حمله ام اس چگونه است + روشهای پیشگیری

حمله ام اس

مولتیپل اسکلروز (MS) یک اختلال خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی با حمله به سلول های اعصاب مرکزی بدن آنها را تخریب می کند. این بیماری یک بیماری عصبی پیشرونده است که علائم آن در فواصل معینی ظاهر می شوند. یعنی این بیماری یک دوره بدون علامت است و بعد دوباره علائم آن عود می کند.
به عود علائم ام اس، حمله ام اس، تشدید یا عود ام اس گفته می شود. با خواندن این مقاله میتوانید با علائم حملات ام اس و راههای پیشگیری از آن آشنا شوید. برای دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

حمله MS چیست؟

به گفته دکتر زهره حسنوند، متخصص کاردرمانی، عود علائم MS بعد از یک دوره بهبودی و نداشتن علائم، حمله ام اس یا عود ام اس نامیده می شود. در حملات ام اس ممکن است علائم قبلی بدتر شوند و یا علائم جدیدی بروز کنند.

در واقع، علائم حمله MS قابل پیش بینی نیست و شدت آنها ممکن است از خفیف تا شدید متغییر باشد. به طور کلی، علائم و شدت حمله ام اس در افراد مختلف متفاوت است.

حمله ام اس چند روز طول میکشد؟

طول مدت حملات ام اس باید حداقل ۲۴ ساعت باشد. اما معمولا حملات MS چند روز تا چند هفته و یا حتی چند ماه طول می کشد. فاصله بین حملات ام اس نیز باید حداقل ۳۰ روز باشد تا یک حمله به حساب بیاید. در بیشتر موارد فاصله دوره های علامت دار بیماری ام اس چند ماه تا یکسال است.

نشانه های حملات ام اس

سوزن سوزن شدن و بیحسی انگشتان دست و پا اولین علامت عود ام اس است. همچنین، در طول حمله MS  ممکن است هر یک از علائم زیر ظاهر شود:

  • اسپاسم و گرفتگی عضلات
  • خستگی و ضعف
  • سرگیجه
  • مشکلات گفتاری
  • بی اختیاری ادرار و مدفوع
  • لرزش دست
  • احساس درد در صورت و بدن
  • عدم تعادل و هماهنگی
  • عدم تحمل گرما

همچنین، حمله ام اس به چشم ها با علائمی مثل حرکت غیرطبیعی چشم و دیگر اختلالات بینایی مثل دوبینی و تاری دید همراه خواهد بود. تمام این علائم، علائم اصلی و شایع ام اس هستند که در حملات MS نیز ظاهر می شوند.

علائم حملات ام اس بیشتر در چه کسانی بروز می کند؟

حدود ۸۵% از کسانی که مبتلا به نوع عودکننده-فروکش کننده (RRMS) ام اس هستند، حملات مکرر تصادفی مولتیپل اسکلروزیس را تجربه خواهند کرد. در این افراد علائم عود ام اس در هر حمله می تواند جدید و یا تشدید شده ی علائم سابق شان باشد.

محرک-های-رایج-در-شبه-حملات-ام-اس

برای کاهش علائم ام اس با کاردرمانی می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.

حملات بیماری ام اس چگونه است؟

اگر حداقل ۳۰ روز است که هیچ علائمی نداشته اید و دوباره علائم ام اس را تجربه می کنید، این یک حمله ام اس است. اما در غیر این صورت، عودی در کار نیست و فقط علائم ام اس تان تشدید شده است. به علاوه باید علائم MS حداقل ۲۴ ساعت دوام داشته باشند تا عود به حساب بیایند.

اگر دچار حملات شدید ام اس شده اید و علائم تان جدی است، مثلا از شدت ضعف نمی توانید حرکت کنید، باید حتی اگر یک روز هم از علائم تان نگذشته به متخصص مغز و اعصاب تان مراجعه کنید.

شبه حملات MS را چطور تشخیص دهیم؟

همه علائمی که بعد از یک دوره بهبودی آنها را تجربه می کنید، نشانه عود ام اس نیستند. یعنی اگر علائم تان کمتر از ۴۸ ساعت طول کشید، شاید دچار «شِبه حمله ام اس» شده اید نه یک حمله واقعی. شبه حملات ام اس زمانی رخ می دهند که علائم اسکلروز را موقتاً احساس کنید. علت ام اس در شبه حملات عبارت است از:

  • تغییرات دمایی محیط یا بدن
  • عفونت سیستمیک
  • استرس و نگرانی
  • کم خوابی
  • عصبانیت
  • تغذیه نامناسب

تب خیلی کم هم می تواند علامت عفونت در بیماران ام اس باشد و باعث تشدید علائم مولتیپل اسکلروزیس شود. خوشبختانه شبه حملات ام اس ضایعات جدید مغزی ایجاد نمی کنند.

نحوه پیشگیری از انواع حملات ام اس

طبق گفته خانم دکتر حسنوند، کارشناس ارشد توانبخشی، هنوز هیچ راه اثبات شده ای برای جلوگیری از حمله MS وجود ندارد. اما راهکارهای زیر می توانند تا حدودی در پیشگیری از حمله MS موثر باشند:

  • اگر علائم عودتان در منزل قابل کنترل است و به بیمارستان نیاز ندارید، با اینحال باید هر عود خود را به پزشک تان اطلاع دهید تا بتواند مراحل پیشرفت MS را کنترل کند.
  • در بسیاری از موارد، داشتن تغذیه مناسب از تشدید حملات ام اس پیشگیری می كند. پس بهتر است غذاهایی که برای ام اس مضر هستند را کنار بگذارید.
  • اگر تغییرات عمده ای در سبک زندگی، رژیم غذایی یا داروهایتان ایجاد می کنید، نباید بدون اطلاع پزشکتان باشد. شاید این تغییرات باعث افزایش حمله ام اس شوند.
  • از استرس، نگرانی، عصبانیت و کم خوابی اجتناب کنید. چون دوری از این عوامل می تواند به پیشگیری از عود مولتیپل اسکلروزیس یا کاهش علائم آن کمک کند.
  • اگر شدت حملات MS از زمان تشخیص اولیه ی آن بیشتر شده، درباره گزینه های درمانی جدید با پزشک تان صحبت کنید. شاید درمان های جدید بتواند از افزایش حملات ام اس در آینده پیشگیری کند.

استراتژی-کاهش-استرس-در-حمله-ام-اس

برای درمان علائم حملات ام اس با کاردرمانی در اصفهان می توانید از تجربه کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.

سوالات رایج در مورد حملات عصبی ام اس

در این بخش به سوالات رایج شما درباره عود ام اس پاسخ داده شده است.

حملات شدید ام اس چطور درمان می شوند؟

در عودهای شدید گاهی تزریق وریدی دوز بالای کورتیکواستروئیدها در مدت سه تا پنج روز در بیمارستان یا مراکز درمانی باعث کاهش علائم ام اس می شود. البته تزریق این دارو شدت و مدت حمله را کم می کند اما جلوی پیشرفت بیماری را نمی گیرد.

آیا ام اس قابل درمان است؟

این بیماری قابل درمان نیست اما می توان با توانبخشی بیماران ام اس پیشرفت این بیماری خزنده را کم کرد. همچنین کاردرمانی می تواند علائم و عملکرد بیماران ام اس را بهبود دهد.

تیم توانبخشی ام اس شامل چه متخصصانی است؟

این تیم می تواند شامل نورولوژیست، فیزیوتراپیست، متخصص شناخت درمانی، گفتار درمانگر و کاردرمانگر باشد.

برای عود ام اس کی باید به پزشک مراجعه کرد؟

همه عودها نیاز به درمان یا مراجعه به پزشک ندارند. ولی در صورت شدید بودن علائم تان باید به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید. اما تغییرات جزئی را اغلب می توانید در خانه مدیریت کنید.

درمان حمله ام اس با چه روشهایی انجام می شود؟

 معمولا از کورتیکواستروئیدها و شل کننده های عضلانی برای کاهش التهاب عصب و اسپاسم عضلات استفاده می شود. کاردرمانی جسمی-حرکتی و ذهنی نیز برای بازتوانی بیماران ام اس حتما به کار می روند.

آیا افسردگی از عوارض جانبی بیماری ام اس است؟

بله. در واقع افسردگی می تواند به دلیل ناراحتی از تشخیص بیماری ام اس، ناشی از صدمه به سلولهای مغز و یا از عوارض جانبی مصرف داروهای ام اس باشد.

اگر شما هم سوالی درباره حمله ام اس و یا روشهای پیشگیری از آن دارید، در نظرات این مقاله می توانید سوالات خود را بپرسید.

۳.۶/۵ - (۷ امتیاز)
کلینیک حافظ

کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بعنوان مجهزترین و کاملترین کلینیک کاردرمانی در اصفهان ارائه دهنده خدمات تخصصی توانبخشی در زمینه مشکلات جسمی و ذهنی کودکان و بزرگسالان می باشد. ما در کلینیک حافظ با تخصیص بخشهای درمانی ویژه و مجزا و بکارگیری تیمی حرفه ای از درمانگران، مفتخر به ارائه بهترین خدمات درمانی به مراجعین عزیزی هستیم که از اصفهان و شهرهای اطراف به مرکز ما مراجعه می کنند.

۴ دیدگاه ها
  • سلام خسته نباشید ، یکی از بستگان ما دو هفته هست که گاهی ۱ تا ۲ بار در روز به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه فک و دست و پاشون کاملا قفل میشه و دیگه تحت اختیار خودشون نیست . در طول روز هم خواب رفتگی و سنگینی دست و پا رو دارند ، همینطور میگن که تو فرق سرشون احساس خواب رفتگی دارن و بیشتر از طبق معمول خسته میشن
    اینا می‌تونه از علایم ام اس و شبهه حمله باشه ؟
    ممنون میشم راهنمایی کنید

  • سلام.من از سن ۱۵ سالگی ( اول دبیرستان تا دوره پیش دانشگاهی )به طور ناگهانی پاهام شروع به خواب رفتن می کنند.از بدو ورود به دانشگاه ( سال ۸۹ ) کلا شرایطم تغییر می کنه چه به لحاظ روحی و روانی و چه به لحاظ جسمی.مشکلاتی مثل افسردگی،تشنج،تکرر ادرار و مدفوع و … .سال ۹۸ یک بار بر اثر خم کردن گردن احساس تیر تیزی از چشم چپ تا انگشت شصت دست چپ تا پاشنه پای چپم ادامه داشت و بعدش نه دیدم و نه شنیدم و عدم تعادل و خواب رفتن پاها همراه بود .
    می خواستم بدونم که آیا می تونه ام اس باشه ؟

    • بیماری های نورولوژیک دیگری هم هستند که علائم مشابهی دارند، توصیه میکنم به متخصصین مغز و اعصاب مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *