پاچنبری یا کلاب فوت یک نوع بدشکلی مادرزادی در فرم پاها است که در آن سرپنجه های پا به سمت داخل چرخش دارند. این عارضه استخوانها، عضلات و تاندونهای پا را درگیر می کند. هرچند پا چماقی یا پا چنبری در نوزادان مشکلی ایجاد نمی کند، اما در کودکان باعث می شود نتوانند طبیعی راه بروند.
این عارضه در پسران بیشتر از دختران دیده می شود و در ۵۰ درصد از موارد هر دو پای نوزاد را درگیر می کند. ما در این مقاله قصد داریم شما را با علائم، عوارض و روش های درمان کلاب فوت در نوزادان و کودکان آشنا کنیم. برای دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
علائم و نشانه های پاچنبری در نوزدان و کودکان
به گفته دکتر احسان ذاکرین، متخصص و کارشناس ارشد کاردرمانی، علائم پاچنبری را می توان به سرعت در ظاهر پا تشخیص داد. در نوزادان پا چماقی، پنجه های پا بیشتر از پاشنه ها به سمت داخل چرخش دارند. دیگر علائم کلاب فوت بسته به اینکه کلاب فوت خفیف باشد یا شدید عبارتند از:
- قوس زیاد کف پا
- کوتاه تر بودن مچ پاها
- الگوی بد راه رفتن
- کوچکتر بودن پاشنه (اگر فقط یک پا چنبری باشد)
- مشکل در پوشیدن کفش
- سر و ته به نظر رسیدن پاها در کلاب فوت شدید
همچنین ممکن است در بعضی از موارد، کودک دچار درد کف پا یا رشد ناکافی عضلات ساق پا شود.
علت پاچنبری شدن نوزاد چیست؟
علت پاچنبری بودن کودکان هنوز دقیقا مشخص نشده است. اما این عارضه بیشتر در کودکانی دیده می شود که سابقه فامیلی و ارثی دارند. همچنین موارد زیر می تواند علت کلاب فوت در نوزادان باشد:
- عوامل محیطی مثل مصرف دخانیات در بارداری، سن مادر، …
- علل ژنتیکی
- اختلالات عصبی-عضلانی
- ناهنجاری اسکلتی- استخوانی مثل اسپینا بیفیدا، دیسپلازی هیپ (مفصل ران)
- فلج مغزی در کودکان
- دررفتگی تکاملی مفصل ران
همچنین، زایمان بریچ (تولد از پا به جای سر) هم می تواند از دلایل کلاب فوت در نوزدان باشد.
علت کلاب فوت در جنین
معمولا نقص های تکاملی جنین منجر به عدم تعادل و ناهماهنگی در عضلات کف پا شده و پاهای جنین چنبری می شوند. موارد زیر هم می توانند علت کلاب فوت در جنین باشند:
- وضعیت نامناسب جنین در رحم
- کم شدن مایع آمنیوتیک در کیسه جنینی
- بریچ بودن جنین در رحم
همچنین اگر آمنیوسنتز جنین (یکی از تست های تشخیص نقص ژنتیکی در بارداری) قبل از هفته سیزدهم بارداری انجام شود، می تواند ریسک کلاب فوت را در جنین بالا ببرد.
روش های تشخیص کلاب فوت در نوزادان
پزشکان علاوه بر معاینه پای کودک و نحوه ایستادن و راه رفتن او می توانند به کمک تصاویر اشعه ایکس یا سی تی اسکن، علت و عوارض پاچنبری در کودکان را نیز تشخیص دهند. این عارضه را در جنین می توان با کمک سونوگرافی در بارداری هم تشخیص داد.
برای تشخیص و درمان پاچنبری کودکان می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
عوارض پاچنبری بودن بچه ها در سنین بالاتر
هر چند کودکان بخاطر پای چماقی درد ندارند اما عدم درمان به موقع این عارضه باعث می شود نتوانند مثل بقیه همسالان خود بدوند و به صورت غیرعادی راه می روند. رایج ترین عوارض پاچنبری کودکان عبارت است از:
- آرتروز
- مشکلات روحی در نوجوانی به دلیل شکل ظاهری پاها
- عدم رشد طبیعی عضلههای ساق پا
- کوچکتر شدن ساق پا نسبت به حالت عادی
همچنین بد بودن الگوی راه رفتن کودکان کلاب فوت منجر به ایجاد زخم و پینه در پاها می شود. این پینه ها راه رفتن را برای بیمار سخت تر کرده و باعث درد پاها می شوند.
آیا پا چنبری درمان دارد؟
بهترین زمان برای تشخیص کلاب فوت همان دوران نوزادی و سنین پایین است. هر چند که درمان کلاب فوت در بزرگسالی هم امکانپذیر است اما سخت تر انجام می شود. نوع کلاب فوت کودک در نحوه درمان آن تاثیر زیادی دارد. مثلا اینکه پا چنبری خفیف، متوسط یا شدید باشد. البته کلاب فوت را می توان به انواع زیر هم تقسیم کرد:
- پا چنبری وضعیتی: این نوع پاچنبری معمولا با روشهای غیر جراحی قابل درمان بوده و فرم آن اصلاح می شود.
- پا چنبری سخت: در این وضعیت به اندازه ای فرم پاها سخت و انعطاف ناپذیر است که با هیچ روشی جز جراحی نمی توان فرم پا را اصلاح کرد.
همچنین اگر پاچنبری تنها عارضه ی کودک باشد، درمان آن راحت تر است. اما همراه بودن آن با مشکلاتی مثل اسپنابیفیدا یا ناهنجاری های دیگر درمان را سختتر و طولانی تر می کند.
روش های درمان کلاب فوت
برای درمان کلاب فوت، پزشکان اغلب از ترکیب روشهای غیرجراحی مثل گچ گیری، ماساژ، کاردرمانی، … استفاده می کنند. بسته به شدت و نوع پاچنبری در کودکان روش های درمان کلاب فوت عبارتند از:
- پوشیدن کفش کلاب فوت برای درمان پای چنبری در کودکان
- بستن بریس مخصوص برای اصلاح فرم پا
- گچ گیری پای نوزاد برای ۶ تا ۸ هفته
- فیزیوتراپی
- کاردرمانی پا چنبری (بهترین و جدیدترین روش درمان پاچنبری بدون جراحی)
- جراحی کلاب فوت برای آزادسازی تاندون آشیل از ۴ ماهگی نوزاد به بعد
هر چقدر برای درمان پاچنبری سریعتر اقدام کنید، در زمان کمتری فرم پاها اصلاح می شود. چون بافتهای نرم پا در سنین پایین انعطاف پذیری بیشتر دارند و به درمان بهتر جواب می دهند.
کاردرمانی پا چنبری نوزادان و کودکان در اصفهان
به گفته دکتر احسان ذاکرین، متخصص توانبخشی، بهترین دکتر برای درمان کلاب فوت، کاردرمانگران مراکز کاردرمانی هستند که با تکنیک های غیرجراحی پای نوزدان و کودکان را اصلاح می کنند. آنها به کمک روشهای زیر کاردرمانی پا چنبری کودکان را انجام می دهند:
درمان کلاب فوت با ماساژ
در این روش، کاردرمانگران با استفاده از تکنیک های ماساژدرمانی سعی می کنند پا چنبری را اصلاح کنند. ماساژ درمانی پا چنبری با مزایای زیر همراه است:
- کاهش درد پا
- افزایش انعطاف پذیری بافتهای نرم پا
- کمک به رشد عضلات ساق
این تکنیک به تدریج باعث می شود، بافتهای نرم پا جابجا شده و در محل درست خود قرار بگیرند. برای درمان با این روش می توانید سه روز در هفته به کلنیک کاردرمانی مراجعه و یا از خدمات توانبخشی و کاردرمانی در منزل این مراکز بهره مند شوید.
منوال تراپی یا درمان دستی
کاردرمانگران به کمک درمان های دستی که ترکیبی از تکنیک های ماساژ و حرکات کششی سبک است، سعی می کنند به صورت زیر به درمان پاچماقی کودکان کمک کنند:
- متعادل کردن طول تاندون های مچ پا
- رفع کوتاهی و آسیبهای تاندون
- بهبود دامنه حرکتی پا
- افزایش انعطاف پذیری عضلات و تاندون ها
تکنیک های درمان دستی برای پاچنبری باعث می شود به مرور زمان، دفورمیته بودن و بدشکلی پاها بهبود پیدا کند.
حرکات اصلاحی کلاب فوت
یکی از بهترین و اصلی ترین روش های درمان پاچنبری در کودکان و حتی بزرگسالان ورزش های کلاب فوت هستند. تمرینات کششی و قدرتی در این تکنیک به بهبود موارد زیر کمک می کند:
- تقویت عضلات و تاندون های پا
- افزایش دامنه حرکتی پا
- کاهش درد
- از بین رفتن قوس زیاد کف پا
- اصلاح فرم پا
- اصلاح الگوی بد راه رفتن در کودکان
ورزش پای کلاب فوت را می توانید زیر نظر کاردرمانگر فرزندتان یاد بگیرید و هر روز این تمرینات را در منزل برای نوزاد یا کودک تان انجام دهید. برای آشنایی با بعضی از ورزش های کلاب فوت برای کودکان و نوزادان می توانید مقاله درمان پاچنبری با حرکات اصلاحی را در همین سایت بخوانید.
برای درمان پاچنبری کودک خود در اصفهان می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
در پایان امیدواریم توانسته باشیم شما را با عارضه کلاب فوت در نوزادان و کودکان و همینطور بهترین روش های درمان پاچنبری آشنا کنیم. اگر چنین عارضه ای در فرزند خود دیدید، حتما از همان سنین پایین برای درمان آن اقدام کنید.
اگر سوالی درباره جدیدترین روش های درمان کلاب فوت (پاچنبری) در کودکان و نوزادان دارید، می توانید در بخش نظرات این مقاله آنها را از ما بپرسید.
خیلی عالی بود توضحیاتون
سپاسگزارم