چند تمرین مفید برای غلت زدن نوزادان

تمرین برای غلت زدن نوزادان

تلاش کودک برای غلت زدن یک مرحله بسیار مهم در زندگی و مراحل رشد نوزاد است. دیر غلت زدن یا غلت نزدن نوزاد می تواند نشان دهنده مشکلات جدی مثل تاخیر حرکتی در کودکان باشد. همچنین این مرحله نوزاد را برای مراحل بعدی رشد و تکامل خود آماده می کند. در بعضی موارد نیز نگرانی شما بی مورد است.
در این مقاله به شما خواهیم گفت نوزاد در چند ماهگی دمر می شود و غلت می زند و کی باید نگران غلت نزدن فرزند دلبندتان باشید. همچنین به شما خواهیم گفت چطور با کاردرمانی می توان به غلت زدن نوزادتان کمک کرد. پیشنهاد می کنیم این مقاله را تا آخر بخوانید. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

نوزاد از چند ماهگی غلت می زند؟

بعضی از نوزادان ممکن است چند روز بعد از تولدشان بتوانند به پهلو بغلتند. اما به طور میانگین نوزادان بعد از گردن گیری و توانایی کنترل سر می توانند غلت زدن را در حدود ۲ تا ۵ ماهگی شروع کنند. بعد از هفت ماهگی، کودک می تواند به خوبی به پشت یا به شکم بچرخد.

بیشتر بخوانید: تاخیر در گردن گرفتن نوزاد چه خطراتی دارد؟

مراحل غلت زدن کودک

اولین مرحله تمرین برای غلت زدن زمانی است که کودکتان را به حالت دمر روی شکم می خوابانید و سعی می کند به کمک بازوهایش سر و بالاتنه را از زمین بلند کند. این کار عضلات او را برای غلتیدن قوی می کند. نوزادان برای تکمیل این حرکت مراحل زیر را پشت سر می گذارند:

  • از حدود ۲ تا ۵ ماهگی و بعد از گردن گرفتن، نوزاد تلاش می کند از طرف شکم به پشت بغلتد.
  • از ۴ تا حدود ۶ ماهگی نوزاد این توانایی را دارد که از پشت به پهلوی چپ یا راستش غلت بزند.
  • از حدود ۶ تا ۸ ماهگی نیز می تواند از پشت به روی شکم غلتیده و بدون کمک شما به حالت دمر بخوابد.

البته به طور طبیعی زمان غلت زدن نوزادی که نارس متولد شده دیرتر از مراحل بالا است. بنابراین نباید نگران دیر غلتیدن نوزاد نارس تان باشید.

مراحل-غلت-زدن-کودک

کی باید نگران زمان غلت زدن نوزاد باشیم؟

بعضی از کودکان مهارتهای حرکتی را سریعتر و بعضی دیرتر یاد می گیرند که خیلی از مواقع این موضوع به خصوص برای نوزادان نارس طبیعی است. اما اگر نوزادتان از ۵ تا حدود ۷ ماهگی نتواند بغلتد و هیچ علاقه ای به این کار نداشته باشد، باید حتما به پزشک اطفال اطلاع دهید.

برای تشخیص به موقع تأخیر حرکتی نوزادان خود می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.

دلایل تاخیر در چرخیدن کودک

تاخیر در غلت زدن در کودکانی که نارس متولد نشده اند، ممکن است نشانه مشکلات جدی در نوزاد باشد. برخی از دلایل تاخیر در غلت زدن نوزاد عبارتند از:

  • فلج مغزی کودک (CP)
  • تاخیر حرکتی نوزاد
  • ناتوانی در غلت زدن به یک پهلو به علت ضعیف بودن عضلات یکی از پهلوها

همچنین، ممکن است به خاطر زیاد مشت بودن دست، اسپاسم یا سفتی عضلات یا هر مشکل دیگری در دستان، موقع چرخیدن دست نوزاد زیر شکمش گیر کند و نتواند غلت بزند. پزشک با انجام معاینات لازم می تواند علت این عارضه را تشخیص دهد.

برای تاخیر در غلتیدن نوزاد چه کنیم؟

بعد از تشخیص علت دیر غلتیدن نوزاد، پزشک برای درمان کودک، شما را به بهترین مراکز کاردرمانی ارجاع می دهد. در کلنیک کاردرمانی، یک کاردرمانگر کودکان به شما تمرینات لازم برای غلتیدن نوزاد را یاد می دهد تا به کمک آنها بتوانید عضلات ضعیف کودک را تقویت کنید.

بعد از یادگیری این حرکات، می توانید تمرینات کاردرمانی را با اجازه کاردرمانگرتان در منزل انجام دهید. برای درمان تاخیر در غلت زدن نوزاد خود می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ در اصفهان مراجعه کنید.

تمرینات کاردرمانی برای غلت زدن نوزاد

نمونه هایی از تمرین برای غلتیدن نوزاد در این بخش آورده شده است. البته تمرینات کاردرمانی باید متناسب با علت تاخیر در چرخیدن نوزادتان باشد. بنابراین ممکن است این تمرینات برای همه کودکان مناسب نباشد. حتما هر تمرینی که برای فرزندتان انجام می دهید، باید زیر نظر و با اجازه کاردرمانگر او انجام شود.

تمرین ۱

در این تمرین، کودک به شکم روی توپ قرار می گیرد. برای محافظت او دستهای خود را دور سینه کودک حلقه کنید. حالا به آرامی او را به طرفین و عقب و جلو بچرخانید. این کار چرخیدن را به کودک یاد می دهد و عضلاتش را تقویت می کند.

تمرین 1 برای غلت زدن نوزاد

تمرین ۲

موقع بغل کردن نوزاد، به جای اینکه او را مستقیم بلند کنید، قبل از بلند کردنش، به او کمک کنید وزنش را روی یک طرف بدنش بیندازد و بعد از کمی مکث در این وضعیت، او را بلند کرده و بغل کنید.

تمرین 2 برای غلت زدن نوزادد

تمرین ۳

زمانی که فرزندتان روی باسن نشسته، او را به یک طرف بدنش به آرامی هل دهید. با این کار کودک سعی می کند به طور ذاتی گردنش را در خط راست و جهت مخالف نگه دارد. این کار به تقویت عضلات کنار گردن او کمک می کند. همچنین او در این تمرین برای جلوگیری از زمین خوردن، از دستش به عنوان تکیه گاه استفاده کرده و عضلات دست او قوی می شوند.

تمرین 3 برای غلت زدن نوزاد

تمرین ۴

کودکتان را به پهلو بخوابانید تا در این وضعیت با اسباب بازی هایش بازی کند. تغییر وضعیت و یادگرفتن مهارتهای جدید کودک را می ترساند، این تمرین به او کمک می کند وضعیت به پهلو شدن را یاد بگیرد و به آن عادت کند. در ابتدا نوزاد برای به پهلو ماندن به حمایت شما نیاز دارد، پس دست خود را پشت او قرار دهید.

تمرین 4 برای غلت زدن نوزاد

برای کاردرمانی تاخیر در غلت زدن نوزادان در اصفهان می توانید از تخصص کاردرمانگران مجرب در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.

۵ نکته طلایی درباره چرخیدن کودک

در این بخش آقای دکتر ذاکرین، متخصص کاردرمانی کودکان و نوزادان به چند نکته مهم درباره غلتیدن نوزادان اشاره کرده اند، که آنها را با هم می خوانیم:

۱- زمانیکه نوزادتان غلت زدن را شروع کرده باید او را روی زمین بخوابانید و از قرار دادن او روی سطوحی مثل تخت یا میز اجتناب کنید. این کار خطرناک بوده و نوزاد را در معرض خطر سقوط و آسیبهای جدی قرار می دهد.

۲- تقریبا همزمان با غلت زدن، نوزاد یاد می گیرد با تکیه دادن به جایی بنشیند. بعد از غلت زدن هم نوبت به چهار دست و پا رفتن می رسد. هر تاخیری در این مراحل را باید در اسرع وقت به پزشک او اطلاع دهید.

۳- چرخیدن نوزاد باعث می شود عضلات پا، گردن، پشت و دست نوزاد تقویت شده و برای مراحل بعدی رشد حرکتی اش مثل چهار دست و پا رفتن و ایستادن آماده شود.

۴- کودکانی که غلتیدن را یاد می گیرند به طور طبیعی دچار اختلالات خواب می شوند. چون موقع خوابیدن غلت می زنند و در جای نامناسبی از تخت گیر می افتند. تنها علت گریه آنها همین است.

۵- برای حفظ ایمنی کودکی که غلت زدن را یاد گرفته، باید تخت یا گهواره اش ضربه گیر داشته باشد. همچنین نباید او را قنداق کنید یا به شکم بخوابانید به خصوص اگر کنار او نیستید. همیشه نوزاد را به پشت بخوابانید. این کار از خفگی نوزاد جلوگیری می کند.

امیدواریم این نکات بتواند بخشی از نگرانی های شما درباره غلت زدن نوزادتان را از بین ببرد و بتوانید محیط ایمنی برای غلت زدن و رشد او فراهم کنید.

در صورتی که سوال دیگری درباره کاردرمانی تاخیر در غلت زدن نوزاد خود دارید، سوالات خود را در بخش نظرات این مقاله با ما در میان بگذارید. در اسرع وقت به سوالات شما در این باره پاسخ می دهیم.

۴.۲/۵ - (۲۴ امتیاز)
کلینیک حافظ

کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ بعنوان مجهزترین و کاملترین کلینیک کاردرمانی در اصفهان ارائه دهنده خدمات تخصصی توانبخشی در زمینه مشکلات جسمی و ذهنی کودکان و بزرگسالان می باشد. ما در کلینیک حافظ با تخصیص بخشهای درمانی ویژه و مجزا و بکارگیری تیمی حرفه ای از درمانگران، مفتخر به ارائه بهترین خدمات درمانی به مراجعین عزیزی هستیم که از اصفهان و شهرهای اطراف به مرکز ما مراجعه می کنند.

۶ دیدگاه ها
    • چنانچه در گردن گرفتن هم تاخیر داشته جهت معاینه کاردرمانی اقدام کنید؛ در غیر اینصورت می توانید یکماه دیگر فرصت دهید

  • سلام‌ خسته نباشید. من پسرم چهار ماه و دوازده روزه هست.غلت زدنش در حدی هست که فقط به‌پهلو میشه ینی وقتی به پشت خوابیده به یه پهلو کج میشه یه دوبار فقط از حالت خوابیده به پهلو افتاده رو شکم .گردن گرفته با کمک و فقط تو بغل میشینه یکم که‌ تو بغل نشست سرش رو یکم به پایین‌ خم‌ میکنه خیلی کم البته . وگاهی سرش رو به عقب که بدن ما باشه تکیه میده
    الان به نظر شما تاخیر داره تو نشستن و غلت زدن؟ خیلی نگرانم لطفا جواب بدید.ممنونم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *