آیا برای شما یا افراد خانواده تان پیش آمده که گاهی در دستها، انگشتان، یا بازوها دچار احساس بیحسی و گزگز شوید؟ اگر بزرگسال هستید و این مشکل شما و فرزندانتان را نگران کرده، این مقاله را حتما بخوانید.
ما در این مقاله به علل، علائم و روشهای درمان بیحسی و گزگز دست در بزرگسالان پرداخته ایم. اگر فرصت کافی ندارید پیشنهاد می کنیم برای دسترسی سریعتر به تیترهای این مقاله از فهرست زیر استفاده کنید.
- چرا دستهایمان خواب می روند؟ نگاهی به علل پزشکی و غیرپزشکی
- ریسک فاکتورهای موثر بر بیحسی و گزگز دست
- علائم بیحسی و مورمور در دست
- بهترین روشهای درمانی برای بیحسی دست بزرگسالان
- کاردرمانی؛ بهترین روش درمان بی حسی دست در اصفهان
- چگونه کاردرمانی به حفظ عملکرد دستها در بلندمدت کمک میکند؟
- جمعبندی نهایی
- سوالات متداول
چرا دستهایمان خواب می روند؟ نگاهی به علل پزشکی و غیرپزشکی
به گفته متخصصان کلینیک توانبخشی و کاردرمانی حافظ، علل شایع گزگز دست و بیحسی آن در بزرگسالان اصفهان بیشتر مرتبط با یکی از دلایل زیر است:
کمبود ویتامین و بیحسی دست: کمبود برخی ویتامین ها مانند ویتامینهای گروه B (به خصوص ویتامین B12، …) و ویتامین D که نقش مهمی در سلامت عصبها دارند، می تواند علت گزگز و بیحسی دستها باشد.
نوروپاتی محیطی: مصرف زیاد الکل، دیابت، کمبود برخی ویتامینها، مصرف برخی داروها یا ابتلا به بیماریهای خودایمنی منجر به ایجاد نوعی اختلال در اعصاب محیطی به نام نوروپاتی محیطی می شوند. یکی از علائم این عارضه، بی حسی و گزگز دستها و پاها است.
مشکلات گردش خون: بیماریهای عروقی، مشکلات قلبی و یا پوسچر بد می توانند باعث کاهش جریان خون به دستها و ایجاد بیحسی و گزگز در آنها شود.
فشردگی عصب: فشردگی عصب در یک ناحیه خاص به دلیل وضعیت نامناسب بدن هنگام خواب، نشستن طولانی یا فشار روی مچ دستها می تواند باعث بیحسی دست شود. مثل سندروم تونل کوبیتال آرنج که دومین بیماری شایع فشردگی عصبی دست در ناحیه آرنج است.
تاثیر کارهای تکراری روی بیحسی دست: کارهای تکراری و استفاده بیش از حد از دستها مثل تایپ با گوشی هوشمند یا کامپیوتر، ابزارهای دستی، … به اعصاب دست فشار می آورند و باعث بروز سندرم تونل کارپال و بیحسی دستها می شود. این سندورم شایعترین فشردگی عصب در دستها است و در اثر فشردگی عصب میانی مچ دست ایجاد می شود.
به علاوه، ابتلا به برخی مشکلات و بیماریها مثل بیماریهای خود ایمنی، دیابت، سکته مغزی یا تومورهای دستگاه عصبی هم از جمله علل پزشکی بیحسی دست هستند.
آیا بیحسی دستها به مشکلات گردن و ستون فقرات مربوط میشود؟
ارتباط گردن درد با گزگز دست را می توان به این صورت توضیح داد که مشکلات ستون فقرات و گردن مثل فتق دیسک یا التهاب مهره های گردنی به اعصاب نخاعی دست فشار می آورند. در نتیجه دست دچار درد، گزگز و یا بیحسی می شود.
آیا سبک زندگی شما باعث بیحسی دستها می شود؟
سبک زندگی نامناسب، مانند انجام کارهای تکراری با مچ دست، وضعیت بدنی نامناسب، استرس و کمبود خواب می تواند خطر ابتلا به بیحسی دست را در سنین بزرگسالی افزایش دهد.
ریسک فاکتورهای موثر بر بیحسی و گزگز دست
- بیماریهایی مثل دیابت، خود ایمنی، …
- سن بالا
- زن بودن
- بارداری
- اشتغال در کارهایی که با کارهای تکراری دست همراه است
- کمبود برخی ویتامینها
- آسیبهای عصبی
- سبک زندگی نامناسب مثل پوسچر بد، عادتهای بد در استفاده از موبایل، …
علائم بیحسی و مورمور در دست
بسته به شدت و نوع علت بیحسی و گزگز دستها، ممکن است علائم شایع زیر را به صورت خفیف تا شدید تجربه کنید:
- احساس خواب رفتن، گزگز یا مورمور شدن مداوم دستها و انگشتان
- احساس درد یا ضعف در انگشتان و دستها موقع استفاده از دستها
- ناتوانی در کنترل حرکات دقیق
- سوزن سوزن شدن یا خارش دست
برای درمان بیحسی و گزگز دست بزرگسالان در اصفهان شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
علائم هشداردهنده؛ کی باید نگران بیحسی دست باشیم؟
در صورتی که بیحسی و گزگز دست همراه علائمی مثل ضعف شدید عضلات، تغییر رنگ پوست دست، مشکلات تعادلی، بیحسی در نواحی مختلف دست یا درد شدید باشد، باید برای تشخیص علت و درمان آن سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
بهترین روشهای درمانی برای بیحسی دست بزرگسالان
پزشکان با توجه به علل بیحسی دست بزرگسالان از روشهای مختلفی برای درمان آن استفاده می کنند. رایجترین روشهای درمان بیحسی دست و گزگز عبارتند از:
مصرف دارو: داروها با توجه به علت بیحسی تجویز می شوند و شامل مکملهای ویتامینه، داروهای ضد التهاب (مثل تزریق کورتیکواستروئید برای کاهش التهاب در اطراف عصب) یا مسکن برای کاهش درد و التهاب هستند.
فیزیوتراپی: درمانهای فیزیوتراپی مثل اولتراسوندتراپی، تحریک الکتریکی عضلات و لیزر تراپی به کاهش درد، تقویت و افزایش انعطافپذیری عضلات و بهبود عملکرد دست کمک میکند. همچنین فشار را روی اعصاب دست کاهش می دهد.
استفاده از تجهیزات کمکی: استفاده از تجهیزاتی مثل مچ بند طبی یا تجهیزات نگه دارنده انگشتان موقع کار یا استراحت برای کاهش فشار روی اعصاب دست مفید هستند.
تغذیه مناسب: مصرف برخی خوراکی ها جهت ارتقای عملکرد اعصاب، مثل غذاهای سرشار از ویتامین B و D و مکملهایی مثل منیزیم و پتاسیم می تواند موثر باشد.
کاردرمانی: یکی از بهترین روشهای درمانی برای بی حسی دست استفاده از تکنیکهای کاردرمانی است که در ادامه مقاله با آنها بیشتر می پردازیم.
عمل جراحی: اگر علت بیحسی و گزگز دست ناشی از فتق دیسک یا سندرم تونل کارپال شدید باشد و کاردرمانی یا فیزیوتراپی نتوانند آن را درمان کنند، در این صورت از روشهای جراحی برای درمان بیماران استفاده می شود.
کاردرمانی؛ بهترین روش درمان بی حسی دست در اصفهان
به گفته کاردرمانگران کلینیک توانبخشی و کاردرمانی حافظ، در بهترین مراکز کاردرمانی اصفهان، با توجه به علت اصلی، شدت علائم و شرایط عمومی بیمار از روشهای زیر برای درمان بیحسی دست استفاده می شود:
ورزش برای رفع بیحسی دست
نمونه ای از ورزشها و تمرینات ساده برای کاهش بیحسی دست که با توصیه و آموزشهای کاردرمانگران می توانید آنها را انجام دهید، عبارتند از:
تمرینات تقویتی: این تمرینات برای عضلات کف دست، انگشتان و مچ به تقویت و افزایش پایداری آنها در اطراف اعصاب دست کمک می کند. مثل فشردن توپهای نرم یا پدهای ژلهای، …
تمرینات هماهنگی: برای کنترل بهتر و دقت روی حرکات دست و انگشتان و نیز افزایش توانایی انجام کارهای ظریف موثرند. مثل حلقه کردن انگشتان، بازی با اشیاء کوچک مثل مهره و حرکات ترکیبی با انگشتان.
تمرینات حسی: جهت تحریک اعصاب حسی خوب هستند و به بهبود و تقویت حس لامسه کمک می کنند. مثل استفاده از پارچه ها یا توپهایی که بافت مختلفی دارند یا ماساژ ملایم دستها.
تمرینات کششی: برای افزایش جریان خون، کاهش فشار روی اعصاب و عضلات، افزایش انعطافپذیری مفاصلی که محدودیت حرکتی دارند، مفید است.
اصلاح پوسچر بدن و دستها
گاهی برای درمان بیحسی و گزگز دست بزرگسالان با کاردرمانی لازم است پوسچرها یا وضعیتهای نادرست بدن و دستها موقع کارهای روزانه اصلاح شود. کاردرمانگران به بزرگسالان این وضعیتها را می آموزند تا بیحسی و گزگز دستهای خود را بهبود دهند.
برای بهره مندی از تکنیکهای توانبخشی بیحسی دست بزرگسالان و بهترین متخصصان کاردرمانی در اصفهان، می توانید از خدمات کاردرمانی در منزل یا خدمات کلینیکال مرکز کاردرمانی حافظ بهره مند شوید.
برای درمان بیحسی و گزگز دست بزرگسالان در اصفهان شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
چگونه کاردرمانی به حفظ عملکرد دستها در بلندمدت کمک میکند؟
کاردرمانی برای درمان بیحسی دستها با آموزش تمرینات ورزشی و تغییر عاداتی همراه است که به شکلهای زیر کمک می کنند عملکرد دست برای بلند مدت حفظ شود:
- بهبود عملکرد دستها
- کاهش درد
- افزایش قدرت عضلات
- بهبود حس
- کاهش فشار روی اعصاب نواحی مختلف دست
- افزایش دامنه حرکتی دستها
جمعبندی نهایی
بیحسی و گزگز دستها تقریباً مشکل شایعی بین افراد بزرگسال است که انجام فعالیت های روزانه آنها را به دلیل علائمی مثل درد، ضعف و کاهش توانایی حرکتی محدود می کند. این عارضه دلایل مختلفی دارد که برای تشخیص دقیق آن باید به پزشک مراجعه کنید.
معمولا پزشکان از روشهایی مثل روشهای دارویی، فیزیوتراپی، جراحی و کاردرمانی برای کاهش علائم و بازگشت عملکرد طبیعی دستها استفاده می کنند. در بین این روشها، کاردرمانی یک ابزار رایج و موثر برای بهبود توانایی دستها بدون عملهای جراحی است.
سوالات متداول
رایجترین سوالاتی که در مورد بیحسی و گزگز دستها از کلینیک حافظ پرسیده می شوند، عبارتند از:
برای تشخیص علت بیحسی و گزگز دستها معمولاً از چه روشهایی استفاده می شود؟
پزشکان معمولا در معاینه فیزیکی، دامنه حرکتی و قدرت عضلات دست را بررسی می کنند. همچنین برای بررسی علت بیحسی و گزگز از روشهایی مثل MRI، سی تی اسکن، آزمایش خون و الکترومیوگرافی (EMG) استفاده می کنند.
چه روشهایی برای پیشگیری از بی حسی و گزگز دست وجود دارد؟
با انجام کارهای زیر می توانید تا حدی به سلامت اعصاب دست و پیشگیری از بیحسی دست کمک کنید: حفظ پوسچر صحیح بدن موقع نشستن، ایستادن، …؛ خم نکردن مچ دست به مدت طولانی؛ استراحت منظم؛ کنترل وزن و دیابت؛ ترک دخانیات و داشتن تغذیه سالم با مصرف ویتامینهای گروه B.
برای بیحسی دست چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
هر زمانیکه بیحسی دست و گزگز مداوم یا شدید باشد و فعالیتهای روزمره شما را مختل کند یا با علائمی مثل درد شدید، ضعف یا تغییر رنگ پوست همراه باشد، باید فوری به متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
اگر شما هم سوالی درباره درمان بیحسی و گزگز دست بزرگسالان دارید، در بخش نظرات از ما بپرسید.