خام حرکتی کودکان یا کلامزی زمانی اتفاق می افتد که قسمتهایی از مغز دچار نقص حرکتی شود. در نتیجه، هر چند توانایی ذهنی کودک، متوسط به بالا است اما دچار اختلال در یادگیری حرکتی است و نمی تواند بعضی از حرکات را درست و هماهنگ انجام دهد. این اختلال در پسران ۳ تا ۴ برابر دختران است.
در این مقاله قصد داریم به مشکل دست و پا چلفتی در کودکان و درمان کلامزی با کاردرمانی بپردازیم. تا پایان این مقاله همراه ما باشید. جهت دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
اختلال خام حرکتی چه نشانه هایی دارد؟
علائم خام حرکتی کودکان شبیه بسیاری از بیماری های دیگر مثل اوتیسم است. به همین دلیل به سختی می توان این اختلال را در کودکان شناسایی کرد. علائم کلامزی عبارتند از:
- کندی در انجام حرکات
- ناهماهنگی بین اندام ها موقع حرکت
- تاخیر حرکتی در کودکان مثل تاخیر در سینه خیز رفتن، گردن گرفتن، غلت زدن و …
- ناتوانی در پیش بینی و استفاده از اطلاعاتی که از حس عمقی به دست می آورند
- مشکل در جهت یابی
- راه رفتن نامتعادل
- زمين خوردن مکرر
- برخورد به دیگران موقع راه رفتن
- مشکل در انجام حرکات ظریف مثل بستن دکمه یا بند کفش، رنگ آمیزی، …
- ناتوانی در نشستن روی صندلی
به گفته دکتر احسان ذاکرین، متخصص کاردرمانی، علائم این اختلال در همان اوایل زندگی کودک خود را نشان می دهند و زندگی روزمره او را مختل می کنند. البته در صورتی این علائم مربوط به کلامزی است که هیچ آسیب عصب شناختی و بی حسی در اندام ها وجود نداشته باشد و اختلالی در تون عضلانی دیده نشود.
چرا بعضی افراد دست و پا چلفتی هستند؟
مشکلات دستگاه عصبی مرکزی (مغز و نخاع)، عقب ماندگی ذهنی، صرع و فلج مغزی در کودکان از عواملی هستند که باعث خام حرکتی در کودکان می شوند. علت کلامزی یا ایجاد خامی حرکتی می تواند ارثی و ژنتیکی و یا به دلیل یکی از موارد زیر نیز باشد:
- سن بارداری مادر (بالای ۳۶ و کمتر از ۱۶)
- سابقه سزارین
- بارداری در سنین بالای ۴۰ سال در زنانی که چندین فرزند دارند
- کوتاهی قد و اضافه وزن مادر
- بیماری های مادر در دوران حاملگی مثل دیابت شیرین، اختلالات غدد داخلی، عفونت های ویروسی، فشار خون بالا
- استفاده زیاد از داروهایی مثل ویتامین D، آسپرین و آنتی بیوتیک طی بارداری
مصرف مواد مخدر، سیگار، استفراغ مداوم مادر در طول بارداری و طبقه اقتصادی و اجتماعی پایین از عوامل موثر در افزایش ریسک خامی حرکت کودک هستند.
روشهای تشخیص اختلال هماهنگی رشدی
اختلال هماهنگی رشدی یا کلامزی در کودکان از اوایل تولد با مشکلات رشدی و تاخیرهای تکاملی مثل دیر راه افتادن و دیر نشستن کودک بروز می کند. اما اغلب در سنین ۶ تا ۱۲ سالگی و در مدرسه این اختلال شناخته می شود.
با مشاهده علائم دست و پا چلفتی باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک با معاینه و ارزیابی تعادل، قدرت، هماهنگی عضلات و … می تواند این اختلال را تشخیص دهد.
درمان خام حرکتی در اصفهان
به گفته دکتر احسان ذاکرین، متخصص کاردرمانی، متاسفانه خامی حرکت کودک یک بیماری پیش رونده است و در صورت عدم درمان، علائم آن بدتر می شوند. این بیماری قابل درمان نیست و تا پایان عمر شخص ادامه دارد. اما با توانبخشی می توان جلوی پیشرفت بیماری را گرفت و مهارت های حرکتی کودک را ارتقا داد.
برای درمان کودک دست و پا چلفتی با روشهای توانبخشی باید به بهترین مرکز کاردرمانی کودکان مراجعه کنید. اگر ساکن اصفهان و شهرهای اطراف آن هستید، می توانید برای تشخیص و درمان خام حرکتی با کاردرمانی در به آقای دکتر ذاکرین، متخصص توابخشی کودکان مراجعه کرده یا از خدمات کاردرمانی در منزل بهره مند شوید.
برای تشخیص و درمان خام حرکتی یا کلامزی با کاردرمانی در اصفهان می توانید از تخصص و تجربه کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
کاردرمانی در کودکان کلامزی
کاردرمانگران برای درمان کودکان کلامزی از تکنیک های کاردرمانی جسمی حرکتی استفاده می کنند. این تکنیکها به روشهای زیر مهارت های زندگی کودک مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی را ارتقا می دهند:
بازی درمانی
بازی درمانی در کودکان کلامزی می تواند باعث هماهنگی دستها یا پاها با یکدیگر و نیز هماهنگی دست و پا با چشم کودک شود. مثلا در بازی های توپی، می توان مشکل پرتاب کردن و گرفتن توپ را در این کودکان برطرف کرد. همچنین با بازی های پرشی و جهشی می توانید ناتوانی کودک در پریدن را برطرف کنید.
ورزش درمانی
یکی از پرکاربردترین روشهای درمان کودکان کلامزی استفاده از تکنیک های کاردرمانی جسمی حرکتی است. این تکنیکها به استقلال کودک و یادگیری نحوه لباس پوشیدن، غذا خوردن و دیگر کارهای روزانه او کمک زیادی می کنند. کاردرمانی جسمی حرکتی به روشهای زیر مهارت های زندگی کودک دست و پا چلفتی را ارتقا می دهند:
- تقویت مهارت های حرکتی درشت مثل غلت زدن نوزادان، نشستن نوزاد، چهار دست و پا راه رفتن، …
- تقویت مهارت های حرکتی ظریف مثل دست گرفتن قاشق و مداد
- ایجاد هماهنگی و تعادل بین اندام ها و ارتباط بهتر آنها با مغز
- تقویت عضلات بدن
ورزشهایي مثل شنا یا دوچرخه سواری و ورزش هایی که گروهی نیستند، بیشتر می توانند اختلال هماهنگي رشدي را در کودک کلامزی برطرف کنند.
تمرینات تعادلی
کاردرمانگر برای کودکی که مشکل تعادل دارد و راه رفتن او با مشکلاتی همراه است، تمرینات تعادلی تجویز می کند. این تمرینات به بهبود تعادل بدن کودک، توانایی او در نشستن روی صندلی و نیز اصلاح الگوی راه رفتن او کمک می کنند.
برای تشخیص و درمان خام حرکتی یا کلامزی با کاردرمانی در اصفهان می توانید از تخصص و تجربه کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
تمرینات کاردرمانی بیماری خام حرکتی
در این بخش به بعضی از تمرینات کاردرمانی که برای کودکان کلامزی توصیه می شوند، پرداخته ایم:
تمرین ۱
این تمرین مناسب کودکان مبتلا به بیماری خام حرکتی است که نمی توانند کارهایی مثل پرت کردن یا گرفتن اجسام را انجام دهند. می توان با بازی هایی مثل پرتاب توپ و گرفتن آن، انداختن توپ داخل سبد و بازی های مشابه این مهارت را در کودکان کلامزی تقویت کرد.
تمرین ۲
نقاشی کردن روی دیوار با اسپری یا بطری رنگ به مهارت گرفتن مداد در دست کمک می کند. بعد از آن کودک می تواند نقاشی با مداد رنگی را تمرین کند. این تمرین جزء تمرینات کاردرمانی دست است که برای تقویت مهارت های ظریف دست مثل بستن دکمه لباس، قیچی کردن و غیره به کار می روند.
تمرین ۳
بستن بند کفش برای کودکان پیچیده است. برای کمک به آنها از تخته بند کفش استفاده می شود. برای این کار باید تخته را روی میز بگذارید. بند کفشها را ابتدا خودتان ببندید تا کودک بتواند مراحل آن را کاملا ببیند. اگر بندهای کفش در دو رنگ متفاوت باشند، بهتر است.
بیشتر بخوانید:آیا سندروم داون ارثی است؟
همچنین، بند کفش ها بهتر است بلند باشد چون راحتتر و سریعتر از بندهای کوتاه بسته می شوند. بعد از موفقیت در این تمرینات می توانید، تمرین بستن بند کفش واقعی را با کودکتان شروع کنید.
تمرین ۴
فعالیت های ورزشی مداوم در طول هفته برای سلامت روحی و جسمی و جلوگیری از چاقی در کودکان کلامزی بسیار مهم است. بگذارید هر ورزشی که از آن لذت می برند را انجام دهند. این ورزشها نباید رقابتی باشند.
می توانید بدمینتون، تنیس، فوتبال، شنا یا دوچرخه سواری را برای آنها امتحان کنید. دویدن یا راه رفتن هم می توانند برای آنها مفید باشند چون به تقویت عضلات و تحرک کودکان کلامزی کمک می کنند.
اگر سوالی درباره کاردرمانی کودکان کلامزی دارید، می توانید سوالات خود را در بخش نظرات این مقاله از ما بپرسید.