مشکلات نشستن در کودکان یکی از دغدغه های والدینی است که تصور می کنند کودک آنها علیرغم سن خود هنوز توانایی لازم برای نشستن را پیدا نکرده است. معمولا مشکلی در این زمینه وجود ندارد. اما در مواردی نیز کودک برای تقویت مهارت های نشستن به تمرینات خاصی نیاز دارد.
در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با راهکارهای کاردرمانی برای کودکانی که نمیتوانند بنشینند، آشنا کنیم. این راهکارها شامل تمرینات ساده کاردرمانی هستند که در این مقاله به ۸ نمونه اصلی از این تمرینات خواهیم پرداخت. با برای دسترسی سریعتر به تیترهای این مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
کاردرمانی برای تقویت نشستن کودک
به گفته متخصصان کاردرمانی کودکان در کلینیک توانبخشی و کاردرمانی حافظ، تمرینات کاردرمانی روشهای موثری برای تقویت عضلات مرکزی بدن، بهبود تعادل و اصلاح وضعیت نشستن کودکان هستند. چند تمرین اصلی کاردرمانی برای کمک به بهبود نشستن کودکان عبارتند از:
۱- نشستن در موقعیتهای مختلف
این تمرین یکی از بهترین تمرینات کاردرمانی برای نشستن کودک است. برای انجام آن باید کودک را روی یک تشک یا بالش نرم در حالت نشسته بگذارید و کمک کنید در این وضعیت برای مدت کوتاهی باقی بماند.
او را تشویق کنید با استفاده از دستهایش تعادل خود را در حالت نشسته حفظ کند. به تدریج زمان این تمرین را بیشتر کنید تا کودک بتواند کم کم برای زمان طولانی تری بنشیند و تعادل خود را حفظ کند.
۲- تمرین نشستن و بلند شدن
در این تمرین به کودک کمک می کنیم با کمک دستها و پاهایش بتواند از حالت نشسته به حالت ایستاده تغییر وضعیت دهد. این تمرین علاوه بر تقویت عضلات مرکزی بدن به هماهنگی بین اعضای بدن و سایر مهارت های حرکتی کودک مثل چهار دست و پا راه رفتن یا ایستادن او نیز کمک کند.
۳- تمرین برداشتن اشیای دور
بهبود تعادل کودک می تواند به توانایی نشستن او کمک کند. به همین دلیل کاردرمانگران کودک از این روش برای کمک به رفع مشکل نشستن کودکان استفاده می کنند.
یکی از تمرینات کاردرمانی برای بهبود تعادل این است که باید کودک را روی بالش نرم بنشانید. او را تشویق کنید در حالت نشسته تلاش کند با دستهایش اشیای مختلف اطرافش را بردارد. این تمرین برای تقویت عضلات مرکزی بدن او نیز مفید است.
بیشتر بخوانید: چه زمانی باید دیر نشستن نوزادان را جدی بگیریم
برای درمان دیر نشستن نوزادتان با کاردرمانی در اصفهان شما هم می توانید از تخصص و تجربه کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
تقویت عضلات شکم و پشت کودک برای نشستن
تمرینات زیر نقش مهمی در تقویت عضلات مرکزی بدن (عضلات شکم و پشت کودک)، بهبود تعادل و حفظ وضعیت نشستن صحیح در کودکانی دارند که هنوز نمی توانند بنشینند:
۴- نشستن روی توپ درمانی
در این تمرین، کودک طوری روی یک توپ درمانی بزرگ نشانده می شود که بالاتنه او در وضعیت عمود بر توپ باشد. در این حالت کودک یاد می گیرد تعادل خود را حفظ کند.
حتی بهتر است کمک کنید در این وضعیت کمی به جلو یا عقب خم شود یا توپ را حرکت دهید تا این تمرین چالش برانگیزتر شود و مجبور باشد تعادل خود را در این وضعیت ها حفظ کند و از عضلات شکم و پشت خود بیشتر استفاده کند.
۵- تمرین دراز کشیدن و بلند شدن
برای این تمرین باید کودک را به حالت خوابیده به پشت قرار دهید. او را به کمک اسباب بازیهای مورد علاقه اش یا هر روش دیگری تشویق کنید به آرامی سعی کند بنشیند. ممکن است این تمرین در ابتدا برای کودک سخت باشد، اما با تمرین مداوم، عضلات شکم و پایین تنه او تقویت میشوند.
۶- تمرین قوس پشت
برای انجام تمرین قوس پشت باید کودک را به شکم بخوابانید و او را تشویق کنید سر و سینه خود را به آرامی از زمین بلند کند. به این ترتیب یک قوس ملایم در پشت او ایجاد می شود. این تمرین به تقویت عضلات پشت برای حفظ تعادل کودک در وضعیت نشسته کمک می کند.
۷- تمرین چرخش بدن
این تمرین برای تقویت عضلات شکم و پشت و بهبود انعطافپذیری کودک مفید است. برای انجام این تمرین باید کودک را در وضعیت نشسته قرار دهید.
سپس به روشی که از کاردرمانگرتان یاد گرفته اید، سعی کنید او را تشویق کنید تا دستهایش را به سمت چپ و راست بدن بچرخاند و با بدنش حرکت دستها را به طرفین همراهی کند.
۸- حرکات آرام از پهلو به پهلو
برای این تمرین باید کودک را بنشانید و او را تشویق کنید، به آرامی بدنش را از یک طرف به طرف دیگر بچرخاند (از چپ به راست و بالعکس). این تمرین به تقویت عضلات شکم و پشت و بهبود تعادل بدن کودک کمک می کند.
تمرینات نشستن کودک با کاردرمانی در اصفهان
یادگیری تمرینات اصلی برای تقویت نشستن کودکان زیر نظر متخصصان کاردرمانی کودک در اصفهان به شما کمک می کند فرزندتان به طور طبیعی، بدون فشار زیاد و با حمایت مناسب بتواند صحیح و مستحکم نشستن را زودتر یاد بگیرد.
با مراجعه به متخصصان کاردرمانی کودک در کلینیک حافظ می توانید بعد از فراگرفتن این حرکات از درمانگر کودک خود، در منزل نیز بسیاری از این تمرینات را برای فرزندتان انجام دهید.
برای درمان دیر نشستن نوزادتان با کاردرمانی در اصفهان شما هم می توانید از تخصص و تجربه کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
جمع بندی نهایی
تمرینات کاردرمانی روش موثری برای تقویت عضلات شکم و پشت، بهبود تعادل و افزایش مهارتهای نشستن و دیگر مهارتهای حرکتی کودکان هستند. کودکانی که مشکل نشستن دارند با تمریناتی که در این مقاله گفته شد و تمرینات دیگر به تدریج یاد می گیرند بتوانند صحیح، مستقل و برای مدت طولانی بنشینند.
سوالات متداول
رایجترین سوالاتی که والدین در مورد تمرینات نشستن کودک از کاردرمانگران کلینیک حافظ می پرسند، عبارتند از:
چه زمانی باید نگران نشستن کودک خود باشم؟
اگر کودکی تا ۹ ماهگی هنوز نمی تواند بنشیند یا تعادل خود را در حالت نشسته نمی تواند حفظ کند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. چون این مسئله ممکن است در برخی موارد علامت تأخیر در رشد عضلات یا مشکلات دیگر باشد که به درمان نیاز دارند.
از چه سنی کودک می تواند تمرینات کاردرمانی برای نشستن را انجام دهد؟
کودکان می توانند این تمرینات را در هر سنی انجام دهند چون تمرینات متناسب با سن کودک طراحی می شوند. مثلاً در سنین پایین مثل ۶ ماهگی بیشتر تمریناتی انجام می شود که روی تقویت عضلات مرکزی بدن متمرکز هستند. با بیشتر شدن سن کودک مثلا در ۱۲ ماهگی، تمرینات پیچیدهتر و متنوعتر خواهند شد.
چقدر طول میکشد تا کودک به طور مستقل بنشیند؟
این مسئله بستگی به رشد فردی هر کودک دارد. معمولا کودکان می توانند از ۶ تا ۱۲ ماهگی شروع به نشستن مستقل کنند.
آیا باید نگران کودکانی باشیم که دیرتر از دیگران مینشینند؟
رشد کودکان معمولا با هم فرق دارد. اگر کودک شما دیرتر از معمول توانایی نشستن پیدا کرده ولی سایر مراحل رشد او مانند گرفتن اشیاء یا تعامل با محیط را به موقع طی کرده است، احتمالاً مشکلی نیست و نباید نگران باشید. با اینحال برای اطمینان می توانید با پزشک اطفال در این زمینه مشورت کنید.
اگر شما هم سوالی درباره تمرینات کاردرمانی نشستن کودکان دارید در بخش نظرات این مقاله حتما آن را از متخصصان کاردرمانی کلینیک حافظ بپرسید.