لکنت زبان (Stuttering) یک چالش ارتباطی است که با بزرگ شدن کودک باعث گوشه گیری او می شود. این عارضه تاثیر منفی بر فعالیتهای روزمره کودک مثل بازی، درس خواندن و بیان احساسات او دارد.
در این مقاله همراه ما باشید تا علاوه بر آشنایی با علل و روشهای درمان لکنت زبان کودکان، شما را با بهترین مراکز گفتار درمانی کودکان در اصفهان آشنا کنیم. برای دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
لکنت زبان چیست؟
لکنت زبان یک اختلال گفتاری شایع است که جریان گفتار کودک را به وسیله تکرار ناخواسته، کشیده گویی یا وقفه های غیرعادی صداها و هجاها قطع می کند. این مشکل در پسران ۳ برابر بیشتر از دختران است.
گاهی لکنت زبان موقتی است و در دوره کوتاهی بروز می کند و خودبخود از بین می رود. ولی گاهی نیز طولانی شده و در بزرگسالی نیز همچنان ادامه می یابد. پس این نوع لکنت زبان حتما به درمان نیاز دارد.
علائم لکنت زبان در کودکان
کودکانی که لکنت زبان دارند، معمولا علائم زیر را نشان می دهند:
- دشواری در ادا کردن هجاها یا خواندن هجاهای مشابه
- تکرار هجاها بیشتر از ۴ بار مثلا گفتن بیدادادادار
- کشیدن یا مکث حروف حین گفتن کلمه
- لکنت زبان با رشد کودک بیشتر می شود
- موقع صحبت کردن، کودک همراه لکنت زبان دچار تیکهای عصبی در چشم یا حرکات سر و صورت است.
- همراه بودن لکنت با مشکلات احساسی اضطرابی
- تمایل به دوری از جمع
- کودک از صحبت کردن در جمع خجالت می کشد
- امتناع از حرف زدن به دلیل ناتوانی در ارتباط برقرار کردن
در صورت دیدن چنین علائمی باید برای درمان آن به بهترین مراکز گفتار درمانی کودکان در اصفهان مراجعه کنید.
علت لکنت زبان کودک چیست؟
لکنت زبان کودکان در اثر یکی از عوامل زیر رخ می دهد:
- علل ژنتیکی و ارثی
- پر تنش و استرس بودن محیط زندگی کودک
- تاخیر رشدی و تاخیر گفتاری کودک
- بروز شوک های ناگهانی
- وارد شدن برخی فشارها، آسیبها یا صدمات به مغز
مشکلاتی مثل تنفس ضعیف و مشکلات اندام های گفتاری (عضلات فک و زبان) هم باعث می شوند لکنت زبان کودک بیشتر خود را نشان دهد.
چه کودکانی بیشتر در معرض لکنت زبان هستند؟
کودکانی که مشکلات زیر را دارند، بیشتر از سایرین ممکن است دچار لکنت زبان شوند:
- داشتن سابقه خانوادگی (۶۰ درصد این کودکان سابقه ارثی در این زمینه دارند)
- وجود اختلالات رشدی در سیستم عصبی-شناختی
- تجربه ترومای پس از حادثه یا تروماهای روحی و عاطفی
- آسیب دیدگی در بخش تکلم مغز
برای درمان اختلالات گفتاری کودکان مثل لکنت زبان، شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
درمان لکنت زبان کودکان در اصفهان
به گفته متخصصان کلینیک حافظ، برای درمان لکنت زبان کودکان، با توجه به نحوه لکنت زبان و سن کودک می توان از روشهای زیر استفاده کرد:
درمانهای خانگی لکنت زبان
درمان خانگی لکنت زبان شامل روشهایی است که مکمل درمانهای حرفه ای هستند و در کلینیک گفتار درمانی آنها را به والدین آموزش می دهند. این روشها عبارتند از:
- تمرینات تنفسی برای کاهش استرس و راحت صحبت کردن
- تقویت عضلات موثر در گفتار با مکعب یخ، آویزان کردن لب، …
- تمرین آهسته صحبت کردن و مکث بین جملات برای کاهش سرعت سخن گفتن
- اجتناب از کلماتی که باعث لکنت کودک می شوند
- خواندن کتاب به مدت یک ساعت با صدای بلند و به صورت روزانه
- ضبط کردن صدای کودک برای شناسایی کلماتی که در ادای آن مشکل دارد
- مشارکت در گفتگوهای گروهی جهت افزایش اعتماد بنفس
گفتار درمانی
بهترین روش درمان لکنت زبان، گفتار درمانی است که ارتباطات کلامی و غیرکلامی کودک را بهبود می دهد. درمان با این روش شامل برنامه های متنوعی است که برخی از آنها عبارتند از:
- تمرینات زبانی برای تسهیل حرکت زبان و لبها، تقویت عضلات گفتاری
- تمریناتی برای استفاده از نواحی مختلف دهان و حلق برای تولید صحیح آواها
- تمریناتی برای نفس گیری، کاهش تنش عضلانی، …
- تمریناتی برای تنظیم سرعت و ریتم گفتار، تنوع صداها، …
- تکنیکهایی برای کاهش مکثهای بی جا حین صحبت، پرش عضلانی، …
- آموزش تکنیکهای نفس گیری برای کمک به تنفس عمیق، کاهش تنش عضلانی، مدیریت استرس، …
درمان روان شناختی و مشاوره
از این روش در کنار روشهای گفتار درمانی استفاده می کنیم. درمان های روانشناختی به مدیریت استرس کودک کمک می کنند یا دلایل روانی و عاطفی لکنت زبان را کاوش می کنند.
درمانهای غیرمستقیم
در این روش، برخلاف گفتار درمانی، به طور مستقیم با کودک کار نمی کنیم بلکه تعامل کودک و خانواده و محیط را تغییر می دهیم. این روش مناسب کودکانی است که به تازگی لکنت آنها شروع شده و سن کمی مثلا بین دو تا سه سال دارند.
همچنین متخصصان به کمک قصه درمانی، موسیقی و بازی درمانی می توانند مهارتهای گفتاری را به کودکان آموزش دهند و به رفع مشکلات رفتاری، اضطرابی و ترسهای آنها کمک کنند. برای اطلاع از روشهای درمانی بیشتر می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان مراجعه کنید.
سن طلایی برای درمان لکنت زبان کودکان
سن مناسب برای درمان لکنت زبان کودکان زمانی است که بین ۲ تا زیر ۶ سال سن دارند. چون در این سنین، مغز در حال رشد است و راحتتر می تواند عملکرد خود را بازسازی کند و کودک انعطاف پذیری بیشتری دارد.
در ضمن در این سنین کودک هنوز به مدرسه نرفته و ترجیح می دهد بیشتر وقت خود را با خانواده باشد و والدین می توانند راحتتر به آ موزش او کمک کنند.
همچنین در این دوره احساسات منفی مربوط به لکنت زبان هنوز چندان شکل نگرفته است. در نتیجه درمان لکنت زبان کودکان در سنین زیر ۶ سال بسیار راحتتر است.
مرکز تخصصی درمان لکنت زبان کودکان اصفهان
کلینیک حافظ یک کلینیک گفتار درمانی در اصفهان است. در این مرکز متخصصان کاردرمانی و گفتار درمانی کودک با استفاده از انواع تکنیک های گفتار درمانی، بازی درمانی، قصه درمانی، موسیقی درمانی، … اختلالات گفتاری کودکان را درمان می کنند.
همچنین در این مراکز به والدین نحوه تعامل با کودک آموزش داده می شود و والدین برخی تمریناتی را که کودک باید در منزل انجام دهد، یاد می گیرند. این مرکز با تجربه موفق و طولانی در درمان لکنت زبان کودکان یکی از بهترین مراکز تخصصی درمان لکنت زبان در اصفهان به حساب می آید.
برای درمان اختلالات گفتاری کودکان مثل لکنت زبان، شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
جمع بندی نهایی
لکنت زبان مشکلی است که باعث تکرار، کشیده گویی، مکث و اختلال در جریان طبیعی حرف زدن کودک شود. این مشکلات معمولا به دلایل ارثی، آسیبهای عصبی یا تروماهای روحی بروز می کنند. بهترین سن درمان آن در کودکان، سنین بین ۲ تا ۶ سال است که هنوز به مدرسه نرفته اند.
برای درمان لکنت زبان کودکان می توانید به یک کلینیک گفتار درمانی در اصفهان مراجعه کنید. در این مراکز با تمرینهای کلامی و غیر کلامی مثل بازی درمانی، مشاوره، … گفتار کودک تقویت و لکنت زبان او برطرف می شود.
سوالات متداول
سوالات رایج درباره لکنت زبان کودکان که در کلینیک حافظ زیاد از ما پرسیده می شود، عبارتند از:
لکنت زبان در کودکان چه عوارضی دارد؟
اگر لکنت زبان کودکتان را درمان نکنید، بیشتر مورد قلدری و آزار قرار می گیرند، دچار اضطراب و انزوا از جمع می شوند و در نتیجه لکنت آنها بدتر خواهد شد یا اصلا ترجیح می دهند که دیگر حرف نزنند.
آیا لکنت درمان قطعی دارد؟
بچه هایی که درمان را در سنین پایین شروع می کنند حتی اگر لکنت زبان ارثی داشته باشند تا ۹۸ درصد امکان درمان قطعی لکنت زبان آنها وجود دارد. اما در سنین بالاتر با رشد مغز، پایدار شدن برخی رفتارها، تاثیر منفی اطرافیان و پیچیده تر شدن لکنت زبان، درمان آن سخت تر است و امکان درمان قطعی برای همه وجود ندارد.
تعداد، مدت و هزینه جلسات درمان لکنت زبان در اصفهان چقدر است؟
تعداد، فواصل و مدت زمان جلسات درمان به نوع روش درمان بستگی دارد. برخی کودکان نیز به درمان های ترکیبی نیاز دارند. این فاکتورها روی هزینه جلسات تاثیرگذار است. جهت اطلاع دقیق از هزینه ها و تعداد جلسات باید به کلینیک حافظ مراجعه کنید و مشکل لکنت فرزندتان ارزیابی شود.
اگر سوالی درباره درمان لکنت کودکان دارید در بخش نظرات از کلینیک ما حتما بپرسید.