سندرم داون یا نشانگان داون یک بیماری ژنتیکی است که بر ساختار و عملکرد اعصاب و اندام های بدن تاثیر می گذارد. این بیماری دارای درجات مختلف بوده و از سندرم داون خفیف تا شدید متغییر است. از هر ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ تولد، یک نوزاد با این سندروم متولد می شود. موثرترین روش بهبود عملکرد کودکان سندروم داون، تکنیک های کاردرمانی جسمی و ذهنی است که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت. جهت دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
سندرم داون چه نشانه هایی دارد؟
کودکان مبتلا به سندروم داون دچار ناتوانی ذهنی (خفیف تا شدید) و مشکلات یادگیری هستند. تاخیر در رشد جسمی این کودکان باعث کوتاهی عضلات و اندام های آنها می شود. از دیگر علائم سندروم داون می توان به علائم زیر اشاره کرد:
- ضعف و شلی عضلات
- تاخیر حرکتی در حرکات درشت و ظریف
- صورت گرد و پهن با بینی کوچک و سر بالا
- وجود یک خط در کف به جای دو خط
- چین و چروک زیاد در کف پاها
- فاصله زیاد بین انگشت اول و دوم پا
- کوچک بودن گوش ها و پایین تر بودن آنها از محل عادی
این کودکان، چشم هایی خمیده دارند و نقاط سفیدی در قسمتی رنگی چشم شان دیده می شود. شست دست در آنها کوتاهتر از حالت عادی بوده و شست به سمت کف دست خمیده است.
چه عواملی باعث سندروم داون می شوند؟
علت سندروم داون، وجود یک کروموزوم اضافی (کروموزوم شماره ۲۱) است. بارداری در سنین بالای ۳۵ سال خطر ابتلای جنین به سندرم داون را افزایش می دهد. در سنین بالای ۴۰ سال در هر ۱۰۰۰ تولد، ۱۲ کودک مبتلا به سندروم داون هستند.
عوارض اختلال ژنتیکی سندروم داون
ایستادن و راه رفتن کودکان سندرم داون با الگوی غلط است. این الگوی اشتباه به مرور باعث درد مچ پای این کودکان می شود. دیگر عوارض سندرم داون عبارتند از:
- آپنه یا وقفه کوتاه تنفسی در خواب
- افزایش ریسک ابتلا به بیماری هایی مثل لوسمی و تیروئید و بیماری های عفونی
- بروز مشکلات قلبی، بینایی و شنوایی
- سیستم ایمنی ضعیف
به علاوه، خطر مرگ زودرس در کودکانی که دچار این اختلال ژنتیکی هستند، بیشتر از همسالان شان است. اما برخی از آنها تا سنین ۵۰-۶۰ سالگی عمر می کنند.
بیشتر بخوانید: اصلاح الگوی راه رفتن کودکان
برای درمان سندروم داون با کاردرمانی جسمی و ذهنی در اصفهان می توانید از تخصص و تجربه کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
آیا سندروم داون قابل درمان است؟
به دلیل ژنتیکی بودن این اختلال، راهی برای درمان سندروم داون وجود ندارد. اما به گفته دکتر زهره حسنوند، متخصص کاردرمانی، عوارض این اختلال را می توان با گفتار درمانی و کاردرمانی جسمانی کودک سندروم داون بهبود بخشید. کاردرمانی ذهنی و کاردرمانی جسمی حرکتی به روشهای زیر به درمان سندرم داون در این کودکان کمک می کنند:
- اصلاح الگوی راه رفتن
- تقویت همزمان عضلات مختلف بدن
- جلوگیری از پیشرفت آتروفی عضلانی و شلی ماهیچه ها
- تقویت هماهنگی اندام ها
توانبخشی و کاردرمانی در کودکان مبتلا به سندرم داون به رشد مهارت های حسی، حرکتی، گفتاری، ذهنی، خودمراقبتی و اجتماعی آنها کمک کرده و باعث افزایش استقلال و اعتماد بنفس آنها می شود.
کاردرمانی سندروم داون در اصفهان
برای کاردرمانی جسمانی کودک سندروم داون می توانید به بهترین کاردرمانی اصفهان مراجعه و یا از خدمات کاردرمانی در منزل خانم دکتر حسنوند، کارشناس ارشد کاردرمانی بهره مند شوید. در یک کلینیک کاردرمانی از تکنیک های زیر برای درمان سندرم داون استفاده می شود:
ماساژ درمانی
ماساژ تراپی برای سندروم داون به تقویت عضلات بدن و بهبود رشد حرکتی کودکانی که تاخیر رشدی دارند، کمک می کند. همچنین استفاده از این روش با مزایای زیر همراه است:
- جلوگیری از کوچک یا کوتاه شدن عضلات و اندام ها
- کاهش استرس کودک
- افزایش حس عمقی
می توانید در مراکز کاردرمانی یا در منزل از خدمات ماساژ درمانی کودکان سندروم داون در اصفهان بهره مند شوید.
کاردرمانی دست
به کمک کاردرمانی دست، کودک می تواند مهارت های ظریف دست را به خوبی بیاموزد. در این تکنیک ها، کودک یاد می گیرد که چطور دکمه های لباس خود را باز کند و ببندد. قاشق، قیچی یا مداد را چطور در دست بگیرد و یا یک رشته نخ را چطور از مهره های رنگی رد کند.
کاردرمانی حسی
در این روش، کاردرمانگران از تکنیک هایی استفاده می کنند که به متعادل سازی حواس و بهبود پردازش حسی کودکان کمک کند. این تکنیک ها، حساسیت بیش از حد یا خیلی کم کودک به محرک های محیطی مثل نور، لمس، بو، صدا و مزه ها را برطرف می کنند.
بازی درمانی کودکان سندروم داون
در این روش از تکنیک های مختلفی برمبنای بازی مثل نقاشی و رنگ آمیزی استفاده می شود. این کار به افزایش مهارت های ظریف دست و شناخت رنگها کمک می کند.
همچنین در این روش برای رشد حرکتی و ذهنی کودک، از پازل های ساده، خمیرهای کاردرمانی و هر چیزی که مهارت های دست و ذهن کودک را توسعه دهد، استفاده می شود.
برای کاردرمانی سندروم داون در اصفهان می توانید از تخصص و تجربه کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
سوالات رایج درباره درمان Down Syndromes
خانواده هایی که برای درمان سندروم داون به کلنیک کاردرمانی در اصفهان مراجعه می کنند، اغلب سوالات زیر را از دکتر زهره حسنوند، متخصص کاردرمانی و توانبخشی می پرسند:
فرزندم لجباز است، چطور میتوانم تمریناتی را که گفته اید در منزل برایش انجام دهم؟
کودکان سندورم داون معمولا لجبازی می کنند. آنها تمرکز پائین و یادگیری کندی دارند. بهتر است موقع آموزش کمی او را آزاد بگذارید. کار کردن با این کودکان به حوصله زیادی نیاز دارد.
موقع خریدن اسباب بازی برای بازی درمانی چه نکاتی مهم هستند؟
پیش از انتخاب اسباب بازی، محدودیت فرزندتان را در نظر بگیرید و اسباب بازی بخرید که می تواند مهارت او را تقویت کند. هدف بازی درمانی کاهش استرس و تقویت مهارتهایی است که کودک در انجام آنها ضعیف است.
چه اسباب بازی برای کودکان سندروم داون بخریم بهتر است؟
اسباب بازی هایی که سرگرم کننده هستند و کودک را شاد می کنند، نه اسباب بازی هایی که باعث ترس او می شوند. مثلا جغجغه های رنگی برای جلب توجه کودک بسیار مناسبند. توپ وسیله خوبی برای بازی است و به هماهنگی بین عضلات، عصبها و چشم های کودک کمک می کند.
کاردرمانی سندروم داون برای چه سنینی مناسب است؟
شخص در هر سنی که باشد این روش درمانی می تواند به تقویت مهارت های او کمک کند.
کاردرمانی جسمی برای نوزادان سندروم داون که تاخیر حرکتی دارند، از چه سنی مناسب است؟
از ۴ ماهگی می توان کاردرمانی را شروع و تاخیرهای حرکتی در غلت زدن، خزیدن، نشستن و یا دیر گردن گرفتن نوزادان را برطرف کرد.
اگر شما هم سوالی درباره کاردرمانی سندروم داون در اصفهان دارید، سوالات خود را در بخش نظرات این مقاله بپرسید.
سلام بچه های سندرم داون میتونن مدرسه برن بابچه های دیگه مشکل پیش نمیاد
بسته به شرایط کودک و نتیجه سنجش دارد.