فلج ارب عارضه ای است که در اثر صدمه دیدن شبکه براکیال (شبکه عصبی در بازو) ایجاد می شود. این عارضه می تواند مادرزادی باشد یا در اثر تصادف، ضربه یا عوامل دیگر در هر سنی ایجاد شود. پیش از این در همین سایت درباره درمان فلج ارب در نوزادان و نیز روشهای درمان آن توضیح داده ایم. اما در این مقاله قصد داریم صرفا به بعضی از ورزشهای مخصوص فلج ارب در کودکان و بزرگسالان بپردازیم. جهت دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
درمان قطعی فلج ارب در اصفهان
یکی از روشهای اصلی و غیر جراحی فلج ارب (آسیب شبکه بازویی) در بزرگسالان و کودکان، تمرینات کاردرمانی هستند. متخصص فلج ارب در یک کلنیک کاردرمانی، برای درمان این بیماری با توجه به وضعیت و سن بیمار، تمرینات ورزشی خاصی را طراحی می کند تا عملکرد دست بیمار بهبود یابد.
بعد از یادگیری نحوه صحیح اجرای این تمرینات، می توانید تمرین درمانی را در منزل ادامه دهید. اگر به دنبال یکی از بهترین متخصصان کاردرمانی فلج ارب در اصفهان هستید، پیشنهاد می کنیم به دکتر احسان ذاکرین، کارشناس ارشد توانبخشی و کاردرمانی دست کودکان در اصفهان مراجعه کنید.
برای درمان فلج ارب در بزرگسالی و یا فلج ارب مادرزادی در نوزادان می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
تمرینات ورزشی برای فلج ارب
در این بخش به بعضی از تمرینات ورزشی برای توانبخشی فلج دست کودکان یا بزرگسالانی که مبتلا به فلج براکیال هستند، پرداخته ایم. به خاطر داشته باشید که این تمرینات حتما باید با اجازه کاردرمانگرتان انجام شود.
تمرین ۱
کودک را در موقعیتی قرار دهید که مجبور باشد برای دسترسی و بازی با اسباب بازی های مورد علاقه خود، وزنش را روی دستی بیندازید که آسیب دیده است یا مجبور باشد از آن دست برای گرفتن اسباب بازی استفاده کند. موقع انجام این تمرینات باید در کنار نوزاد یا کودک خود باشید تا ایمنی او را فراهم کنید. روزی دو تا سه بار و هر بار ۱۰ دقیقه می توانید این تمرین را انجام دهید.
تمرین ۲ و ۳
برای کشش انگشتان نوزاد مبتلا به فلج ارب، او را به پشت بخوابانید. ۴ انگشت او را کنار هم قرار دهید و به همان حالت و به شکل زیر (۱) سعی کنید انگشت ها را به آرامی صاف کنید. کمی مچ را به عقب خم کنید. چند ثانیه انگشتان را به همین حالت نگه دارید. دست را رها کرده و این تمرین را دوباره برای ۱۰ مرتبه انجام دهید.
در ادامه ی این تمرین، انگشت ها را به حالت مشت کردن به شکل زیر (۲) جمع کنید. به آرامی مچ دست را به سمت بالا خم کنید. دست را به همین حالت چند ثانیه نگه دارید و بعد دوباره مچ دست را راست کنید. این تمرین را چند بار در روز در ست های ۱۰ تا ۱۵ تایی انجام دهید.
تمرین ۴
برای این تمرین، بازوی دست آسیب دیده را به قفسه سینه بچسبانید. با دست دیگر، آرنج دستی که به سینه چسبیده را نگه دارید. سعی کنید کشش ایجاد شده را به مدت ۱۰ ثانیه نگه دارید. این تمرین را به کمک کاردرمانگر یا شخص دیگری نیز می توانید انجام دهید.
تمرین ۵
به پشت بخوابید. دست آسیب دیده را در کنار بدن تا جایی بالا بیاورید که همتراز با شانه آسیب دیده باشد. به آرامی دست را از آرنج به سمت قفسه سینه خم کنید. دوباره دست را دور کنید و به حالت اول برگردانید. همین تمرین را در یک ست ۱۰ تایی پشت سر هم تکرار کنید.
سه الی چهار بار در روز این تمرین را برای بهبود دامنه حرکتی آرنج تان انجام دهید. اگر نوزادتان دچار ارب شده است، این تمرین را می توانید به شکل زیر برای او انجام دهید. یادتان باشد که نباید آرنج را به زور و با فشار خم و باز کنید. این کار باید با ملایمت انجام شود تا دست کودک آسیب بیشتری نبیند.
تمرین ۶
به پشت بخوابید. مچ دست آسیب دیده را بگیرید. به آرامی آن را بالای سرتان بیاورید. کشش ایجاد شده در زیر بغل را ۵ تا ۱۰ ثانیه نگه دارید. دست را به جای اول خود برگردانید. این تمرین را ۳ بار در یک ست ۱۰ تایی تکرار کنید. می توانید در حالت نشسته روی صندلی هم این تمرین را انجام دهید.
تمرین ۷
پشت سر شخص بیمار قرار بگیرید. با یک دست زیر آرنج و با دست دیگر زیر مچ صدمه دیده ی او را بگیرید. کمک کنید به آرامی دستش را تا بالای سر بیاورد. تا جایی که می توانید دست او را بالا بیاورید. چند ثانیه در این حالت مکث کنید و دوباره دست را خیلی آرام پایین بیاورید. مراقب باشید حین بالا و پایین بردن دست، به بیمار آسیب نزنید. این تمرین را ۳ تا ۴ بار در روز و هر بار ۱۰ مرتبه انجام دهید.
امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم شما را با تعدادی از تمرینات مفید جهت درمان فلج ارب در بزرگسالان و کودکان آشنا کنیم. بعد از آموزش نحوه صحیح انجام این تمرینات، می توانید آنها را روزانه ۲ تا ۳ بار در منزل و در تعداد ست های گفته شده انجام دهید.
اگر سوالی درباره درمان فلج ارب دارید، می توانید سوالات خود را از ما در بخش نظرات این مقاله بپرسید.
باسلام وخسته نباشید.
دخترم موقع زایمان پرستار ها عصب دست سمت راستش را کشیدن. از وقتی به دنیا آمد تا الان که یک سال و یک ماهش هست.دارم میبرمش فیزوتراپی الان دستش رو حرکت میکنه با دستش اسباب بازی باهاش میگیره ولی تو دهنش نمیزاره.هنوز دستش سنگینه سبک نیس غذا هم نمیزاره تو دهنش دستش رو نمی چرخونه.
درمان ارب باید به موقع و تحت پروتکل های کاردرمانی صورت بگیرد تا مشکلاتی مثل ضعف در حرکات شانه، بیرون زدگی کتف و..ایجاد نشود. توصیه میکنم با همکاران کاردرمانگری که در این خصوص تسلط و علم کافی دارند، مشورت کنید.
سلام من سه ماه کامل است که تصادف کردم شبکه ی بازوییم فلج شده میخواستم بدونم با فیزیوتراپی یا عمل جراحی بهتر میشود یا نه لطفا راهنماییم کنید ممنون
میزان بهبودی عملکرد شبکه بازویی شما بستگی به شدت و نوع آسیب ریشه های عصبی دارد، در آسیب های خفیف که همراه با قطع عصب نیستند با دریافت کاردرمانی و فیزیوتراپی در کنار هم امکان بهبودی وجود دارد.
سلام
اگر در هنگام نوزادی دستی که دچار ارب شده مورد درمان قرار نگرفته باشد و صرفاً بطور غیر متناوب ورزش های این آسیب دیدگی را انجام داده باشد آیا قابل درمان در بزرگسالی هست.در حال حاضر در کناره دو انگشت دستم سوزش شدیدی احساس میکنم آیا این سوزش قابل درمان است؟
عوارض ایجاد شده نظیر سوزش و درد قابل درمان هست ولی باقی مسائل نیاز به معاینه دارد.
سلام .وقت بخیر .کودک من دچار ارب هست دست چپ.ی سوال داشتم الان ۴ ماهشه و فیزیوتراپی داره میره .آیا حرکاتی که توی خواب انجام میده .منظورم گذاشتن حالت دست هست .تو بیداری هم انجام میده
بستگی به نوع حرکت و نقش عضلات در آن حرکت دارد. در این خصوص بهتر هست از تراپیست کودکتان راهنمایی بگیرید.
سلام خسته نباشین دست راست نوزاد یک ماهم موقع زایمان ارب شده انگشتاش و مچ دستش تکون میده ولی ارنج و بازو و شانش حس نداره فعلا ورزشش میدم تا ۳ ماهگی خواستم بدونم میزان اسیبمشخصهو اینوه امیدی برای خوب شدنش هست.؟
برای درمان موفق نیاز به معاینه و کاردرمانی هست.
سلام وقت بخیر دکتر نوازدی ۴۲ روزه که موقع زایمان فلج ارب شده ولی انگشتان و مچ دستش حرکت داره این نوع فلج ارب بدون نیاز به عمل خوب میشه؟ و تا چن ماه خوب میشه
و اینکه آب درمانی با آب ولرم هم موثره؟و موقع ماساژ از روغن زیتون میتونیم استفاده کنیم؟خیلی ممنونم اگه جواب بدین
بر اساس گزارشات شما بعید است شدت آسیب زیاد باشد، اما در نظر داشته باشید در صورتیکه جهت کاردرمانی اقدام نکنید می تواند در آینده آسیب های غیر قابل جبرانی را به بار بیاورد.
همچنین تمرینات مناسب در منزل بسته به وضعیت نوزاد و آسیب های حرکتی بوجود آمده متفاوت است؛ لذا، همراه با کاردرمانی تمرینات مناسب را از تراپیست کودک دریافت کنید.
من ۳۷ سالمه هنگام تولد دچار فلج ارب شدم واز همون کودکی تحت درمان بودم خداروشکر از نظر ظاهر وانجام فعالیت های روزانه مشکلی ندارم آخرین بار توی سن ۱۸ سالگی معاینه شدم ودکترم گفت توی بهترین حالت ممکن قرار دارم منتها الان احساس میکنم موقع بالا آوردن دستم دچار بیرون زدگی کتف میشم وجدیدا گرفتگی گردن دارم به نظرشما نیاز هست مراجعه کنم یا با تمرین ورزشی رفع میشه ممنون میشم پاسخ بدید
ایجاد دردهای عضلانی بدلیل عملکرد غیرنرمال عضلات نیاز به کاردرمانی دارد و نمی توان در مراحل اولیه تمرین خاصی را تجویز کرد.
سلام آقای دکتر خسته نباشید موقعه زایمان دست راست دخترم فلج شده تا ۵۰روزگی فقط یه کم بازوش تکون میداد بعداش چند بار ورزش براش انجام دادم بعد از ورزش ها موقعه ای که میخواد خستگیش ور کنه دستش تکون میدم ایم چه علامی هست آیا رو به بهبودی هست
در مراحل اولیه کودکان غالبا در حرکات غیر ارادی پیشرفت را نشان می دهند اما توصیه میکنم برای درمان ارب و دریافت تمرینات مناسب جهت انجام دادن در منزل به کاردرمانی مراجعه کنید.
سلام و وقت بخیر
من دچار فلج ارب در نوزادی شده ام. دستم را کامل نمیتونم بالا ببرم اخیرا احساس میکنم محدودیت حرکتی بنده شدیدتر شده است.
لطفا راهنمایی بفرمایید.
درمان در شما بر پایه سن و آسیب های جانبی ایجاد شده می باشد؛ لذا، جهت تعیین درمان مناسب باید معاینه شوید.
سلام پسرم موقع زایمان دست چپس عصب دستش کشیده شده تا دو سالگی فیزیو تراپی بردم الا پنج سالش دستشو کامل تکون میده همه ی کاراشو خودش انجام میده فقط دستش یکم کج کتفشم از پشت بیرون میزنه ایا باورزش خوب میشه
بیرون زدگی کتف با ورزش قابل اصلاح نیست. اصولا بعد از آسیب اگر کاردرمانی هم شروع میکردید، این مسئله کمتر می شد.
سلام . دخترم امروز به دنیا اومد حین زایمان دست راستش حرکت نمیکنه فقط انگشت هایش را تکان میدهند پرستار گفت احتمالا عصب آسیب دیده چون عکس رادیولوژی گرفتن استخوان ها و کتف سالمه. الان چکار کنم دارم از غصه دق میکنم .
در صورتیکه آسیب شبکه عصبی دست وجود داشته باشد، جهت درمان به کاردرمانی مراجعه کنید. بسته به شرایط نوزاد، می توان از همان هفته های اول درمان را شروع کرد.
در درمان موفق ارب، اصل بر کاردرمانی زودهنگام است.
سلام فرزندمان هنگام تولدگفتن که ارب شده ولی الان که چهارماهشه میتواندکمی انگشتانش راحرکت دهدوکمی هم بازویش رابالا میبرد آیا این روبه بهبودی است ممنون اگه جواب بدین
کودکان ارب می بایست از نوزادی تحت مداخلات کاردرمانی قرار بگیرند تا حداکثر حرکت را بدست آورند، میزان بهبودی خودبخودی بسیار کم است.
باسلام عصب دست راست پسرم موقع زایمان کشیدن از اول روز بدنیا اومدن فیزیوتراپی کار درمانی میبرم نتیجهای نداشته الآنم هفت سالشه مچ دستش نمیچرخه انگشتانش زیاد حرکت نداره دستش هم تا کتف میبره بالا لطفاً راهنمایی کنید ممنون
میزان بهبودی و درمان ارب به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد، با توجه به گذشت هفت سال و همچنین دریافت درمان های مختلف می بایست بررسی و معاینه دقیق انجام شود.