درمان قطعی دیسپلازی هیپ در نوزادان

درمان-دیسپلازی-هیپ-در-نوزادان

از هر ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ تولد، یک نوزاد با مشکل دررفتگی لگن یا دیسپلازی هیپ متولد می شود. این عارضه ممکن است در یک یا هر دو طرف لگن رخ دهد. دررفتگی مفصل ران اغلب در پای چپ بیشتر از پای راست است.
دیسپلازی مادرزادی هیپ در فرزند اول رایجتر است و در دختران ۴ تا ۵ برابر بیشتر از پسران بروز می کند. در این مقاله، دکتر زهره حسنوند، متخصص و کارشناس ارشد کاردرمانی نوزادان، درباره روشهای درمان دیسپلازی مفصل ران توضیح می دهند. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

دیسپلازی مادرزادی هیپ چیست؟

دیسپلازی به معنی دررفتگی مفصل ران است که ممکن است به صورت کامل یا نیمه در رفتگی باشد. برخی از نوزادان به دلیل جمع بودن پاهایشان در داخل رحم با دیسپلازی مادرزادی هیپ یا CHD (Congenital hip dislocation) متولد می شوند.

اما برخی دیگر، بعد از تولد در اثر فشارهای فیزیکی به پا دچار این عارضه می شوند. پزشکان برای اشاره به بی ثباتی، دررفتگی یا کم عمق بودن حفره لگن نوزادان معمولاً از اصطلاح دیسپلازی رشدی هیپ یا DDH (Developmental Dysplasia of the Hip) استفاده می کنند.

همانطور که در تصویر زیر می بینید، در کودکانی که به این عارضه مبتلا هستند، سر استخوان ران نمی تواند به طور پایدار در حفره یا سوکت مفصل لگن و ران قرار بگیرد.

دیسپلازی-هیپ-در-نوزادان

آیا سستی لگن همان دررفتگی لگن است؟

رباط های مفصل لگن، استخوانهای ران را به لگن متصل می کنند. زمانی که این رباطها بیش از حد معمول حالت کشش داشته باشند، سستی یا شلی لگن رخ می دهد. سستی لگن را نمی توان به عنوان نوعی دررفتگی مادرزادی لگن در نظر گرفت.

سستی لگن نوزاد معمولاً طی ۴ تا ۶ هفتگی او خودبخود بهبود پیدا می کند. اما دررفتگی مادرزادی هیپ به این شکل نیست و حتما به درمان نیاز دارد.

علائم دیسپلازی هیپ در نوزادان

دیسپلازی خفیف معمولا علائمی ندارد و به همین علت است که تا ۷۲ ساعت بعد از تولد، حتما برای همه نوزادان، غربالگری دیسپلازی انجام می شود. اما ممکن است در بعضی از دیسپلازی ها با رشد نوزاد، والدین متوجه علائم زیر شوند:

  • بلندتر بودن یکی از پاها
  • چرخش پای نوزاد به سمت بیرون
  • محدودیت دامنه حرکتی یکی از پاها که موقع پوشک کردن می توانید متوجه آن شوید.
  • لنگیدن کودک در سنین بعد از راه افتادن که می تواند با احساس درد در پاها همراه باشد.
  • شنیدن صدای تق از رانها
  • مشاهده چین های نامتقارن روی رانها و باسن نوزاد

علائم-دررفتگی-لگن-نوزاد

توجه توجه: عدم درمان دیسپلازی های خفیفی که در کودکی تشخیص داده نشده اند، با افزایش سن، بارداری یا اضافه وزن می تواند منجر به محدودیت های حرکتی و دردهای لگنی شود.

برای درمان دیسپلازی هیپ نوزادان در اصفهان شما هم می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ مراجعه نمایید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.

علت دیسپلازی مفصل هیپ نوزادان

شرایط جنینی منجر به تولد نوزادانی با دیسپلازی مادرزادی مفصل ران می شود. اما بعد از تولد هم ممکن است نوزاد به دلایل متعددی دچار این عارضه شود. دلایل دررفتگی مادرزادی لگن در نوزادان عبارتند از:

  • درشت بودن جنین و محدودیت فضا در کیسه جنینی
  • وضعیت بریچ در رحم (قرار گیری پاهای جنین به سمت دهانه رحم)
  • قنداق کردن نوزاد که باعث جمع ماندن پاها و دررفتگی لگن نوزاد می شود
  • بارداری دو یا چندقلویی
  • کم بودن مایع کیسه جنینی
  • مشکلات رحمی مثل رحم دوشاخ، میوم های بزرگ رحمی، …
  • کم عمق بودن حفره مفصل لگن
  • شلی رباطها و تاندونهای مفصل ران در جنین به دلیل تاثیر هورمون های استروژن و رلاکسین مادر
  • دلایل ارثی (سابقه دیسپلازی هیپ در خانواده خطر دیسپلازی مادرزادی هیپ را تا ۱۲ برابر بیشتر می کند)

نکته مهم: فرزند اول یا دختر بودن جنین ریسک دیسپلازی مادرزادی هیپ در نوزادان بیشتر می شود.

دیسپلازی مفصل ران چطور تشخیص داده می شود؟

بهترین زمان برای تشخیص و درمان در رفتگی لگن نوزادان بعد از تولد و در ۴-۶ هفتگی است. اگر نوزادی مشکوک به دیسپلازی باشد یا دارای سابقه خانوادگی، بریچ بودن در جنینی، نرمی و شلی مفاصل و … باشد، برای تشخیص دیسپلازی از روشهای زیر استفاده می شود:

تست بارلو و ارتولانی: در این تست، نوزاد به پشت خوابانده شده و لگن و زانوهای خم شده او از هم دور (تست ارتولانی) و یا در تست بارلو به سمت مرکز بدن و رو به پایین متمایل می شوند. اگر سر استخوان ران به جای برگشتن به داخل مفصل لگن، به جلو برود، نشانه دررفتگی لگن است.

تشخیص-دیسپلازی-مفصل-ران-با-تست

تست گالئوزی: این تست برای نوزادان بالاتر از سن ۳ ماهگی انجام می شود. در این تست، نوزاد به پشت خوابانده شده و زانوهای او به حالت خم شده قرار می گیرند. اگر سر زانوها در راستای یک خط تراز نباشد، لگن دچار دررفتگی است.

سونوگرافی: برای نوزادان زیر ۶ ماه انجام می شود.

اشعه ایکس یا سی تی اسکن: این روشها برای نوزادان بالای ۶ ماه مناسب هستند.

دیسپلازی-مفصل-ران-نوزاد

درمان دررفتگی لگن نوزادان در اصفهان

نحوه درمان در رفتگی لگن نوزاد بستگی به سن نوزاد، علت و شدت دیسپلازی دارد. پزشکان در اصفهان برای درمان قطعی دیسپلازی هیپ در نوزادان از روشهای زیر استفاده می کنند:

کاردرمانی و توانبخشی

متخصص اطفال یا ارتوپدی معمولاً برای درمان دیسپلازی هیپ نوزاد با تکنیکهای توانبخشی، شما را به یک دکتر کاردرمانی خوب ارجاع می دهد. اغلب نوزادان با این روش بهبود یافته و به درمانهای دیگر نیازی ندارند.

جا اندازی و گچ گیری

از این روش برای نوزادانی که بیشتر از ۶ ماه دارند، استفاده می شود. برای جا اندازی و قالب گیری، از بیهوشی عمومی استفاده می شود تا جراح به صورت بسته (بدون برش رانها) استخوان ران را در مفصل خود جا بیندازد. بعد پاهای نوزاد به مدت ۲ تا ۴ ماه گچ گرفته می شود.

جا-اندازی-و-گچ-گیری-برای-دررفتگی-ران-نوزاد

جراحی هیپ

جراحان گاهی برای جا انداختن استخوان ران داخل مفصل لگن و یا در مواردی که سوکت لگن کم عمق است و باید بزرگتر شود از جراحی باز استفاده کنند. در این حالت باید ران کودک تحت بیهوشی عمومی برش بخورد.

بعد از عمل، پاها برای ۳ ماه گچ گرفته می شوند. البته برای چکاپ لگن، ۶ هفته بعد از عمل، نوزاد معاینه شده و دوباره گچ پا تا ۶ هفته دیگر یا بیشتر باقی می ماند. از این روش برای نوزادان بالای ۱۸ ماه و آنهایی که با روش جا اندازی و گچ گیری بهبود نیافته اند، استفاده می شود.

درمان دررفتگی لگن نوزادان با هر یک از این روشها قطعی است و می تواند سلامت کامل لگن را به آن بازگرداند.

کاردرمانی دیسپلازی هیپ نوزادان در اصفهان

به گفته دکتر زهره حسنوند، متخصص و کارشناس ارشد کاردرمانی، درمان دررفتگی لگن نوزادان اغلب با یکی از روشهای زیر انجام می شود:

بریس مخصوص

بستن بریس نرمی به نام «هارنس پاولیک» برای نوزادان زیر ۶ ماه بسیار موثر است. نوزاد باید ۶ تا ۱۲ هفته این بریس را به طور مداوم ببندد تا استخوان ران در مفصل ثابت نگه داشته شود و یا حفره مفصل شکل و عمق مناسبی پیدا کند.

نوزادانی که با این روش درمان می شوند، باید هر ۱ تا ۳ هفته یک بار سونوگرافی لگن انجام دهند تا تنظیمات لازم روی کمربند بریس آنها انجام شود. اغلب نوزادان با این روش درمان شده و به روش دیگری نیاز ندارند.

بریس-هارنس-پاولیک-برای-دیسپلازی-هیپ.

تمرین درمانی

ممکن است کاردرمانگر نوزادتان، برای او تمرینات ورزشی تجویز کند. این حرکات به  تقویت رباطهای مفصل و نیز افزایش دامنه حرکتی مفصل هیپ نوزاد کمک کند.

اگر عضلات کشاله ران نوزاد دچار اسپاسم و سفتی شده باشد نیز به شما برخی تمرینات ورزشی یاد می دهد که برای درمان اسپاسم و گرفتگی عضلات و حرکت بدون درد مفصل ران مفیدند.

برای درمان دیسپلازی هیپ نوزادان در اصفهان شما هم می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ مراجعه نمایید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.

پرسش و پاسخ دیسپلازی ران در نوزادان

متداول ترین سوالات در مورد درمان شلی لگن نوزادان را به همراه جوابشان در ادامه می خوانید:

اگر دررفتگی ران نوزادان درمان نشود چه عوارضی دارد؟

دیسپلازی هیپ درمان نشده باعث آسیب دیدگی غضروف در سر استخوان ران (پارگی لابروم)، دررفتگی های متعدد، لنگیدن، ناپایداری مفصل و آرتروز کمر و لگن می شود.

چطور می توانم از  دررفتگی مادرزادی لگن فرزندم پیشگیری کنم؟

هیچ روشی برای پیشگیری از دیسپلازی رشدی هیپ وجود ندارد. فقط باید معاینات دوره ای نوزاد را مرتب انجام دهید و در صورت مشاهده علائم دررفتگی مفصل ران سریعتر به متخصص نوزادان مراجعه کنید.

درمان دیسپلازی مفصل ران نوزادان چقدر برای درمان آنها موثر است؟

معمولاً ۸۰ تا ۹۵ درصد کودکان مبتلا به دیسپلازی مفصل ران با انجام درمان هایی که در بالا به آنها اشاره شد، بهبود پیدا می کنند. فقط تا چند سال بعد از درمان همچنان برای اطمینان از رشد درست لگن باید فرزندتان زیر نظر پزشک باشد.

اگر شما هم سوالی درباره درمان قطعی دیسپلازی هیپ نوزادان با کاردرمانی دارید، در بخش نظرات این مقاله می توانید سوالاتتان را بپرسید.

۵/۵ - (۱۶ امتیاز)
کلینیک حافظ

کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بعنوان مجهزترین و کاملترین کلینیک کاردرمانی در اصفهان ارائه دهنده خدمات تخصصی توانبخشی در زمینه مشکلات جسمی و ذهنی کودکان و بزرگسالان می باشد. ما در کلینیک حافظ با تخصیص بخشهای درمانی ویژه و مجزا و بکارگیری تیمی حرفه ای از درمانگران، مفتخر به ارائه بهترین خدمات درمانی به مراجعین عزیزی هستیم که از اصفهان و شهرهای اطراف به مرکز ما مراجعه می کنند.

۲ دیدگاه ها
  • سلام
    ابا بریس را باید همیشه پوشید ؟ نوازد دختر شش ماهه دخترم بعد از ایکس ری گفته اند که بجای سی درجه در قسمت جپ ۲۷ درجه میباشد و باید روزی ۲۲ ساعت بریس بپوشد که برای نوزاد طاقت فرساس میباشد حتی موقع خواب ، کودک‌کم‌خواب هم‌میباشد ،ممنون از راهنمایی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *