای تقویت مهارتهای حرکتی بیمار از تمرینات زیر استفاده می شود: راه رفتن روی سطوح مختلف، قدم زدن در مسیرهای مختلف، راه رفتن با نوارهای مقاومتی و استفاده از آینه برای دیدن و اصلاح الگوی راه رفتن، …
تمرینات تعادلی: تمریناتی کاردرمانی تعادل با بهبود هماهنگی حرکتی و تعادل هنگام راه رفتن به درمان قطعی راه رفتن قیچی وار کمک زیادی می کند. این تمرینات شامل ایستادن روی یک پا، راه رفتن روی یک خط مستقیم، استفاده از تخته یا توپ تعادل، … هستند.
مجموع این تمرینات کاردرمانی با توجه به علت و شدت اختلال برای هر فردی برنامه ریزی می شوند. اگر این تمرینات به طور منظم زیر نظر کاردرمانگر انجام شوند، با افزایش دامنه حرکتی مفاصل و تقویت عضلات می توانند به اصلاح الگوی راه رفتن قیچی وار کمک کنند.
اصلاح الگوی حرکتی
در این روش، کاردرمانگران به بیمار خود تکنیکهای آموزش راه رفتن صحیح را یاد می دهند. برای این کار از تمریناتی مثل راه رفتن روی خط مستقیم یا روی سطوح ناهموار استفاده می شود.
ماساژ درمانی
ماساژ عضلات اسپاستیک یکی از روشهای موثر برای کاهش سفتی و اسپاسم عضلات در افراد مبتلا به اختلالات حرکتی نظیر راه رفتن قیچی وار است. این روش به کاهش درد، بهبود جریان خون و اکسیژن در عضلات و نیز افزایش دامنه حرکتی عضلات و مفاصل کمک می کند.
تکنیکهای آرام سازی
کاردرمانگران با آموزش تکنیکهای مهار تنش و آرام سازی به بیمار کمک می کنند بتواند از طریق کاهش تحریک سیستم عصبی، تنش عضلات را آرام کند. این تکنیکها به ویژه برای افرادی به کار می روند که دچار اسپاستیسیتی (افزایش توان عضلانی و سفتی عضلات) هستند. نمونه این تمرینات عبارتند از:
- تنفس عمیق و تمرکز بر دم و بازدم آرام برای کاهش استرس عصبی و عضلانی
- ریلکسیشن پیش رونده عضلانی (PMR) برای تنشزدایی سیستماتیک عضلات از سر تا پا با حرکاتی مثل انقباض ۵ ثانیه ای عضله و بعد رهاسازی آن
- مدیتیشن (تمرکز ذهنی) جهت کاهش استرس کلی با ذهن آگاهی و تمرکز بر آرامش بدن
- استفاده از موسیقی آرام، محیط بدون سروصدا، …
این تکنیکها به بهبود تمرکز موقع انجام تمرینات حرکتی و ایجاد تعادل در تنش عضلات کمک می کنند.
تکنیکهای مهار بازتابی
تکنیکهای مهار بازتابی برای کنترل و کاهش رفلاکس عضلات اسپاستیک در افرادی که مشکلات عصبی-عضلانی به شدت فعال دارند، استفاده می شوند. برخی از این تکنیکها شامل موارد زیر هستند:
- خوابیدن به پهلو و خم کردن زانوها برای کاهش بازتاب اسپاستیک در پاها و کاهش تحریک بازتابهای غیرارادی
- وارد کردن فشار ملایم و ثابت (فشار عمیق) روی مفاصل برای آرام کردن عضلات اطراف آنها
- انجام حرکات ریتمیک (تکراری و آهسته) مثل حرکت آرام پا در حالت خوابیده برای کاهش حساسیت بازتابهای عصبی و کاهش تنش عضلات اداکتور.
تمرینات حرکات عملکردی
این تمرینات به بهبود توانایی روزمره بیمار در کارهایی مثل بالا رفتن از پله یا ایستادن طولانی کمک می کند. برخی از تمرینهای این تکنیک، تمرین بلند شدن از صندلی و شروع راه رفتن و تمرین چرخش بدن هنگام تغییر جهت در راه رفتن هستند.
تمرینات تعاملی و بازی محور
در مراکز کاردرمانی اصفهان از این تمرینات بیشتر برای کودکان استفاده می شود تا برای انجام منظم تمرینات انگیزه پیدا کنند. برخی از این تمرینات عبارتند از: بازیهای تعادلی با توپ، انحام کارهایی که شامل تعامل با محیط هستند، …
در کلینیک حافظ، کودکان و بزرگسالان می توانند با توجه به علت و شدت عارضه ای که باعث راه رفتن قیچی وار آنها شده، از روشهای متنوع کاردرمانی این مرکز در این زمینه بهره مند شوند.
برای درمان اختلال راه رفتن قیچی وار در کودکان و بزرگسالان اصفهان شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در این زمینه بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
جمع بندی نهایی
راه رفتن قیچی وار در اثر عواملی مثل ضعف یا اسپاسم عضلات یا کوتاهی تاندونها ایجاد می شود. در نتیجه موقع راه رفتن، پاهای شخص مثل باز و بسته شدن قیچی است و به هم برخورد می کنند.
با اصلاح الگوی راه رفتن، تقویت عضلات ضعیف، کاهش اسپاسم عضله یا افزایش دامنه حرکتی مفاصل می توان این مشکل را برطرف کرد. مجموعه ای از تمرینات کاردرمانی برای بزرگسالان و کودکان روش موثری برای درمان قطعی الگوی قیچی وار راه رفتن هستند.
سوالات متداول
رایجترین سوالات مراجعین از کاردرمانگران کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ را می توانید در اینجا بخوانید:
چه فاکتورهایی بر درمان قطعی اختلال راه رفتن قیچی وار موثرند؟
عواملی مثل شدت عارضه، سن بیمار و علت زمینه ای منجر به راه رفتن قیچی وار می شوند.
تجهیزات کمکی برای راه رفتن قیچی وار موثر هستند؟
بله در کنار روشهای کاردرمانی، استفاده از تجهیزات کمکی مثل واکر، اسپلینت، و بریسها و ارتزهای ارتوپدی می توانند راه رفتن بیمار را راحتتر و با تثبیت تعادل از بروز آسیبهای احتمالی جلوگیری کنند.
اگر سوالی درباره قیچی راه رفتن دارید، در بخش نظرات می توانید از ما بپرسید.