عارضه ازگود اشلاتر و التهاب تاندون کاسه زانو (زانوی دوندگان) دو بیماری رایج زانو هستند که در جلوی زانو ایجاد می شوند. اما علل، علائم و روشهای درمان این دو بیماری در بسیاری از موارد با هم متفاوت است. در این مقاله می توانید با تفاوتهای ازگود اشلاتر و التهاب تاندون کشکک زانو بیشتر آشنا شوید. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
بيماري ازگود اشلاتر چيست؟
بیماری ازگود اشلاتر بیشتر در ورزشکاران نوجوانان و گاهی هم در نوجوانان غیر ورزشکار رخ می دهد. این عارضه باعث درد و تورم زیر برجستگی (کشکک) زانو شده و در رباطهای بالای استخوان ساق پا (درشت نی) التهاب ایجاد می کند.
رباط های بالای درشت نی، استخوان ساق پا را به کشکک زانو متصل می کنند و چون در سنین نوجوانی ضعیف هستند، فشار رشد استخوانهای پا به این ناحیه باعث ایجاد درد در زیر زانو می شود.
التهاب تاندون زانو (زانوی دوندگان)
تاندون زانو، بافت نواری شکل محکمی در جلوی زانو است که استخوان کششک زانو را به استخوان ساق پا وصل می کند. ایجاد التهاب یا پارگی های خیلی ریز و میکروسکوپی در این تاندون که پاتلار نام دارد، باعث بروز بیماری تاندونیت زانو یا زانوی جهندگان (پرشگران) می شود.
تاندون پاتلار نیروی لازم برای پریدن به بالا را ایجاد می کند و به همین علت، پرشهای مکرر فرد می تواند باعث التهاب تاندون کاسه زانو شود. این عارضه بیشتر در بازیکنان رشته های ورزشی که به پرش های مکرر نیاز دارند مثل بسکتبال، فوتبال و والیبال دیده می شود.
شما هم می توانید برای کاردرمانی درد و تورم زیر زانو (ازگود اشلاتر) در اصفهان به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
۷ تفاوت ازگود اشلاتر با التهاب تاندون زانو
به گفته دکتر احسان ذاکرین، متخصص و کارشناس ارشد کاردرمانی، عارضه ازگود اشلاتر و التهاب تاندون زانو هر دو بیماریهای رایج زانو بخصوص بین ورزشکاران هستند که شباهت هایی هم با هم دارند. اما این دو عارضه کاملا با هم فرق دارند. مهمترین تفاوتهای این دو عارضه عبارتند از:
سن ابتلا
تاندونیت زانو در هر سنی می تواند رخ دهد. ولی بیماری ازگود اشلاتر در نوجوانان زیر ۱۶ سال که مدت زمان زیادی ورزشهای پریدنی، دویدنی و ضربه با پا انجام می دهند، بروز می کند. دختران در سنین ۸-۱۳ سال و پسران در ۱۰-۱۵ سالگی که در حال رشدند، دچار این عارضه می شوند.
محل عارضه
التهاب تاندون کشکک زانو در تاندونی اتفاق می افتد که در جلوی پا و زیر کشکک قرار گرفته و سر دیگر آن به بالای استخوان درشت نی وصل است. این تاندون نیروی لازم برای جهیدن را فراهم می کند، بنابراین این عارضه بیشتر در ورزشکاران رشته های پرشی دیده می شود.
اما ازگود اشلاتر در لیگامنتهای جلوی و زیر برجستگی زانو ایجاد می شود. کشش زیاد این لیگامنتها در ورزشهایی مثل فوتبال و والیبال باعث کشش این لیگامنتها می شود که استخوان ساق پا را به کشکک زانو متصل می کنند.
تفاوت در علائم
التهاب و درد زانو از اولین علائم التهاب تاندون زانو است که بین کشکک و استخوان درشت نی ساق پا احساس می شود. ولی احساس درد در زیر زانو و ایجاد یک توده دردناک استخوانی در زیر زانو از مهمترین علائم ازگود اشلاتر هستند.
تاندون کشکک زانو (پاتلار) موقع التهاب کلفت تر از حالت عادی لمس می شود ولی حالت برآمدگی ایجاد نمی کند. بر عکسِ تاندونیت زانو که با درد زانو و عضلات چهار سر ران موقع بالا رفتن از پله ها و چمباتمه زدن همراه است، ازگود اشلاتر باعث لنگیدن پا بعد از فعالیت های بدنی می شود.
علت بيماري ازگود اشلاتر و تاندونیت زانو
تفاوت در سرعت رشد عضلات و تاندونها در زمان جهش رشدی نوجوانان می تواند علت بیماری ازگود اشلاتر باشد. اما استفاده مکرر و فشار زیاد به عضلات چهارسر ران و کشش زیاد در محل اتصال رباط کشکک زانو به ساق پا از شایعترین علل ازگود اشلاتر در نوجوانان هستند.
علت التهاب تاندون زانو متنوع تر از ازگود اشلاتر است و علاوه بر استفاده زیاد از زانو در فعالیت های تکراری مثل رکاب زدن، عوامل دیگری هم می توانند باعث التهاب تاندون کاسه زانو شوند. مثلا:
- فشار زیاد به تاندون کاسه زانو
- ناهمترازی مفاصل و استخوان های ران، ساق پا، زانو و کف پا
- عدم تعادل عضلانی در پاها
- بالا بودن کشکک زانو
- اسپاسم عضلات چهار سر ران و همسترینگ (عضلات پشت ران)
مشکلات بالا با فشار آوردن به تاندون پاتلار در کاسه زانو باعث التهاب این تاندون و بروز علائم تاندونیت زانو می شوند.
عوارض
ایجاد زائده استخوانی به صورت برآمدگی دردناک در زیر زانو از عوارض ازگود اشلاتر است که در تاندونیت زانو دیده نمی شود. هر چند درد این خار استخوانی از بین می رود ولی برجستگی خار مانند آن همیشه باقی می ماند.
ولی التهاب مزمن زانو ممکن است با عوارضی مثل ضعیف شدن عضلات چهار سر ران و ساق پا و یا پارگی تاندون و ناتوانی در صاف کردن زانو همراه باشد که البته همگی قابل درمان هستند.
روشهای تشخیص
پزشکان برای تشخیص تاندونیت زانو به جز معاینه فیزیکی از تصاویر سونوگرافی و ام آر آی هم استفاده می کنند تا وضعیت تاندون کشکک زانو را ارزیابی کنند. همچنین تست چمباتمه زدن هم می تواند به تشخیص التهاب تاندون زانو کمک کند.
ولی برای تشخیص ازگود اشلاتر همان علائم ازگود اشلاتر و معاینه فیزیکی بیمار کافی است و نیازی به روشهای دیگر نیست. مگر در مواردی که پزشک مشکوک به شکستگی استخوان، تومور یا عفونت باشد که برای اطمینان، عکس برداری زانو با اشعه ایکس را برای بیمار تجویز می کند.
روشهای درمان
علائم ازگود اشلاتر طی چند هفته یا تا چند سال (تا پایان دوره جهش بلوغ) ادامه دارند و بعد از بین می روند. برای درمان ازگود اشلاتر معمولا استراحت کردن، استفاده از زانو بند و داروهای مسکن کافی است. در مواردی که نیاز به درمان باشد، تکنیکهای کاردرمانی مثل تمرینات کششی برای رفع کوتاهی تاندون و درد بیمار تجویز می شود.
اما برای درمان التهاب تاندون زانو علاوه بر استراحت، بستن کشکک بند و مصرف داروهای مسکن و ضد التهاب، بیمار به تکنیکهای توانبخشی زانو هم نیاز دارد. در مراکز کاردرمانی برای بیمار ماساژ درمانی، سرما درمانی و تمرینات ورزشی کششی و قدرتی تجویز می شود. ورزش درمانی به بهبود موارد زیر کمک می کند:
- تقویت عضلات چهار سر ران، همسترینگ و پست ساق پا
- رفع درد و التهاب زانو
- ترمیم پارگی های ریز تاندون پاتلار
- تقویت تاندون زانو
در صورتی که پارگی تاندون شدید باشد، بیمار به فیزیوتراپی یا جراحی هم ممکن است نیاز پیدا کند.
برای کاردرمانی التهاب تاندون زانو (زانوی دوندگان) در اصفهان شما هم می توانید به کلینیک کاردرمانی و توانبخشی حافظ مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۳۱۳۳۳۹۶۲۴۷ تماس بگیرید.
سوالات رایج درباره فرق تاندونیت زانو و ازگود اشلاتر
در اینجا می توانید پاسخ آقای دکتر ذاکرین به رایجترین سوالات درباره بیماری ازگود اشلاتر و التهاب تاندون زانو را بخوانید:
درد زانو در ازگود اشلاتر در بزرگسالان هم ممکن است رخ دهد؟
این بیماری مربوط به نوجوانان است اما ممکن است علائم آن بدلیل ایجاد خار استخوانی در زیر زانو تا بزرگسالی هم ادامه پیدا کند. در این صورت باید با جراحی، خار استخوانی را برداشت ولی در سن رشد نباید این ناحیه بدلیل احتمال آسیب دیدگی صفحات رشد جراحی شود.
درد ازگود اشلاتر ممکن است بعد از درمان دوباره عود کند؟
درد ازگود اشلاتر تا پایان دوران رشد ممکن است ادامه داشته باشد و کم و زیاد شود. دو زانو نشستن می تواند باعث عود علائم شود. ولی درد زانوها معمولا بعد از ۱۶ سالگی خودبخود از بین می رود.
چه کودکانی بیشتر دچار زانوی جهندگان می شود؟
تاندونیت زانو یا زانوی دوندگان (جهندگان) اغلب در بچه هایی که ورزشهای جهشی می کنند، دو زانو می نشینند و یا مشکل زانوی ضربدری یا صافی کف پا دارند، بروز می کند.
چقدر طول می کشد التهاب تاندون کاسه زانو برطرف شود؟
بستگی به شدت درد و تورم زانو دارد و ممکن است چند هفته تا چند ماه ادامه داشته باشد. با درمان این مشکل می توانید زودتر از زانو درد خلاص شوید.
دوره نقاهت و استراحت زانوی دوندگان چقدر است؟
ممکن است چند روز تا چند هفته نیاز به استراحت داشته باشید. در واقع زمانی که درد و تورم زانوها برطرف شود و بدون درد راه بروید، می توانید به کارهای عادی تان برگردید.
اگر شما هم سوالی درباره فرق ازگود اشلاتر با التهاب تاندون کشکک زانو یا روشهای درمان آن دارید، می توانید در بخش نظرات آنها را بپرسید.
با سلام و خسته نباشید.پسرم دوازده سالشه فوتبالیسته و بعد از تمرینات میلنگید که بردم ارتوپد و دکترشون گفتن ازگود اشلاتر هست.و تا شونزده سالگی فعالیت نداشته باشه.میخواستم بدونم راهی وجود داره که پسرم بتونه فعالیت حرفه ای شو ادامه بده چون خیلی با استعداده؟
برای انجام فعالیت های ورزشی می بایست حتما توانبخشی قبل از شروع مجدد فوتبال را داشته باشید که بسته به شرایط بیمار و روند درمانی بهتر می توان زمان برگشت به حرفه ورزشی را تعیین کرد.