سرپنجه راه رفتن یکی از الگوهای راه رفتن غیر عادی در کودکان است که در آن کودک به جای استفاده از کف پا فقط روی پنجه ها راه می رود. اگر کودکتان به تازگی راه افتاده و نگران این حالت راه رفتن او هستید، حتما این مقاله را بخوانید.
ما در این مقاله به شما خواهیم گفت که آیا سرپنجه راه رفتن کودک نگران کننده است یا نه و در چه صورتی کودک شما نیاز به درمان دارد. برای دسترسی سریعتر به تیترهای این مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
سرپنجه راه رفتن در کودکان: مشکل رایج یا نگران کننده؟
سرپنجه راه رفتن در کودکان با راه افتادن کودک یعنی در سنین ۱۲ تا ۱۸ ماهگی شروع می شود. معمولاً در این سنین، سرپنجه راه رفتن نگران کننده نیست و اغلب بخشی از فرایند یادگیری راه رفتن است که با رشد کودک و توسعه عضلات و کنترل حرکتی او خودبخود رفع می شود.
اما اگر این الگو در سنین ۲ تا ۳ سالگی ادامه یافت، باید برای بررسی بیشتر علت آن به یک متخصص مشکلات کف پا مثل پزشک ارتوپد یا فیزیوتراپیست مراجعه کنید.
چرا کودک من روی پنجه راه میرود؟
به گفته کاردرمانگران کودک در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ، علل سرپنجه راه رفتن در کودکان معمولا به یکی از دلایل زیر است:
- کوتاهی تاندون آشیل (یکی از علل اصلی و رایج)
- مشکلات عضلانی-اسکلتی مثل اسپاسم و تنش عضلات پا
- مشکلات عصبی عضلانی مثل فلج مغزی
- عادتهای حرکتی
- دلایل روانشناختی (گاهی اوقات)
برای درمان اختلال سرپنجه راه رفتن کودکان در اصفهان شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
اهمیت تشخیص زودهنگام سرپنجه راه رفتن
تشخیص سرپنجه راه رفتن کودک به درمان به موقع آن کمک زیادی می کند. چون ۳ تا ۵ سالگی بازه سنی طلایی برای درمان غیرجراحی این مشکل است و کودک فقط با تمرینات اصلاحی و کاردرمانی کودکان می تواند طبیعی راه برود.
اما اگر تا بعد از ۵ سالگی، سرپنجه راه رفتن اصلاح نشود، باید ارزیابی های عصبی-عضلانی انجام شود. در این سنین احتمالا کودک شما نیاز به روشهای جراحی برای درمان کوتاهی تاندون آشیل کودکان یا مشکلات عضلانی-اسکلتی خود دارد.
روشهای درمان سرپنجه راه رفتن کودکان
روشهای مختلفی برای درمان سرپنجه راه رفتن کودک وجود دارند که بسته به علت و شدت آن انتخاب می شوند. این روشها عبارتند از:
کاردرمانی: استفاده از تکنیک های کاردرمانی مثل تمرینات اصلاحی به بهبود الگوی راه رفتن کودک و کاهش تنش عضلانی او کمک می کند. این یک روش درمان قطعی برای کودکان ۲-۳ سال است.
بستن بریس: استفاده از بریس یا آتل یکی از رایجترین روشهای غیرجراحی برای درمان سرپنجه راه رفتن کودکان است که برای اصلاح وضعیت پا استفاده می شود.
استفاده از ارتز یا کفشهای اصلاحی: این کفش ها یا ارتزها به عنوان یک حمایت خارجی برای کف پای کودک هستند. آنها به اصلاح وضعیت پاها، راه رفتن کودک و کاهش فشار روی پنجه ها کمک می کنند.
فیزیوتراپی: از روشهای فیزیوتراپی برای کشش تاندون آشیل، تقویت عضلات ساق پا، … استفاده می شود. اگر کودک با این روش درمان نشود، باید سراغ گزینه های جراحی رفت.
جراحی سرپنجه راه رفتن در کودکان: روشهای مختلف جراحی راه حل نهایی برای درمان کوتاهی شدید تاندون آشیل یا مشکلات عضلانی پیچیده ای هستند که باعث نوک پا راه رفتن کودک می شوند.
درمان قطعی سرپنجه راه رفتن کودکان در اصفهان
تکنیک های کاردرمانی برای درمان سرپنجه راه رفتن کودکان یک روش قطعی برای درمان کودکان زیر ۳ تا ۵ سال است. این تکنیکها عبارتند از:
ورزش برای درمان سرپنجه راه رفتن کودکان
تمرینات اصلاحی برای سرپنجه راه رفتن به کشش تاندون آشیل، اصلاح الگوی راه رفتن کودک و تقویت عضلات ساق پای او کمک می کنند. این تمرینات شامل موارد زیر هستند:
- تمرینات کششی مثل کشش پشت ساق و خم کردن پا به سمت جلو و عقب برای افزایش طول عضلات کوتاه شده، به ویژه تاندون آشیل و کاهش تنش عضلانی در پاها و لگن
- تمرینات تقویتی مثل راه رفتن با پای برهنه روی سطوح نرم یا متحرک مانند توپهای حسی یا ماسه برای تقویت عضلات ساق پا، ران و عضلات مرکزی بدن
- تمرینات تعادلی مثل ایستادن روی یک تخته تعادل برای بهبود تعادل و هماهنگی کودک
- تمرینات ورزشی برای افزایش دامنه حرکتی مفاصل پا مثل مچ پا
برای انجام این تمرینات معمولا کاردرمانگران کودک از ابزارهای کمکی مانند نوارهای کششی، توپ های درمانی و تخته های تعادلی استفاده می کنند.
درمانهای حسی
در این تکنیک برای افزایش آگاهی حسی کودک نسبت به موقعیت بدن و حرکت پاها از تکنیکهای کاردرمانی مثل گذاشتن وزنه های کوچک روی پا یا راه رفتن روی سطوح مختلف استفاده می شود. این تکنیکها به بهبود پردازش حسی کودک و کاهش حساسیت به لمس و فشار کمک می کنند.
آموزش الگوی صحیح راه رفتن به کودک
تمرینات مشخصی مثل آهسته و کنترل شده راه رفتن جهت یادگیری الگوی صحیح راه رفتن به کودک آموزش داده می شود. هدف این تمرینات استفاده آگاهانه از الگوی صحیح و تبدیل شدن آن به یک عادت است. این تمرینها به تقویت هماهنگی عضلات و مچ پا نیز کمک می کنند.
آموزش به والدین
کاردرمانگران به والدین برخی تمرینات اصلاحی را آموزش می دهند تا در منزل با کودک خود آنها را انجام دهند.
بازی درمانی
در بازی درمانی کودکان، طراحی بازیهای حسی و حرکتی مثل بالا و پایین رفتن از پلهها، لی لی بازی، یا پرش به سمت جلو به تقویت عضلات پا و حس عمقی کودک کمک کرده و او را تشویق می کند از کف پاها استفاده نماید.
ماساژ درمانی
در این روش برای تسکین اسپاسم و تنش عضلات پا و بهبود حرکت پاها از تکنیک های آرام سازی مثل ماساژ عضلات استفاده می شود.
روشهای کاردرمانی بالا با توجه به مشکل و نیازهای فردی کودک طراحی می شوند. والدین عزیز اصفهانی با استفاده از این روشها در کلینیک کاردرمانی حافظ می توانند برای درمان سر پنجه راه رفتن کودک خود اقدام کنند.
برای درمان اختلال سرپنجه راه رفتن کودکان در اصفهان شما هم می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
مزایای درمان سرپنجه راه رفتن کودک با کاردرمانی
- بهبود عملکرد حرکتی کودک
- کاهش محدودیتهای حرکتی ناشی از سرپنجه راه رفتن
- بهبود کیفیت زندگی کودک
- کمک به راه رفتن طبیعی کودک بدون نیاز به جراحی
- افزایش اعتماد به نفس کودک با بهبود توانایی های حرکتی
- جلوگیری از عوارض سر پنجه راه رفتن مثل دردهای مزمن پا، تغییر فرم پا، …
خلاصه نکات مهم
سرپنجه راه رفتن بعد از سن ۲ سالگی طبیعی نیست و پای کودک نیاز به ارزیابی دارد. چون در این سنین، سر پنجه راه رفتن ممکن است در اثر مشکلاتی مثل کوتاهی تاندون آشیل، مشکلات اسکلتی-عضلانی، … رخ دهد.
بسته به علت و شدت مشکل می توان با روشهایی مثل کاردرمانی، بریس، کفشهای مخصوص، فیزیوتراپی و جراحی، سرپنجه راه رفتن را درمان کرد. کادرمانی روش قطعی و ساده برای درمان سرپنجه راه رفتن در کودکان است و با روشهایی مثل تمرینات اصلاحی، بازی درمانی و ماساژ تراپی انجام می شود.
سوالات رایج
سوالات زیر از متداول ترین پرسشهای والدین در مورد سرپنجه راه رفتن کودکان هستند:
آیا سرپنجه راه رفتن میتواند بر رشد و توسعه حرکتی کودک تأثیر بگذارد؟
بله، این الگوی راه رفتن تأثیر منفی بر رشد و توسعه حرکتی کودک دارد و باعث کاهش تعادل، هماهنگی و چابکی کودک حین فعالیتهای ورزشی و بازی می شود.
آیا تمرینات خانگی برای اصلاح سرپنجه راه رفتن کودک وجود دارد؟
بله. تمرینات ساده کاردرمانی که کاردرمانگر کودکتان به شما می آموزد را در خانه هم می توانید با کودکتان انجام دهید. این تمرینات معمولا شامل کشش تاندون آشیل، تقویت عضلات ساق پا و تمرینات تعادلی هستند.
چرا درمان زودهنگام سرپنجه راه رفتن اهمیت دارد؟
درمان به موقع کودک باعث می شود در سنین پایین تر و با مداخلات ساده تری (روشهای غیرجراحی) درمان کودک انجام شود.
اگر سرپنجه راه رفتن درمان نشود چه اتفاقی میافتد؟
مشکلاتی مثل درد مزمن مفاصل و تغییر فرم طبیعی پا از عوارض سرپنجه راه رفتن کودکان هستند که در صورت عدم درمان آن، کودک در آینده دچار کاهش اعتماد به نفس، اختلال در راه رفتن یا بروز مشکلاتی در ستون فقرات می شود.
اگر شما هم سوالی درباره درمان قطعی سرپنجه راه رفتن کودکان دارید، می توانید در قسمت نظرات این مقاله از کلینیک کاردرمانی حافظ بپرسید.