لنگیدن پا بعد از باز کردن گچ، مشکل رایجی در بین بیماران است که باعث نگرانی و اضطراب آنها می شود. آنها می ترسند این وضعیت همیشگی باشد ولی با تکنیکهای کاردرمانی می توان لنگیدن پا را برطرف کرد.
در این مقاله همراه متخصصان کلینیک توانبخشی و کاردرمانی حافظ باشید تا دریابید چرا بعد از باز کردن گچ، پا لنگ میزند و چگونه آن را درمان کنیم. برای دسترسی سریعتر به تیترهای این مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
۴ علت ضعف عضلات بعد از گچ گرفتن پا
به هر دلیلی که پای شما گچ گرفته شده باشد، علت لنگیدن پا بعد از باز کردن آن مربوط به علل زیر است:
۱- ضعف عضلات بعد از گچ پا: ضعف و آتروفی عضلاتی که برای مدت طولانی در گچ بوده اند، از اصلی ترین علل لنگیدن پا است. این عضلات به دلیل عدم استفاده طولانی و بیحرکتی دچار ضعف می شوند.
۲- خشکی مفاصل بعد از گچ پا: علت خشکی پا بعد از گچ این است که گچ باعث کاهش دامنه حرکتی و سفت شدن مفاصل می شود. زمانی که گچ را باز می کنید این مفاصل خشک هستند و به همین دلیل است که به سختی می توانید راه بروید.
۳- عدم تعادل: ضعف عضلات و کاهش دامنه حرکتی مفاصل موجب می شود نتوانید وزن بدن را درست در دو طرف بدن توزیع کنید و برای همین شروع به لنگیدن می کنید.
۴- درد و التهاب: زمانی که گچ را باز می کنید، هنوز علائمی از درد، التهاب و حساسیت در پا وجود دارد و باعث اختلال در حرکت طبیعی پا و لنگیدن می شود.
بیشتر بخوانید: علت لنگیدن پای کودک
چگونه لنگیدن پا را بعد از گچ گرفتن درمان کنیم؟
ورزشهای تقویتی پا بعد از گچ گرفتن آن روش مفیدی برای بازگرداندن عملکرد و قدرت طبیعی پا است. این ورزشها درد، التهاب و دامنه حرکتی مفاصل را بهبود می بخشند و عضلات ضعیف شده ی پا را تقویت می کنند. در ادامه ی این مقاله شما را با موثرترین و راحتترین ورزشهای درمانی بعد از گچ گرفتن پا آشنا می کنیم.
برای درمان لنگیدن بعد از باز کردن گچ پا شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
تمرینات ورزشی برای تقویت عضلات پا بعد از گچ
به گفته کاردرمانگران کلینیک حافظ، ورزشهای موثر برای تقویت عضلات پا بعد از گچ گرفتن آن، از مهمترین مراقبتها بعد از باز کردن گچ پا است که لنگیدن را برطرف می کند. این ورزشها عبارتند از:
تمرینات کششی
از تمرینات کششی زیر می توانید برای درمان لنگیدن پا استفاده کنید:
۱. کشش مچ پا
در این تمرین باید سعی کنید وقتی روی صندلی نشسته اید، پای خود را جلوی بدن قرار دهید و به آرامی سعی کنید نوک انگشتان پا را به سمت خود بکشید. کشش ایجاد شده را ۱۵ تا ۳۰ ثانیه نگه دارید.
این تمرین را ۳ بار تکرار کنید. کشش مچ پا به شما در بهبود دامنه حرکتی پا و درمان خشکی مفاصل کمک می کند.
۲. کشش پشت ران
عضلات پشت ران (همسترینگ) بعد از گچ گرفتن پا دچار انقباض و کوتاهی می شوند. برای تقویت این عضلات روی یک صندلی بنشینید. یک پا را صاف جلوی خود بگذارید به طوری که سرپنجه بالا و به سمت خودتان باشد. پای دیگر را مانند شکل زیر خمیده کنید.
به آرامی بدن را به طرف پای صاف بکشید تا کششی در آن ایجاد شود. این کشش را برای ۲۰ تا ۳۰ ثانیه نگه دارید. بعد به حالت استراحت برگردید. این تمرین را ۳ مرتبه تکرار کنید. کشش همسترینگ علاوه بر تقویت این عضله، به افزایش دامنه حرکتی مفصل زانو و لگن نیز کمک می کند.
تمرینات تقویتی
برای درمان لنگیدن پا بعد از باز کردن گچ، لازم است عضلات خود را تقویت کنید. برخی از تمریناتی که در این زمینه به شما کمک می کنند، عبارتند از:
۳. تقویت عضلات ساق پا
برای تقویت عضلات ساق پا و بهبود تعادل خود موقع راه رفتن، روی پنجه پا بایستید و خودتان را بالا بکشید. چند ثانیه مکث کنید و دوباره به پایین برگردید و این تمرین را در ۳ ست انجام دهید.
۴. اسکوات
این تمرین به تقویت عضلات ران کمک می کند. برای انجام آن باید پاها را کمی باز کنید، به حالت نیمه نشسته دربیایید و بعد به آرامی دوباره بالا برگردید. حرکت اسکوات را ۱۰ بار تکرار کنید.
۵. تمرینات رانینگ
این تمرین در تقویت عضلات ران و بهبود کنترل حرکات پا موثر است. برای انجام آن باید بایستید؛ یک پا را به سمت عقب بدن بلند کنید و دوباره به آرامی به حالت اول برگردید. این حرکت را ۱۰ بار انجام دهید.
تمرینات تعادلی
عدم تعادل یکی از مشکلات رایج بعد از باز کردن گچ پا است. ساده ترین تکنیک کاردرمانی جسمی حرکتی که به بهبود تعادل شما کمک می کنند عبارتند از:
۶. ایستادن روی یک پا
این تمرین بسیار ساده است. در کنار دیوار، میز یا یک صندلی بایستید. به آرامی یک پا را بالا بیاورید و روی آن ۱۰ تا ۱۵ ثانیه بایستید؛ سعی کنید تعادلتان را حفظ کنید. بعد به حالت اولیه برگردید. این تمرین را در یک ست سه تایی انجام دهید.
۷. تمرینات هوازی
تمرینات هوازی به جریان بهتر خون کمک و عضلات ضعیف شده را تقویت می کنند. به همین دلیل توصیه می شود زیر نظر کاردرمانگرتان، بعد از باز کردن گچ پا حتما به ورزشهای هوازی مثل پیاده روی و دوچرخه ثابت بپردازید.
برای درمان لنگیدن بعد از باز کردن گچ پا شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
جمع بندی نهایی
بعد از باز کردن گچ پا، لنگیدن مشکل رایجی است که به دلیل ضعف عضلات، خشکی مفاصل، درد، التهاب و مشکلات تعادلی ایجاد می شود. با انجام تمرینات ورزشی کاردرمانی می توانید این مشکل را برطرف کنید.
این تمرینات شامل مجموعه ای از حرکات کششی، تقویتی و تعادلی هستند که به کمک آنها می توانید دوباره به حالت طبیعی راه بروید و عملکرد و قدرت طبیعی پای خود را بعد از شکستگی بازیابید.
سوالات متداول
رایجترین سوالاتی که در مورد لنگیدن بعد از گچ و روشهای درمان آن پرسیده می شوند، عبارتند از:
برای درمان لنگیدن پا بعد از گچ باید چه نکاتی را رعایت کنیم؟
به تدریج و به آرامی تمرینات ورزشی را شروع کنید و به مرور فشار تمرین را افزایش دهید. بدون مشورت کاردرمانگر خود هیچ ورزشی انجام ندهید و اگر احساس درد شدیدی حین تمرین دارید، آن را متوقف کنید و به کاردرمانگرتان اطلاع دهید تا تمرین دیگری برایتان در نظر بگیرد.
چه مدت طول میکشد تا لنگیدن پا پس از باز کردن گچ بهبود یابد؟
روند بهبودی شما ممکن است از چند هفته تا چند ماه متغیر باشد. این مسئله به شدت آسیب، پیگیری تمرینات ورزشی و مدت زمان در گچ بودن پاها بستگی دارد.
آیا انجام ورزشهای درمانی می تواند باعث آسیب بیشتر به پا شود؟
اگر به درستی و زیر نظر متخصص کاردرمانی این تمرینات را انجام دهید، هیچ آسیبی نمی بینید. در غیر اینصورت احتمال آسیب وجود دارد.
اگر شما هم سوالی درباره علل و درمان لنگیدن پا بعد از باز کردن گچ دارید، در بخش نظرات می توانید از متخصصان کلینیک حافظ بپرسید.