انواع لکنت زبان در کودکان را بشناسیم

انواع-لکنت-زبان-در-کودکان

لکنت زبان یک اختلال گفتاری کودکان است که باعث می شود کودک نتواند روان صحبت کند. این مسئله تأثیر عمیقی بر توانایی برقراری ارتباط و اعتماد به نفس کودک دارد.
اگر کودکی دارید که در مورد روان صحبت نکردن او نگران هستید، حتما این مقاله را بخوانید. ما در این مقاله قصد داریم شما را با انواع لکنت زبان و نحوه درمان آن آشنا کنیم. برای دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

لکنت زبان در کودکان چیست؟

لکنت زبان مشکلی است که باعث اختلال در روان صحبت کردن کودک می شود. این عارضه در کودکان با شدت ها و دلایل متفاوت رخ می دهد.

وقفه های ناگهانی بین حرفها، تکرار صداها یا کلمات و یا کشیده گفتن صداها از رایجترین علائم لکنت زبان در کودکان هستند. با بروز این علائم باید برای تشخیص نوع و علت لکنت زبان کودک و در صورت نیاز، درمان آن اقدام نمایید.

کودک من چرا لکنت زبان دارد؟

دلایل لکنت زبان در کودکان می تواند ناشی از علل زیر باشد:

  • عوامل عصبی مثل مشکلات سیستم عصبی یا آسیبهای مغزی
  • عوامل تکاملی (حین رشد سریع مغز هماهنگی لازم برای تولید گفتار انجام نشود)
  • سابقه خانوادگی لکنت زبان (علل ژنتیکی)
  • علل روحی و روانی مثل ترس، اضطراب، شوک شدید عاطفی، …

انواع لکنت زبان در کودکان

لکنت زبان به یکی از شکلهای زیر می تواند در کودکان بروز کند:

لکنت تکاملی

لکنت تکاملی رایجترین نوع لکنت در کودکان است که معمولاً بین سنین ۲ تا ۵ سالگی که دوران رشد زبانی کودک است، رخ می دهد. این نوع لکنت معمولاً با گذشت زمان برطرف می شود و می تواند ناشی از در حال تکامل بودن مغز در هماهنگی گفتار و زبان باشد. نشانه های این نوع لکنت عبارتند از:

  • تکرار کلمات یا صداها
  • کشیده گویی صداها
  • مکثهای ناگهانی در گفتار

لکنت عصبی

این نوع لکنت به دلیل آسیب یا تغییرات فیزیکی سیستم عصبی مرکزی اتفاق می افتد و کمتر با تنش و استرس عاطفی ارتباط دارد. این نوع لکنت در اثر ضربه مغزی یا فلج مغزی در کودکان ایجاد می شود. علائم لکنت عصبی عبارتند از:

  • لکنت پیوسته (در طول زمان بهبود نمی یابد)
  • ناهماهنگی در عضلات مرتبط با گفتار

این نوع لکنتها معمولاً به درمانهای تخصصی نیاز دارند.

لکنت روان شناختی

لکنتهای روانشناختی به دلیل فشارهای عاطفی یا روانی مثل اضطراب یا استرس طولانی، ضربات روانی یا شوک عاطفی ایجاد می شوند. علائم این نوع لکنت عبارتند از:

  • بروز لکنت در شرایط پر استرس
  • تغییر ناگهانی در روانی گفتار
  • همراه بودن لکنت با اضطراب یا افسردگی

لکنت روان شناختی را می توان با گفتار درمانی و مشاوره درمان کرد.

لکنت عادت گونه

این نوع لکنت معمولاً به خاطر تقلید کودک از افرادی که لکنت زبان دارند یا عادتهای غلط گفتاری رخ می دهد و به صورت تکرار بی دلیل و غیرارادی صداها یا کلمات خود را نشان می دهد.

لکنت عادت گونه دلیل عصبی یا روان شناختی ندارد و به عنوان یک عادت ادامه پیدا می کند. اگر این نوع لکنت به سرعت تشخیص داده شود، درمان لکنت زبان عادت گونه امکان پذیر است.

درمان-لکنت-زبان-با-گفتار-درمانی

لکنت موقعیتی

لکنت زبان موقعیتی در موقعیت های خاص مثلا در شرایط خاص، استرس زا یا در مواجهه با افراد خاص رخ می دهد. بنابراین علت آن معمولا مربوط به فشارهای روانی، احساس شرمندگی یا خجالت است و در شرایط عادی، کودک می تواند روان صحبت کند.

لکنت موقتی

لکنت موقتی معمولاً کوتاه مدت و به دلایل گذرایی مثل خستگی، بیماری موقتی یا فشار عاطفی گذرا بروز می کند. نشانه های آن به صورت ظاهر شدن ناگهانی لکنت و از بین رفتن آن در مدت زمان کوتاهی است. بنابراین این نوع لکنت زبان کودکان نیازی به درمان ندارد و خودبخود رفع می شود.

برای درمان اختلالات گفتاری کودکان مثل لکنت زبان، شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.

چه زمانی باید برای درمان لکنت زبان کودک اقدام کرد؟

اگر لکنت کودک شما با علائم زیر همراه باشد حتما برای درمان آن باید به متخصص اطفال مراجعه کنید تا در صورت نیاز به متخصصان دیگر ارجاع شوید:

  • همراه استرس یا مشکلات روانی است
  • به مرور لکنت شدیدتر می شود
  • لکنت بیش از ۶ ماه ادامه یافته
  • این مسئله باعث اختلال در عملکرد اجتماعی یا تحصیلی کودک شده

در این موارد، معمولا با مراجعه به یک کلینیک گفتار درمانی خوب و به کارگیری روشهای موثر در این زمینه، مشکل کودک برطرف می شود.

بهترین روش درمان لکنت زبان در کودکان چیست؟

به گفته متخصصان کلینیک توانبخشی و کاردرمانی حافظ، برای درمان لکنت زبان در کودکان روشهای مختلفی وجود دارد که براساس نوع، شدت و علت آن مورد استفاده قرار می گیرند. درمانهای زیر از متداول ترین روش‌های اصلاح لکنت زبان کودکان هستند:

درمان های دارویی

در مواردی از دارو برای کاهش اضطراب و تنش همراه با لکنت و یا از داروهای تنظیم‌کننده سیستم عصبی به عنوان بخشی از درمان لکنت عصبی استفاده می شود. البته این روش فقط یک درمان مکمل در کنار روشهای دیگر است.

درمان های روانشناختی

با مراجعه به روان درمانگر کودکان، می توان لکنتهایی را که در اثر علل روانشناختی ایجاد شده اند، درمان کرد. همچنین درمانهای رفتاری شناختی برای تغییر افکار منفی و نگرانی درباره لکنت، آموزش مهارتهای اجتماعی و مشاوره خانواده کودک نیز انجام می شود.

گفتاردرمانی کودکان

گفتار درمانی یکی از مؤثرترین روشهای درمان برخی از لکنتها است. در این روش، گفتاردرمانگر به کودک کمک می کند الگوهای گفتاری روان تری را یاد بگیرد و با افکار و احساسات منفی خود مقابله کند. با مراجعه به مراکز تخصصی درمان لکنت کودکان در اصفهان می توانید از این روش بهره مند شوید.

گفتار-درمانی-برای-لکنت-زبان

درمان لکنت کودکان در اصفهان با گفتار درمانی

یکی از بهترین روشهای درمان و مدیریت لکنت در کودکان استفاده از روشهای کاردرمانی مثل گفتار درمانی کودکان است. در این روش، گفتار درمانگر کودک با استفاده از تکنیکهای زیر لکنت فرزندتان را برطرف می کند:

کاهش استرس و افزایش اعتماد بنفس: در این روش از تکنیکهای کاهش استرس و اضطراب، تقویت ارتباط بین کودک با محیط و کاهش حساسیت نسبت به لکنت استفاده می شود.

بازی درمانی: به کارگیری بازیهای فردی یا گروهی و تکنیکهای تعاملی به بهبود مهارتهای گفتاری و اجتماعی کودک و حرکات دهان، زبان و تارهای صوتی کمک کرده و اعتماد بنفس فرزندتان را افزایش می دهند.

تمرینات کاردرمانی تنفس: این تمرینات برای تنظیم ریتم تنفس، هماهنگی بین تنفس و گفتار، تمرکز بر تنفس عمیق و کنترل شده و نیز کاهش تنش عضلانی مرتبط با گفتار موثر هستند.

ریلکسیشن عضلات: در این روش با تکنیکهایی مثل ماساژ، تمرینات کششی و روشهای آرامش بخش، تنش عضلات گردن، صورت و تارهای صوتی کاهش می یابد.

تکنیک‌های گفتار درمانی: در گفتار درمانی برای درمان لکنت کودک از روشهایی مثل کشیدن صداها، بهبود شروع کلمات بدون فشار، کنترل سرعت گفتار و ریتم‌سازی در کلمات برای روان تر شدن گفتار استفاده می شود.

رویکردهای ترکیبی: ترکیب گفتاردرمانی با کاردرمانی حسی-حرکتی (هماهنگی بین سیستم‌های حسی و حرکتی) برای کودکانی مفید است که علاوه بر لکنت، مشکل هماهنگی یا اضطراب حرکتی دارند. یا استفاده از درمانهای شناختی-رفتاری در کنار گفتار درمانی می تواند به کاهش اضطراب و ترس مرتبط با لکنت کمک کند.

برای درمان اختلالات گفتاری کودکان مثل لکنت زبان، شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.

جمع بندی پایانی

لکنت زبان یکی از اختلالات گفتاری است که در سنین زیر ۵ سال رخ می دهد. در این حالت کودک دچار تکرار حروف یا صداها و یا کشیده گویی می شود. گاهی این مشکل با رشد کودک از بین می رود و گاهی نیز به درمان نیاز دارد.

لکنت زبان با توجه به علت بروز آن معمولا به انواع عصبی، روان شناختی، موقتی، موقعیتی، عادت گونه و تکاملی تقسیم بندی می شود. تشخیص به موقع و درمان آنها می تواند لکنت کودک را درمان کند. معمولا بهترین روش درمان لکنت، استفاده از تکنیکهای گفتار درمانی است.

سوالات متداول

رایجترین سوالات در مورد کلینیک کاردرمانی حافظ عبارتند از:

نقش والدین در درمان لکنت زبان کودک چه اهمیتی دارد؟

والدین می توانند با کارهایی مثل ایجاد محیط آرام و بدون فشار، حمایت عاطفی، اجتناب از قطع کردن یا تصحیح مستقیم گفتار کودک خود به توانایی های گفتاری او کمک کنند.

آیا لکنت زبان در کودکان قابل درمان است؟

بله. برخی لکنتهای زبان با رشد کودک خودبخود رفع می شوند، اما برخی دیگر به درمان نیاز دارند و  در اکثر مواقع با تشخیص به موقع و درمان مناسب، این اختلال درمان می شود.

اگر شما هم سوالی درباره لکنت زبان کودکان دارید، در بخش نظرات می توانید از کلینیک ما بپرسید.

۵/۵ - (۷ امتیاز)
کلینیک حافظ

کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بعنوان مجهزترین و کاملترین کلینیک کاردرمانی در اصفهان ارائه دهنده خدمات تخصصی توانبخشی در زمینه مشکلات جسمی و ذهنی کودکان و بزرگسالان می باشد. ما در کلینیک حافظ با تخصیص بخشهای درمانی ویژه و مجزا و بکارگیری تیمی حرفه ای از درمانگران، مفتخر به ارائه بهترین خدمات درمانی به مراجعین عزیزی هستیم که از اصفهان و شهرهای اطراف به مرکز ما مراجعه می کنند.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *